Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Złoty syrop - co to jest ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Złoty syrop - co to jest ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-03 12:28:12

Temat: Re: Złoty syrop - co to jest ?
Od: "Grażyna SZkudlińska" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Szymko" <Algedi@_NSP_friko7.onet.pl> napisał w wiadomości
news:9pfebe$9o9$1@news.onet.pl...
> Cześć
> Oglądałem ostatnio w TV na kacale CLUB program kulinarny i był tam
podawany
> przepis w którym występował taki składnik jak "złoty syrop" ( chyba nie
> przekręciłem).
> Był to jeden ze składników sosu karmelowego i wyglądał jak miód ale
> chciałbym mieć pewność co to naprawde było. Wydaje mi się, że amerykańscy
> uczestnicy tej grupy powinni wiedzieć co to takiego.
>
> Pozdrawiam
> Szymko
>
>
Syrop klonowy???
grazyna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-03 16:28:39

Temat: Złoty syrop - co to jest ?
Od: "Szymko" <Algedi@_NSP_friko7.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Cześć
Oglądałem ostatnio w TV na kacale CLUB program kulinarny i był tam podawany
przepis w którym występował taki składnik jak "złoty syrop" ( chyba nie
przekręciłem).
Był to jeden ze składników sosu karmelowego i wyglądał jak miód ale
chciałbym mieć pewność co to naprawde było. Wydaje mi się, że amerykańscy
uczestnicy tej grupy powinni wiedzieć co to takiego.

Pozdrawiam
Szymko


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-03 16:48:27

Temat: Re: Złoty syrop - co to jest ?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Szymko wrote:
>
> Cześć
> Oglądałem ostatnio w TV na kacale CLUB program kulinarny i był tam podawany
> przepis w którym występował taki składnik jak "złoty syrop" ( chyba nie
> przekręciłem).
> Był to jeden ze składników sosu karmelowego i wyglądał jak miód ale
> chciałbym mieć pewność co to naprawde było. Wydaje mi się, że amerykańscy
> uczestnicy tej grupy powinni wiedzieć co to takiego.
>
> Pozdrawiam
> Szymko


I owszem, wiedza. Chodzi o syrop z trzciny cukrowej, ktory wystepuje w 3
kolorach: przezroczysty, zloty i ciemny (light, golden and dark). Firma
produkujaca go u nas nazywa sie KARO. Jedyny substytut, ktory mi
przychodzi do glowy, to rozpuszczenie ogromnej ilosci cukru w malutkiej
ilosci wody, ale sama tego nie robilam.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-03 17:00:09

Temat: Re: Złoty syrop - co to jest ?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> Był to jeden ze składników sosu karmelowego i wyglądał jak miód ale
>> chciałbym mieć pewność co to naprawde było. Wydaje mi się, że amerykańscy
>> uczestnicy tej grupy powinni wiedzieć co to takiego.
>>
>> Pozdrawiam
>> Szymko
>>

Akurat to nie tak - w USA istnieje cos co sie nazywa Corn Syrup.
wyglada tak samo, ale jest inne (z czego inego)

Golden syrup - syrop zrobiony z trzciny cukrowej. konsystenscji
miodu plynnego.

Moje dzieci to jadalay jak byly male na grzance na sniadanie.
*****************************************

Liquid sugar- golden syrup - cocky's joy.

Made from sugar cane (in Australia anyway) or sugar beet, sugar
and coconut palms. Some are different colours, flavours textures
that affect the taste, composition and finish to the products you
use them in cooking.
http://www.abc.net.au/local/recipes/alderton/s60952.
htm)

takze:

Definition: Particularly popular in England (where it's also
known as light treacle), this liquid sweetener has the
consistency of corn syrup and a clear golden color. It's made
from evaporated sugar cane juice and has a rich, toasty flavor
unmatched by any other sweetener. Golden syrup, the most readily
available brand being Lyle's, can be found in some supermarkets
and many gourmet markets. It can be used as a substitute for corn
syrup in cooking and baking, and for everything from pancake
syrup to ice cream topping.
http://www.foodtv.com/terms/tt-r2/0,4474,2879,00.htm
l


>>
>Syrop klonowy???
>grazyna
>
Nie - maple to klon.

Krysia


K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-04 09:35:04

Temat: Re: Złoty syrop - co to jest ?
Od: "Szymko" <Algedi@_NSP_friko7.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3BBB415D.F43400AD@west.net...
>
>
> Szymko wrote:
> >
> > Cześć
> > Oglądałem ostatnio w TV na kacale CLUB program kulinarny i był tam
podawany
> > przepis w którym występował taki składnik jak "złoty syrop" ( chyba nie
> > przekręciłem).
> > Był to jeden ze składników sosu karmelowego i wyglądał jak miód ale
> > chciałbym mieć pewność co to naprawde było. Wydaje mi się, że
amerykańscy
> > uczestnicy tej grupy powinni wiedzieć co to takiego.
> >
> > Pozdrawiam
> > Szymko
>
>
> I owszem, wiedza. Chodzi o syrop z trzciny cukrowej, ktory wystepuje w 3
> kolorach: przezroczysty, zloty i ciemny (light, golden and dark). Firma
> produkujaca go u nas nazywa sie KARO. Jedyny substytut, ktory mi
> przychodzi do glowy, to rozpuszczenie ogromnej ilosci cukru w malutkiej
> ilosci wody, ale sama tego nie robilam.
> Magdalena Bassett

Dziekuje pieknie wszystkim.
Bede musial wymyslec sobie jakis substytut, bo w polsce tego nie dostane
albo cena bedzie kosmiczna :(.

Pozdrawiam
Szymko


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-04 13:13:01

Temat: Re: Złoty syrop - co to jest ?
Od: "Monika Bacińska-Wojewódka" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Szymko" <Algedi@_NSP_friko7.onet.pl> napisał w wiadomości
news:9phaft$6l3$1@news.onet.pl...
> > > Oglądałem ostatnio w TV na kacale CLUB program kulinarny i był tam
> podawany
> > > przepis w którym występował taki składnik jak "złoty syrop" ( chyba
nie

A to nie byl przypadkiem przepis na Florentynki???? Dzisiaj rano lecial i
nie zdazylam zapisac :-(((( A jak po poludniu lecialo drugi raz, to
przegapilam.... No chyba, ze Simply Baking jest jeszcze wieczorem, ale maja
od 1-go nowa ramowke, ktorej jeszcze nie obczailam.

Te Florentynki to takie fajne ciasteczka gdzie mieszalo sie rozpuszczone w
rondlu maslo + Cukier + golden syrup z maka + owoce kandyzowane (po 55g
wisni, rodzynek, czegos-tam i "paznokci" migdalowych). 3-4 minuty w 180 st -
z maciupkich kuleczek robia sie takie fajne ciasteczka jak "pieguski".
Ale za cholere nie mam proporcji...

--
:-) Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-04 13:43:46

Temat: Re: Złoty syrop - co to jest ?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>A to nie byl przypadkiem przepis na Florentynki???? Dzisiaj rano lecial i
>nie zdazylam zapisac :-(((( A jak po poludniu lecialo drugi raz, to
>przegapilam.... No chyba, ze Simply Baking jest jeszcze wieczorem, ale maja
>od 1-go nowa ramowke, ktorej jeszcze nie obczailam.
>
>Te Florentynki to takie fajne ciasteczka gdzie mieszalo sie rozpuszczone w
>rondlu maslo + Cukier + golden syrup z maka + owoce kandyzowane (po 55g
>wisni, rodzynek, czegos-tam i "paznokci" migdalowych). 3-4 minuty w 180 st -
>z maciupkich kuleczek robia sie takie fajne ciasteczka jak "pieguski".
>Ale za cholere nie mam proporcji...

tutejsze Florentines to:
czekolada roztopiona, potem wylana do malych (z 5 cm srednicy),,
niewysokich obreczy (widzialam tez takie robione w bardzo
plaskich dolkach na blasze, bron boze do muffins bo za nic nie
wyjdzie!! niech sobie zastyga, w tzw miedzyczasie zrobic karmel,
do niego wsypac rozne rzeczy - rodzynkim kandyzowane owocki,
skorke, paznokcie - jak wyzej. szybko wysypac mieszanke na
zastygle kola czekoladowe.

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-04 17:11:19

Temat: Re: Złoty syrop - co to jest ?
Od: "Szymko" <Algedi@_NSP_friko7.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Monika Bacińska-Wojewódka" <m...@p...pl> napisał w wiadomości
news:9phnbb$755$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "Szymko" <Algedi@_NSP_friko7.onet.pl> napisał w wiadomości
> news:9phaft$6l3$1@news.onet.pl...
> > > > Oglądałem ostatnio w TV na kacale CLUB program kulinarny i był tam
> > podawany
> > > > przepis w którym występował taki składnik jak "złoty syrop" ( chyba
> nie
>
> A to nie byl przypadkiem przepis na Florentynki???? Dzisiaj rano lecial i
> nie zdazylam zapisac :-(((( A jak po poludniu lecialo drugi raz, to
> przegapilam.... No chyba, ze Simply Baking jest jeszcze wieczorem, ale
maja
> od 1-go nowa ramowke, ktorej jeszcze nie obczailam.

Nie. Był to przepis na Puding czekoladowy w sosie karmelowym. Dla mnie to
był przepis na prawdziwy budyń.
Masełko z jajkami, kakao i maka do garnka - na pare i podawac z sosem
karmelowym. Nie mam niestety pod reką tego przepisu, bo mym napisał. A
widziałem go w Simply Podings ( nie wiem czy to dobrz episzę).

Pozdrawiam
Szymko


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Rolada z mięsa
sól selerowa
Cafe za slupem
Urodziny i pierwsza wizyta
przpisik na rybke - pycha !!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »