Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zsiadle mleko ...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zsiadle mleko ...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 32


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2005-11-07 19:18:20

Temat: Re: Zsiadle mleko ...
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett napisał(a):
[...]
> Zrobie pol na pol - do jednej polowy dodam smietany bez dodatkow, a do
> drugiej nic nie dodam i zdam potem sprawozdanie.

Śmietana ma być kwaśna a wątpię czy taką u siebie kupisz juz predzej
jogurt sie nada.
Frytki z waszego McD nawet po 10 tygodniach nie pleśnieja i nadają sie
do spożycia.
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2005-11-08 00:39:08

Temat: Re: Zsiadle mleko ...
Od: Magdalena Bassett <m...@o...net> szukaj wiadomości tego autora

JerzyN wrote:
> Magdalena Bassett napisał(a):
> [...]
>
>> Zrobie pol na pol - do jednej polowy dodam smietany bez dodatkow, a do
>> drugiej nic nie dodam i zdam potem sprawozdanie.
>
>
> Śmietana ma być kwaśna a wątpię czy taką u siebie kupisz juz predzej
> jogurt sie nada.
> Frytki z waszego McD nawet po 10 tygodniach nie pleśnieja i nadają sie
> do spożycia.
> ;-)
> pozdr. Jerz
> y

U nas mozna dostac jedna czy dwie smietany ekologiczne, ktore nie
zawieraja nic oprocz smietany. Ja nie cierpie tych z wypelniaczami i
nigdy ich nie kupuje, bo smakuja jak zmieszane z maka kartoflana i
inaczej zachowuja sie podczas gotowania.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2005-11-08 01:18:07

Temat: Re: Zsiadle mleko ...
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 7 Nov 2005 13:36:11 +0100, "dexth" <d...@i...pl> wrote:

>
>> jest to wykonalne pod warunkiem dodania do rzeczonego płynu
>> produktu posiadającego "żywe kultury bakterii"
>>
>> czyli jakiś kefir albo cos takiego..:)))))
>
> i utrzymywac w temeraturze 40 stopni. Mozna garnek oblozyc recznikem i
>jeszcze obwinac koldra.

Bzdura - w czterdziestu stopniach to glownie grzybki jogurtowe beda
dzialac, baktrie kwasu mlekowego wola chlodek (i wieksze stezenie
soli...).
Na cieplo to sie jogurty robi - zsiadle mleko to raczej okolo 15
stopni wymaga
>
>--
>Pozdrawiam
>dexth
>d...@i...pl
>
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2005-11-08 07:00:13

Temat: Re: Zsiadle mleko ...
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Anet" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:dko5g0$f1c$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> >
> > Docelowo wlasnie o ten ser mi chodzi.
> > Ale od cytryny maon troche dziwny smak
> >
> > Agnes
> >
> >
> Jak docelowo o ser chodzi to może podam jak ja robię jak mi się zachciewa
> domowego. Dwa litry mleka (nie UHA-te), łycha śmietany. Mleko powinno być
> letnie, dodajemy do niego śmietanę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy
> (około 24 godzin może być i 48 różnie to bywa). Jak mleko się zsiądzie,
> podgrzewamy do około 40 stopni, powoli ochładzamy, odcedzamy i porządnie
> odciskamy. Mamy ser.
>
> Anet i tarta z porami i sklepową podrubą sera z zieloną pleśnią
>
>

Ni ser ino twaróg...coby ser zrobic to trzeba enzymów i bakterii

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2005-11-08 07:41:55

Temat: Re: Zsiadle mleko ...
Od: "Megi" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

ja kupuję mleko Strzelinieckie - ono nadaje się na zsiadłe

Megi



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2005-11-08 08:58:39

Temat: Re: Zsiadle mleko ...
Od: Gamon' <robaczyfka_M@LPA_gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc!

Agnes wrote:
> Docelowo wlasnie o ten ser mi chodzi.
> Ale od cytryny maon troche dziwny smak
??? Robie tak od lat i nigdy nie mial dziwnego smaku, a ser robie tak:
1. dodaje kapke cytryny (moze 1/2 lyzeczki na 1 l mleka - zalezy od
mleka i cytryny) - mleko tylko 3,2%, nic chudszego
2. gotuje tyle samo mleka niezakwaszonego
3. w drugim garze gotuje bardzo powoli mleko zakwaszone
4. mleko zakwaszone zalewam zagotowanym niezakwaszonym
5. wszystko powoli podgrzewam *
6. zostawiam do lekkiego przestygniecia
7. wylewam na lniana sciere
8. sciere zaciskam - jesli ma byc ser do krojenia

* w razie "slabego" wydzielania sie sera, zalewam jeszcze wszystko
wrzaca woda lub dodaje kapke cytryny, nie nalezy za dlugo podgrzewac
szuwaksu, bo ser wychodzi bardzo zbity

Mleko niezakwaszone mozna pominac i od razu zalac mleko zakwaszone
wrzaca woda.

Smacznego.

Pozdrawiam,
robal.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2005-11-08 09:00:15

Temat: Re: Zsiadle mleko ...
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dariusz K. Ladziak napisał(a):
> Bzdura - w czterdziestu stopniach to glownie grzybki jogurtowe beda
> dzialac, baktrie kwasu mlekowego wola chlodek (i wieksze stezenie
> soli...).

Nie pisz bzdura skoro sam temperatury własciwej podac nie potrafisz.
Samorodne zakwaszanie w zależności od pory roku prowadzi się w temp.
20-30*C.
Do mleka pasteryzowanego dodaje się 4-5% zakwasu a do niepasteryzowanego
1-2%.
Najlepszym zakwasem jest świeza serwatka z pprzedniego dnia.
Zakwaszanie w niższej temperaturze (ok. 20*C) trwa dłużej ale otrzymuje
się twaróg lepszej jakości.
Koniec ukwaszania poznaje się po lekkim wydzieleniu serwatki.
Podgrzewanie prowadzi się w temp. 38-42*C, odlewa część serwatki do
osobnego naczynia i podgrzewa do 60-65*C a potem wlewa z powrotem do
twarogu. Ocikanie należy prowadzic w chłodnym pomieszczeniu.

> Na cieplo to sie jogurty robi - zsiadle mleko to raczej okolo 15
> stopni wymaga

Się mylisz jak widać. Najpierw trzeba wystartować a to co proponujesz to
tzw. zsiadłe mleko i takim po ochłodzeniu przez czas dłuższy
pozostanie, możesz nawet je na lodzie trzymać parę dni.

pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2005-11-08 09:03:04

Temat: Re: Zsiadle mleko ...
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett napisał(a):
> U nas mozna dostac jedna czy dwie smietany ekologiczne, ktore nie
> zawieraja nic oprocz smietany. [...]

I bardzo dobrze, sprawdziłem jeśli nie masz serwatki to własnie dodaje
się śmietany w ilości 3% (ok. 1 łyzka stołowa na litr mleka).
Potem możesz zakwaszac zsiadłym mlekiem z dnia poprzedniego.
W razie pogorszenia jakosci zaczynasz zakwaszanie od nowa.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2005-11-08 17:37:51

Temat: Re: Zsiadle mleko ...
Od: Magdalena Bassett <m...@o...net> szukaj wiadomości tego autora

JerzyN wrote:

> Potem możesz zakwaszac zsiadłym mlekiem z dnia poprzedniego.

czy jak piszesz ponizej, serwatka. I pytanie -czy serwatke mozna
zamrozic i czy po odmrozeniu bedzie miala te same wlasciwosci?

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2005-11-08 18:26:15

Temat: Re: Zsiadle mleko ...
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:

>>> Zakwaszam odrobina soku z cytryny. Niestety, czasami nie wychodzi i
>>> trzeba na ser przerobic :)

>> Docelowo wlasnie o ten ser mi chodzi.
>> Ale od cytryny maon troche dziwny smak

>>
> Moze za duzo cytryny dajesz...ja zakwaszalam octem i sie go nie
> czulo
===
Mozsz mnie oswiecic, w jaki sposób ocet, czy cytryna mialaby pomóc w
skwaszeniu sie mleka?

Czy kiedy kisisz kapuste, ogórki, zur to tez dodajesz octu lub sok z
cytryny?

waldek
===



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co mozna przygotowac na rocznice zwiazku?
menu na wesele
maszyna do chleba
poproszę o przepis na trt orzechowy
Jak usunąć atrament ze skóry ekologicznej?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »