Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "rene" <r...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zielone pomidory
Date: Thu, 14 Oct 2004 16:51:43 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 29
Message-ID: <ckm3q8$aq6$1@inews.gazeta.pl>
References: <cklr4u$cui$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cny232.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1097765512 11078 83.31.178.232 (14 Oct 2004 14:51:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 14 Oct 2004 14:51:52 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: surmar
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:218556
Ukryj nagłówki
> Mam cala mase zielonych pomidorow; macie jakies fajne pomysly na salatke
> albo smaczny obiad?
> Nie chodzi mi o jakies superskomplikowane danie ale cos w miare szybkiego.
zajżyj tutaj:
http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=5159
http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=3278
http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=6192
http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=6136
podam jeszcze przepis na sałatkę z zielonych pomidorów, którą pamiętam jak
robił mój tato jak byłam dzieckiem,
Owoce tniemy na plasterki o grubości 1/2 cm, zawsze o poprzek owocu.
Następnie podobnie robimy z cebulą, której bierzemy 1/3 do ilości pomidorów.
Całość przesypujemy solą w ilości 2dkg na kilogram pociętych plastrów,
całość mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie powstały sok
zlewamy. Następnie na dno każdego słoiczka (0,5 l - jeżeli inna pojemność to
zmniejszyć lub zwiększyć proporcje) kładziemy: 5 ziaren pieprzu, kawałek
listka laurowego, 3-5 ziaren ziela angielskiego i szczyptę gorczycy. Słoiki
napełniamy mieszaniną i zalewamy gorąca zalewą sporządzoną w następujący
sposób: proporcje na 1 litr zalewy, gorujemy 2/3 litra wody, 1/3 litra octu
10%, 1-1,5 łyżki cukru. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w temp. 85-90 st. C
przez 20-25 min.
smacznego
rene
|