Data: 2004-10-14 13:08:33
Temat: Re: Zielone pomidory
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 14 Oct 2004 14:22:49 +0200, Waćpanna lub Waćpan *rajton*, w
wiadomości news:<news:cklr4u$cui$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
> Witam!
> Mam cala mase zielonych pomidorow; macie jakies fajne pomysly na salatke
> albo smaczny obiad?
> Nie chodzi mi o jakies superskomplikowane danie ale cos w miare szybkiego.
> TIA
Hihihi ;) a wiecie, że dzisiaj się dowiedziałam na uczelni, że zielonych
pomidorów (niedojrzałych znaczy się) nie powinno się jeść za dużo i za
często? bo należą do Solanaceae, czyli psiankowatych, które zawierają (w
pomidorach, w niedojrzałych owocach, u ziemniaka w owocach, których jak
wiadomo nie jemy, u papryki bodajże też w niedojrzałych owocach) trucizny,
alkaloidy. Należącą do tej rodziny rośliną jest m.in. Atropa belladonna i
Datura stramonium, czyli najbardziej trujące Polskie rośliny...
ale to tak mi się tylko skojarzyło :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
|