Data: 2005-02-14 09:21:22
Temat: Re: "Zywieniowy" atlas swiata
Od: "dana" <d...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> >
>
> DrJK od poczatku swojej dzialalnosci (i wcale nie jest odosobniony!)
Wiem o tym, ale
> wskazywal na scisly zwiazek miedzy "talerzem" i chorobami, to co Ty
> przytoczylas jest jeszcze tylko jednym potwierdzeniem tego zwiazku.
ale jakos nikt tego nie chce przyjac do wiadomosci.
We
> Francji intesywnie porownuje sie regiony pln. Francji(wzdluz granicy z
> Belgia, Lux. i Niemcami) do regionow pld. (Côte d'Azur i Gascogne).
> Oczywiscie w chwili obecnej nastepuje powolna "standaryzacja" tego co na
> "talerzu", ale jeszcze sa dosc wyrazne roznice regionalne, i oczywiscie
> roznice w czestotliwosci wystepowanie chorob.
>
> Jurek
Dlatego mi nie chodzi o chwile obecna, tylko tak do 100-150 lat wstecz.
U nas tez w roznych regionach sa rozne podstawowe potrawy. Pomorze, gory,
takich roznic jest duzo. Np. lacza nas ziemniaki + regionalne potrawy: ryby,
kotlet, kaszanka,kapusta.
Jeszcze jeden fragment
Niestety, stosunkowo malo jest prac, poswieconych problemowi odzywiania sie
ludnosci w roznych rejonach swiata i rozprzestrzeniania sie nowotworow
zlosliwych.
Mittman . Przeanalizowal on statystyke 29 krajow i wykazal ze zmniejszenie
smiertelnosci z powodu raka w przeliczeniu na 100 tys mieszkancow z 206,8 do
14,5 jest w okreslony sposob zwiazane ze spozywaniem w tych krajach bialek,
tluszczow i weglowodanow.
Uklon w strone JK.
ta ksiazka jest tylko o wystepowaniu nowotworow w roznych regionach swiata.
Ameryka, Azja, Afryka.Pomija inne choroby.
pozdro Dana
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|