Data: 2001-04-23 08:38:29
Temat: Re: Zywopłot - winoroślowy?
Od: j...@l...pl (Janusz Czapski)
Pokaż wszystkie nagłówki
b...@b...pl napisał(a):
> Moja niesmiala prosba: gdybys tak Januszu dopisal to wszystko przy
> odpowiednich nazwach, to moze w przyszlosci i ja z tego skorzystam.
> Przy okazji pytanie: czy jakas odmiana nadawalaby sie na sciane
> polnocno-zachodnia (chocby na wino)?
> Pozdrawiam
> Basia Plutowska
A proszę Cię bardzo. :-)
> > Einset Seedles
/Fredonia x (Hunisa x Sultanina)/, grona 250g, jagody kuliste czerwone
beznasienne 15mm, dojrzewa ok. 15.09, mrozoodporność do -27 stopni.
> > Muskat letnij
/SV20066 x Królowa Winnic/, grona 250-400g, jagody 28x22mm, żółte z
posmakiem muszkatowym, dojrzewa ok. 1.09, mrozoodporność do -23 stopni
> > Kodrianka
/Mołdowa x Marszalskij/ , grona 400-600g, jagody fioletowo-granatowe,
30x18mm, dojrzewa ok. 10.09, mrozoodporność do -22 stopni.
> > Skarb Panonii
/Królowa Winnic x Cegled Szepe/ grona 300-1000g, jagody żólte 26x22mm,
dojrzewa ok 20.09, mrozoodporność do -19 stopni
> > Muskat Odesskij
/Muskat Sinyj Rannij x SV 12375/ grona 100-180g, jagody żółte muszkatowe
13mm, soczyste, dojrzewa ok 15.09, mrozoodporność do -24 stopni
> > Gewurtztraminer
/Vitis vinifera/, grona 90-120g, jagody różowo-czerwone, soczyste, 10mm,
dojrzewa ok. 10.10. (w chlodniejsze i mniej sloneczne lata może nia
dojrzewać), mrozoodporność do -22 stopni
> > Magdalenka Andegaweńska
/Vitis vinifera/, grona ok 200g, jagody zielono-żółte, 20x17mm, dojrzewa ok.
15.09, mrozoodporność ok. -19 stopni
> > Polar
/mieszaniec pochodzenia węgierskiego/ grona ok.250g , jagody ok.18mm,
zielono-żółte, soczyste, dojrzewa 15-20.08, mrozoodporność do -25 stopni
Wszystko jest "około" bo zależy od roku (pogoda), warunkow siedliskowych
itp.
A na pólnocno zachodniš ścianę? Kłopot. Zbyt małe nasłonecznienie. Jednak
gdybym już musiał, spróbowałbym posadzić odmianę IZA. Nawet przy kiepskim
nasłonecznieniu, niezupelnie dojrzałe owoce gromadzš sporo cukru i dajš się
jeść.
Natomiast na wino owoce powinny być super dojrzałe, takie które zgromadziły
możliwie dużš ilość cukrów (fermentacja - przetwarzanie cukrów na
procenty!), a więc rosnšce na stanowiskach o możliwie dużym naslonecznieniu.
Winoroślam Cię serdecznie :-)
Janusz
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
|