Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zsiadłe mleko - pytanie do osób mieszkających w USA

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zsiadłe mleko - pytanie do osób mieszkających w USA

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-08-14 15:44:14

Temat: Re: Zsiadłe mleko - pytanie do osób mieszkających w USA
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Nika" <n...@a...pl> napisał w wiadomości
news:ebnp17$ft4$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik <i...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:ebnnbq$ais$1@inews.gazeta.pl...
>> Nika <n...@a...pl> napisał(a):
>>> Czy z produktów dostępnych w USA (mleko, kwaśna śmietana) można
>> zmajstrować
>>> polskie mleko zsiadłe? Znajoma Amerykanka zamieszkała z dala od skupisk
>>> Polonii zjadła to w Polsce, zachwyciła się i teraz się mnie dopytuje,
>>> jak
>> to
>>> zrobić.
>>> Nie mieszkam w USA,ale zsiadle mleko robie:1/2litr.mleka+1 lyzka kwasnej
>> smietany dobrze wymieszac i zostawic w temp. pokojowej na ok.24
>> godziny.Nastepna porcje robimy dodajac lyzke kwasnego mleka .
>
> To wiem, tylko czy bakterie w hamerykańskiej kwaśnej śmietanie są na tyle
> żywotne, aby zakwasić hamerykańskie wysterylizowane mleko?

Kup i wypróbuj.

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-08-14 20:08:22

Temat: Re: Zsiad?e mleko - pytanie do osób mieszkaj?cych w USA
Od: "Art(Gruby)" <a...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 13 Aug 2006 18:40:31 +0200, "Nika"
<n...@a...pl> wrote:

>Czy z produktów dost?pnych w USA (mleko, kwa?na ?mietana) mo?na zmajstrowa?
>polskie mleko zsiad?e? Znajoma Amerykanka zamieszka?a z dala od skupisk
>Polonii zjad?a to w Polsce, zachwyci?a si? i teraz si? mnie dopytuje, jak to
>zrobi?.


od 17 lat mi sie nie udalo...
;-)
Art(Gruby)
"Abyssus abyssum invocat"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-08-14 20:44:55

Temat: Re: Zsiad?e mleko - pytanie do osób mieszkaj?cych w USA
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "Art(Gruby)" <a...@p...net> napisal w wiadomosci
news:11m1e298fdajbo0960o2b8l7bbala5ge4f@4ax.com...
> On Sun, 13 Aug 2006 18:40:31 +0200, "Nika"
> <n...@a...pl> wrote:
>
>>Czy z produktów dost?pnych w USA (mleko, kwa?na ?mietana) mo?na
>>zmajstrowa?
>>polskie mleko zsiad?e? Znajoma Amerykanka zamieszka?a z dala od skupisk
>>Polonii zjad?a to w Polsce, zachwyci?a si? i teraz si? mnie dopytuje, jak
>>to
>>zrobi?.
>
>
> od 17 lat mi sie nie udalo...
> ;-)

Za krótko próbujesz ;-)

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-08-14 21:30:50

Temat: Re: Zsiad?e mleko - pytanie do osób mieszkaj?cych w USA
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Art(Gruby) napisał(a):
> od 17 lat mi sie nie udalo...
> ;-)

Mi_sie chodzą parami, wysłać Ciebie suszkę lub mokrom próbkę [w zipie] z
porcjom odpowiednich bakterii?
Jak wyślę z Poczty Głównej to powinieneś otrzymać po max. 36 godzinach.
Z pewnością wystartuje.
;-)
pozdr. męczennika Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-08-15 14:49:06

Temat: Re: Zsiad?e mleko - pytanie do osób mieszkaj?cych w USA
Od: g...@t...pl szukaj wiadomości tego autora

Udaje się!
Robimy obie z bratową,obie w USA, trzeba do mleka dodać trochę
naturalnego jogurtu , kefiru, albo kwaśnej śmietany,tak około pół
kubka na pół galona mleka, a mleko raczej pełne, przed dodaniem
kultury dobrze jest mleko przegotować i ostudzić, ale tak,aby było
trochę cieplejsze niż temperatura pokojowa i wtedy dodać kulturę, i
zostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, a potem do
lodówki, i na następny dzień pycha jest.

pozdrawiam

pol_cia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-08-15 16:23:33

Temat: Re: Zsiad?e mleko - pytanie do osób mieszkaj?cych w USA
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Art(Gruby) napisał(a):
> od 17 lat mi sie nie udalo...

Mało istotne. Mnie po 10 się udało.

> ;-)

Słuchaj przesmiewco. Jakie masz mleko? Może ciągliwe?

> Art(Gruby)
> "Abyssus abyssum invocat"

Wady mleka:
Ciągliwość [zakażenie bakteriami śluzującymi]
Mleko różowe [...]
Mleko sine [...]
Mleko żółtozielonkawe [...]
Zapach oborowy
Zapach stęchły
Zapach i smak lekarstw
Zapach i smak buraczany
Zapach i smak paszy
Smak gorzki
Smak metaliczny
Smak słony
Smak łojowaty
Smak jełki

pozdr. skrupulatnie Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pierogi szwedzkie
Jakie ciacho z jablkami ??
problem z prodiżem - HELP!
przepis na salse do nachos
Co przygotować na romantyczną kolację?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »