| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-13 14:01:41
Temat: a ja poposze przepis na sos do spaghettiWitam!
Tak jak w temacie...:) Uwielbiam spaghetti, ale sama nie umiem jeszcze
zrobic przyzwoitego sosu. Szkopuł tkwi w braku przepisu. Szukałam troche w
sieci, ale niemal wszystkie przepisy, ktore znalazlam byly z jajkiem, a ja
poprosze bez jajka, jesli macie:)
I jeszcze jedno pytanie: co to za potrawa "tarta" (włoska?). Widzialam w
paru miejscach, ze takowa serwuja, ale nie wiem co to jest, a troche boje
sie nowinek:)
z gory dziekuje i pozdrawiam
Veronka
--
....................................................
.......................
www.biustonosz.com - sklep z damska bielizna
....................................................
......................
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-13 14:27:00
Temat: Re: a ja poposze przepis na sos do spaghetti
Veronka:
> Witam!
> Tak jak w temacie...:) Uwielbiam spaghetti, ale sama nie umiem jeszcze
> zrobic przyzwoitego sosu. Szkopuł tkwi w braku przepisu. Szukałam troche w
> sieci, ale niemal wszystkie przepisy, ktore znalazlam byly z jajkiem, a ja
> poprosze bez jajka, jesli macie:)
ja nie robię żadnego sosu z jajkiem, ale w makaronie są jaja, musisz
znaleźć takiego bez jaj.
A sosy są różne, z czego przynajmniej kilkanaście jest w archiwum.
Np. bolognese (też bez mięsa się da zrobić), aglio e olio, carbonara
(tam chyba jest jajko, ale bez tego też się da), z łososiem, frutti di
mare, z tuńczykiem, a co chcesz?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-13 14:42:14
Temat: Re: a ja poposze przepis na sos do spaghetti===========
Napewno najprostszy, ale jeden z najsmaczniejszych sosow:
na lyzce masla podsmazyc poszatkowany zabek czosnku (lub dwa :-).
Uwaga, nie sfajczyc masla!
Polac makaron, wymieszac.
waldek
===========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-13 15:01:02
Temat: Odp: a ja poposze przepis na sos do spaghetti> Napewno najprostszy, ale jeden z najsmaczniejszych sosow:
> na lyzce masla podsmazyc poszatkowany zabek czosnku (lub dwa :-).
> Uwaga, nie sfajczyc masla!
>
> Polac makaron, wymieszac.
a to ciekawe:) musze sprobowac, dzieki:)
Veronka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-13 15:02:55
Temat: Re: a ja poposze przepis na sos do spaghettiOn Thu, 13 Mar 2003 15:42:14 +0100, "waldek" <x...@o...pl>
wrote:
>===========
>Napewno najprostszy, ale jeden z najsmaczniejszych sosow:
>na lyzce masla podsmazyc poszatkowany zabek czosnku (lub dwa :-).
>Uwaga, nie sfajczyc masla!
>
>Polac makaron, wymieszac.
>
>waldek
>===========
>
nie musi byc maslo na patelni, a oliwa/olej w miseczce. reszta
tak samo. posypac startyym serem ten makaron.
pierzu
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-13 16:02:56
Temat: Re: a ja poposze przepis na sos do spaghettiJa biorę pół litra bulionu z kostki, ze dwie cebule, łyżka mąki, około 20
dkg pieczarek, koncentrat pomidorowy, przyprawy - najczesciej juz gotowe do
spaghetti. Cebulę kroje w kosteczke i smażę na około dwóch łyżkach masła,
pod koniec dosypuje mąke i robi się z tego prawie pasta. Potem dolewam do
tego bulion i mieszam. Jak troche się podgotuje dodaję koncentrat pomidorowy
i pokrojone drobniutko pieczarki. Gotuje i przyprawiam. Można dodac mięsko
albo jak makaron jest już polany sosem to posypać startym żółtym serem
(można to i to). Wszystkim w rodzinie smakuje :))
Smacznego
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-13 19:43:17
Temat: Re: a ja poposze przepis na sos do spaghetti
ksiks <k...@p...onet.pl> napisał(a) w artykule
<b4qa3g$8n$1@news.onet.pl>...
> Ja biorę pół litra bulionu z kostki, ze dwie cebule, łyżka mąki, około 20
> dkg pieczarek, koncentrat pomidorowy, przyprawy - najczesciej juz gotowe
do
> spaghetti.
Bardzo proszę o podpowiedź, jakie to mogłyby być przyprawy (gotowych do
spaghetti nie posiadam).
I dziękuję wszystkim, którzy wymieniają, jakie przyprawy dodają; dla mnie
informacja "przyprawić do smaku" to już wyższy stopień wtajemniczenia,
którego zapewne nigdy nie osiągnę :-(. Cienka jestem w kulinarnych
sprawach, no ale się staram.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-13 21:53:05
Temat: Re: a ja poposze przepis na sos do spaghetti
Użytkownik "Veronka" <v...@o...pl> napisał w wiadomości
news:b4q2rf$b86$1@news.onet.pl...
> Witam!
> Tak jak w temacie...:) Uwielbiam spaghetti, ale sama nie umiem jeszcze
> zrobic przyzwoitego sosu.
Sosow do spaghetti masz ogromny wybor, wystarczy poszukac w sieci..Ja akurat
lubie na bazie pomidorow zageszczonych koncentratem pomidorowym (tzn
pomidory +koncentrat w sezonie, w zimie tylko koncentrat, ewentualnie
pomidory z puszki). Skrojony czosnek, cebule (moga byc tez oliwki, kapary
etc) podsmazam na oliwie. Kiedy cebula sie zeszkli dodaje obrane pomidory.
Kiedy zmiekna zageszczam sos koncentratem pomidorowym rozrobionym odrobina
wody (musi miec konsystencje gestej smietany). Dodaje przyprawy - przede
wszystkim bazylie. No i to wszystko musi sie ladnie polaczyc, zgestniec i
gotowe :) Robi sie 10 min ;)
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-14 08:55:54
Temat: Re: a ja poposze przepis na sos do spaghetti> On Thu, 13 Mar 2003 15:42:14 +0100, "waldek" <x...@o...pl>
> wrote:
>
> >===========
> >Napewno najprostszy, ale jeden z najsmaczniejszych sosow:
> >na lyzce masla podsmazyc poszatkowany zabek czosnku (lub dwa :-).
> >Uwaga, nie sfajczyc masla!
> >
> >Polac makaron, wymieszac.
> >
> >waldek
> >===========
> >
> nie musi byc maslo na patelni, a oliwa/olej w miseczce. reszta
> tak samo. posypac startyym serem ten makaron.
I koniecznie bazylia do tego, najlepiej swieza...
Pozdrawiam,
AniaR
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-14 10:16:00
Temat: Re: a ja poposze przepis na sos do spaghetti
Monika \"mitek\":
>
> Bardzo proszę o podpowiedź, jakie to mogłyby być przyprawy (gotowych do
> spaghetti nie posiadam).
> I dziękuję wszystkim, którzy wymieniają, jakie przyprawy dodają; dla mnie
> informacja "przyprawić do smaku" to już wyższy stopień wtajemniczenia,
> którego zapewne nigdy nie osiągnę :-(. Cienka jestem w kulinarnych
> sprawach, no ale się staram.
bazylia, tymianek są najważniejsze. Możesz dać pietruszkę odrostową,
także suszoną. Do sosu daj przyprawy suszone, a na wierzch (na surowo)
zieleninę. Oprócz tego fakultatywnie co kto lubi, na np. do czerwonego
sosu dodaję chile ancho i chile pastilla, chyba nie do dostania w
Polsce. Można dać pieprz Cayenne (uważać na wszelakie błony śluzowe i
myć ręce PRZED pójściem do toalety (potem też, ale to co innego :-))),
bo inaczej będzie piekło nie tam, gdzie trzeba ;-). Można dodać papryki,
zarówno w proszku jak i w naturze.
Aha, jak mam świeżą bazylię, tymianek i pietruchę, to ściągam z łodyg
listki i odstawiam na bok (nie siekać, tylko porwać na kawałki, siekanie
miażdży), a łodygi daję do sosu aby się wygotowały, przed podaniem
wyławiam i wywalam (psu na żarcie, już na to czeka, bo mięsem zalatują).
Listki lądują potem na wierzchu.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |