« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2011-02-01 13:13:32
Temat: Re: automat do chleba raz jeszczezlotowinfo used his keyboard to write :
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:ej1jdlrjlki0.j9g3idiilt0z.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>
>>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>>
>>
>> I się nie da mieszadeł wyjąć.
>>
> mieszadła wyjmuje zawsze z rana
> bo jak z takiego gorącego ;P
> delikatnie kruszę skorupkę w okolicach
> i wyjmuję lekko pod kątem
> bardziej tą grubszą częścią
Ja nacinam nożem równolegle do mieszadła i wyciągam "haczykiem".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2011-02-01 13:32:12
Temat: Re: automat do chleba raz jeszczeDnia Tue, 01 Feb 2011 14:13:32 +0100, Witek napisał(a):
> zlotowinfo used his keyboard to write :
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:ej1jdlrjlki0.j9g3idiilt0z.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>>
>>>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>>>
>>>
>>> I się nie da mieszadeł wyjąć.
>>>
>> mieszadła wyjmuje zawsze z rana
>> bo jak z takiego gorącego ;P
>> delikatnie kruszę skorupkę w okolicach
>> i wyjmuję lekko pod kątem
>> bardziej tą grubszą częścią
>
> Ja nacinam nożem równolegle do mieszadła i wyciągam "haczykiem".
Noże, haczykli - przerobiłam to, łatwo w ten sposób uszkodzić powłokę
antyadhezyjną na mieszadłach. No i własnie chyba to zrobiłam, stąd zaczęły
przywierać i sa nie do wyjęcia bez zrobienia wyrwy w chlebie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2011-02-01 13:40:39
Temat: Re: automat do chleba raz jeszcze
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:yh0dn7jdeo2w.jo8qeqemzno0.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 1 Feb 2011 13:14:22 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:1610qn8hjbw2u.6iaa8abnmro.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 01 Feb 2011 08:28:07 +0100, Witek napisał(a):
>>>
>>>> Ikselka brought next idea :
>>>>> Dnia Tue, 01 Feb 2011 00:20:38 +0100, Witek napisał(a):
>>>>>
>>>>>> After serious thinking Ikselka wrote :
>>>>>>> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> I się nie da mieszadeł wyjąć.
>>>>>>
>>>>>> To akurat nie jest prawdą, daje się bez wiekszych problemów.
>>>>>
>>>>> Jak długo masz maszynę?
>>>>> Za jakiś czas się już nie da.
>>>>>
>>>> Obecną bodajżde 6 rok ;-)
>>>>
>>>
>>> Ja mam jedną, która obecnie stoi na półce nieużywana. Mieszadła jakieś
>>> chropowate się zrobiły i przestały wychodzić z ciasta.
>>>
>>> Dla mnie najlepsze jest pieczenie w piecu. Maszyny używałam krótko, ten
>>> zakup to niewypał - nie dopieczony wierzch chleba, chleb niedostatecznie
>>> wyrośnięty, więc gniotowaty, no i te dziury/wyrwy po mieszadłach w
>>> spodzie...
>>
>> Hm, przecież kolor skórki ustawia się w trzech poziomach,
>
> No właśnie! - i zawsze niedopieczona.
>
>> resztę reguluje
>> się dodatkiem cukru do ciasta...
>
> Cukru? Jeszcze więcej? Dodaję tyle, co do zaczynu trzeba, ani grama
> więcej.
Słyszałaś o karmelizacji?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2011-02-01 16:25:00
Temat: Re: automat do chleba raz jeszczeIkselka pisze:
> Noże, haczykli - przerobiłam to, łatwo w ten sposób uszkodzić powłokę
> antyadhezyjną na mieszadłach. No i własnie chyba to zrobiłam, stąd zaczęły
> przywierać i sa nie do wyjęcia bez zrobienia wyrwy w chlebie.
Jak ci sie to udało? Haczyk przecież wkłada się w dziurkę w środku
mieszadełek - nie sposób ich haczykiem podrapać z zewnątrz.
E.
PS. Jest też mozliwość wyjęcia haczyków mokrymi rękami z ciasta, zanim
się grzałka właczy na pieczenie. O ile komus się chce stać i pilnować.
Nam dziurki nie przeszkadzają.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2011-02-01 21:18:52
Temat: Re: automat do chleba raz jeszcze
> zaczynam o 21:30, mieszanie dużo nie używa
> potem po tych 3h wyłącza się
> odrazu wyjmuję chleb
To ty o 0:30 nie śpisz?
> moje pytanie: czy korzystne jest wyjmowanie odrazu po upieczeniu, czy
> lepiej zostawić na kilka godzin w automacie w cieple by ostygł razem z
> chlebem
Automat pszez godzinę po upieczeniu
utszymuje ciepło , ale nie piecze,
ja, jak nie zapomnę zostawiam tak na tę godzinę,
ale uhylam klapę wsadzając pomiedzy automat, a klapę,
np pudełko po herbacie, lekko zmięte by szpara była, ale nie za duża.
Tą szparą odparowuje woda, mi wydaje się , że taki jest smaczniejszy,
gorącego nie wyjmuję, by sie nie popażyć,
wyjmuję jakieś 15-30 minut po zakończeniu tej godziny
i zawijam w ściereczkę, zwykle jem rano (piekę po południu).
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2011-02-01 21:30:59
Temat: Re: automat do chleba raz jeszczeW dniu 2011-02-01 22:18, Stokrotka pisze:
>> zaczynam o 21:30, mieszanie dużo nie używa
>> potem po tych 3h wyłącza się
>> odrazu wyjmuję chleb
> To ty o 0:30 nie śpisz?
A to jakieś przepisy regulują, kiedy powinno się spać? :)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2011-02-01 22:31:40
Temat: Re: automat do chleba raz jeszczeDnia Tue, 1 Feb 2011 14:40:39 +0100, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> Cukru? Jeszcze więcej? Dodaję tyle, co do zaczynu trzeba, ani grama
>> więcej.
>
> Słyszałaś o karmelizacji?
Tak. Nie piekę pumpernikla, tylko normalny chleb.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2011-02-01 22:34:41
Temat: Re: automat do chleba raz jeszczeDnia Tue, 01 Feb 2011 17:25:00 +0100, E. napisał(a):
> Ikselka pisze:
>
>> Noże, haczykli - przerobiłam to, łatwo w ten sposób uszkodzić powłokę
>> antyadhezyjną na mieszadłach. No i własnie chyba to zrobiłam, stąd zaczęły
>> przywierać i sa nie do wyjęcia bez zrobienia wyrwy w chlebie.
>
> Jak ci sie to udało? Haczyk przecież wkłada się w dziurkę w środku
> mieszadełek - nie sposób ich haczykiem podrapać z zewnątrz.
>
W środku też mają powłokę. I takie zagłębienie. No i to podrapałam. I
dlatego ciasto przywiera - także wewnątrz haczyków, bo tam się dostaje też.
A na zewnątrz dałam radę porysować nożem - próbując okrawać wokoło.
>
> PS. Jest też mozliwość wyjęcia haczyków mokrymi rękami z ciasta, zanim
> się grzałka właczy na pieczenie.
???
> O ile komus się chce stać i pilnować.
> Nam dziurki nie przeszkadzają.
Mnie przeszkadzają.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2011-02-01 22:48:08
Temat: Re: automat do chleba raz jeszcze
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:oe7096cq1nrc$.1l6r44digwzjr$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 1 Feb 2011 14:40:39 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>
>>> Cukru? Jeszcze więcej? Dodaję tyle, co do zaczynu trzeba, ani grama
>>> więcej.
>>
>> Słyszałaś o karmelizacji?
>
> Tak. Nie piekę pumpernikla, tylko normalny chleb.
Ja też piekę normalny: 1,2kg mąki, 4 łyżeczki soli i 4 do 6 łyżeczek cukru.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2011-02-01 23:02:20
Temat: Re: automat do chleba raz jeszczeDnia Tue, 01 Feb 2011 22:30:59 +0100, Aicha napisał(a):
> A to jakieś przepisy regulują, kiedy powinno się spać? :)
No proszę, a tak się kiedyś dziwiłaś moim porom pisywania w grupach :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |