Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "@nn" <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zielone pomidory
Date: Thu, 14 Oct 2004 18:07:18 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 50
Message-ID: <ckm8a9$62$1@inews.gazeta.pl>
References: <cklr4u$cui$1@atlantis.news.tpi.pl> <ckm3q8$aq6$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: awj107.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1097770121 194 83.27.69.107 (14 Oct 2004 16:08:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 14 Oct 2004 16:08:41 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: ania_pelc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:218578
Ukryj nagłówki
Użytkownik "rene" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ckm3q8$aq6$1@inews.gazeta.pl...
>
>> Mam cala mase zielonych pomidorow; macie jakies fajne pomysly na
>> salatke
>> albo smaczny obiad?
>> Nie chodzi mi o jakies superskomplikowane danie ale cos w miare
>> szybkiego.
>
> zajżyj tutaj:
> http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=5159
> http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=3278
> http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=6192
> http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=6136
>
> podam jeszcze przepis na sałatkę z zielonych pomidorów, którą
> pamiętam jak
> robił mój tato jak byłam dzieckiem,
>
> Owoce tniemy na plasterki o grubości 1/2 cm, zawsze o poprzek owocu.
> Następnie podobnie robimy z cebulą, której bierzemy 1/3 do ilości
> pomidorów.
> Całość przesypujemy solą w ilości 2dkg na kilogram pociętych
> plastrów,
> całość mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie powstały
> sok
> zlewamy. Następnie na dno każdego słoiczka (0,5 l - jeżeli inna
> pojemność to
> zmniejszyć lub zwiększyć proporcje) kładziemy: 5 ziaren pieprzu,
> kawałek
> listka laurowego, 3-5 ziaren ziela angielskiego i szczyptę gorczycy.
> Słoiki
> napełniamy mieszaniną i zalewamy gorąca zalewą sporządzoną w
> następujący
> sposób: proporcje na 1 litr zalewy, gorujemy 2/3 litra wody, 1/3
> litra octu
> 10%, 1-1,5 łyżki cukru. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w temp.
> 85-90 st. C
> przez 20-25 min.
> smacznego
> rene
Ja robię całkiem podobnie, z tym że wkładam do słoiczków jeszcze
marchewkę pokrojona w słupki (kilka na słoik) lub paprykę. To jest moja
ulubiona sałatka na zimę.... mniam,mniam
ania
|