Data: 2004-10-14 15:31:33
Temat: Re: Zielone pomidory
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
rajton wrote:
> Witam!
> Mam cala mase zielonych pomidorow; macie jakies fajne pomysly na salatke
> albo smaczny obiad?
> Nie chodzi mi o jakies superskomplikowane danie ale cos w miare szybkiego.
> TIA
>
> Pozdrav Mariusz
Smazone zielone pomidory z mojego archiwum na dwa sposoby:
Smazone zielone pomidory z kozim serkiem
Zielone, niedojrzale pomidory pokroic w poprzek w grube plastry, np. na
poltora cm. Posmarowac kozim serkiem po obu stronach. Przygotowac patelnie z
goracym olejem, i talerz z rozbeltanym jajkiem, talerz z tarta bulka i talerz
z przyprawiona maka. Maka moze byc przyprawiona do gustu pieprzem, sola,
papryka, ziolami. Kazdy plaster nalezy obtoczyc w jajku, mace, w jajku, w
tartej bulce i smazyc na srednio malym ogniu az zlote po obu stronach.
Podawac z chlebem jako przystawke, albo dodatek do miesa.
Zielone pomidory smazone
Bulka tarta
jajko
sol pieprz
kilka listkow posiekanej swiezej bazylii
olej
pomidory
Pomidory pokroic w poprzek na grube plastry (1.5-2 cm). W blenderze zrobic
sieza bulke tarta z czerstwego chleba (albo uzyc sucha bulke tarta),
roztrzepac jajko i dodac sol, pieprz i bazylie. W ciezkiej patelni rozgrzac
olej, panierowac pomidory w jajku i bulce tartej, smazyc po obu stronach az
zlote. Podawac natychmiast, bo flaczeja stojac.
Magdalena Bassett
|