« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-24 12:07:31
Temat: Zrazy staromiejskie (P)Składniki:
60 dkg wołowego mięsa zrazowego, pokrojonego w plastry
3 duże cebule, pokrojone w plasterki
30 g suszonych grzybów
1 marchewka, pokrojona w plasterki
250 ml wywaru np. wołowego, warzywnego
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku, posiekane
5 ziaren jałowca
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren głogu
2 listki laurowe
1/2 łyżki zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
125 ml gęstej smietany
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
80 dkg ziemniaków, pokrojonych w plasterki
Wykonanie:
Grzyby zalać 1/2 szklanki gorącej wody i moczyć ok. 20 min. Następnie
wywar zostawić a grzyby pokroić w plasterki.
W osolonym wrzątku gotować ziemniaki ok. 5 min. Odcedzić.
Mięso zbić tłuczkiem, posolić, poprószyć pieprzem i mąką. Smażyć na
rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Przełożyć na talerz. Na tym samym
oleju podsmażyć cebule.
Dno żaroodpornego naczynia posmarować masłem. Ułożyć połowę ziemniaków i
marchewkę, posypać zielem angielskim i czosnkiem. Przykryć plastrami
mięsa, rozsypać grzyby, cebulę, ziarenka głogu i jałowca. Ułożyć drugą
częsc ziemniaków, rozsypać pokruszone liscie laurowe.
Zalać wszystko wywarem grzybowym i wołowym (warzywnym). Piec w temp. 200
st.C ok. 1 godziny. Tuż przed podaniem wlać smietanę i zapiekać jescze 5
minut. Podawać z surówką, np. z kiszonej kapusty, jabłka i marchwi.
Smacznego :-). Jest naprawdę PYCHA :-).
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-24 12:11:45
Temat: Re: Zrazy staromiejskie (P)Gosia Zaleska-Gajc wrote:
>
> 1/2 łyżki zmielonego pieprzu
No i już poprawka! Oczywiscie: 1/2 łyżeczki pieprzu.
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-24 12:15:46
Temat: Re: Zrazy staromiejskie (P)Gosia Zaleska-Gajc napisala:
> (...)
> 5 ziaren głogu
??? Głóg ma spore, czerwone owocki. Te ziarna to mają być pestki z nich?
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-24 12:34:04
Temat: sałatka ziemniaczana z pąkami głogu> > 5 ziaren głogu
>
> ??? Głóg ma spore, czerwone owocki. Te ziarna to mają być pestki z nich?
Tak, ale głóg w jakiej postaci? Suszony?
Najlepszy jest po przemrożeniu i może o taki chodzi. Inaczej jest
niesmaczny, mączysty, cierpki?=gorzki i kwaśny.
Najlepsza jest sałatka ziemniaczana ale z pąkami głogu.
Jadł ktoś?
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Remember that ignorance is expensive. Own a good set of encyclopedia."
http://www.wiw.pl/biblioteka/encyklopedia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-24 12:45:13
Temat: Re: Zrazy staromiejskie (P)Krystyna Chiger wrote:
>
> ??? Głóg ma spore, czerwone owocki. Te ziarna to mają być pestki z nich?
>
> Krycha
Kupiłam go w sklepie w torebce. Na mój gust to są suszone owoce.
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-26 11:05:37
Temat: Re: sałatka ziemniaczana z pąkami głoguJerzy wrote:
> Najlepsza jest sałatka ziemniaczana ale z pąkami głogu.
> Jadł ktoś?
nie... a jak to zrobic?
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |