| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-05-21 04:49:45
Temat: Re: Zupa w 10 min
"Rablinka" <r...@w...pl> wrote in message news:f2r7vo$8m4$1@news.wp.pl...
> Szymuś napisał(a):
> > On to nazwał "Berlińska zupa z maślanki". Mam gdzieś nagray program na
> > płycie - staram się nagrywać wszystkich "makłowiczów" i "pascali" :) .
> > Gdzieś w internecie jest fajna rywatna stronka z przepisami Makłowicza.
> > Pewnie w googlach da się odsszukać.
>
> Może kiedyś ugotuję jak będzie coś potrzeba "na już". Dzięki
> Odszukać spokojnie można. Ja mam chyba wszystkie podróże,
> więc pewnie i to ale musze tam zajrzeć.
>
> Pozdrawiam
> Rablinka
Witaj Rablinko!
Nie wiem, czy czytałaś to, co napisałem - skoro masz kogoś od dobrych
serów, to możliwe, że możesz mieć dobre kwaśne mleko, a nawet serwatkę -
barszcze białe na nich są równie smaczne jak na maślance. a szybkość
wykonania duża. Wspaniałe do młodych ziemniaczków ugotowanych z gałązką
kopru i polanych z lekko przyrumienioną na maśle cebulą - gdy ktoś lubi
słoniną lub boczkiem wędzonym.
Smacznego!
Panslavista
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-05-21 04:53:30
Temat: Re: Zupa w 10 min
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:f2r8eb$onp$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Rablinka" <r...@w...pl> wrote in message
news:f2r7vo$8m4$1@news.wp.pl...
> > Szymuś napisał(a):
> > > On to nazwał "Berlińska zupa z maślanki". Mam gdzieś nagray program na
> > > płycie - staram się nagrywać wszystkich "makłowiczów" i "pascali" :) .
> > > Gdzieś w internecie jest fajna rywatna stronka z przepisami
Makłowicza.
> > > Pewnie w googlach da się odsszukać.
> >
> > Może kiedyś ugotuję jak będzie coś potrzeba "na już". Dzięki
> > Odszukać spokojnie można. Ja mam chyba wszystkie podróże,
> > więc pewnie i to ale musze tam zajrzeć.
> >
> > Pozdrawiam
> > Rablinka
>
>
> Witaj Rablinko!
>
> Nie wiem, czy czytałaś to, co napisałem - skoro masz kogoś od dobrych
> serów, to możliwe, że możesz mieć dobre kwaśne mleko, a nawet serwatkę -
> barszcze białe na nich są równie smaczne jak na maślance. a szybkość
> wykonania duża. Wspaniałe do młodych ziemniaczków ugotowanych z gałązką
> kopru i polanych z lekko przyrumienioną na maśle cebulą - gdy ktoś lubi
> słoniną lub boczkiem wędzonym.
>
> Smacznego!
> Panslavista
Na maślance można zrobić wspaniały chłodnik buraczany lub ogórkowy - ze
świeżych ogórków, ale też koktajle owocowe. Życie nie musi być drogie aby
było smaczne...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-05-21 04:57:28
Temat: Re: Zupa w 10 min > Na maślance można zrobić wspaniały chłodnik buraczany lub
ogórkowy - ze
> świeżych ogórków, ale też koktajle owocowe. Życie nie
musi być drogie aby
> było smaczne...
Kotajle wolę na bazie jogurtu. Najbardziej bananowe i
truskawkowe.
A czy ja twierdzę, że musi???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-05-21 05:13:55
Temat: Re: Zupa w 10 min
"Rablinka" <r...@w...pl> wrote in message news:f2r8rq$8m4$2@news.wp.pl...
> A czy ja twierdzę, że musi???
To uwaga do ogółu - niektórym nie podoba się lasowanie przeze mnie polskich
dań jakoby nie były wykwintne...
A wykwintnie znaczy na dobrej zastawie, czystym obrusie. To mogą być
ziemniaki z kwaśnym mlekiem, albo żur, ale podane z odpowiednim garnirem -
pachnące i powodujące napływ śliny u wszystkich stołowników.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-05-21 19:03:47
Temat: Re: Zupa w 10 minSzymuś napisał(a):
> Na kwaśnym mleku też jadłem jak byłem mały ale teraz cięzko kupić mleko "od
> krowy". Teraz jest tylko mleko "sklepowe" które nie nadaje się do kwaszenia.
> Dlatego przepis z maślnaką mi pasuje. Nazwę jak pisałem nie ja wymyśliłem
> tylko RM.
W Markpolu sprzedają nawet zsiadłe mleko w pojemnikach takich jak jogurt.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |