Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia bakłażan

Grupy

Szukaj w grupach

 

bakłażan

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-06-20 21:32:20

Temat: bakłażan
Od: "Michal" <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Szukam przepisu na sałatkę z bakłażanem (+ pomidory) w sosie jogurtowym z
kuchni tureckiej.
ma ktoś jakiś pomysł.
(Bakłażan jest na zimno!)

--
Michal

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-06-21 00:42:38

Temat: Re: bakłażan
Od: "almadka" <a...@U...TO.W.DIABŁY.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Michal" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d97ckk$e2s$1@news.onet.pl...
> Witam,
>
> Szukam przepisu na sałatkę z bakłażanem (+ pomidory) w sosie jogurtowym z
> kuchni tureckiej.
> ma ktoś jakiś pomysł.
> (Bakłażan jest na zimno!)

Baklazan na zimno, to znaczy, ze surowy? Ja zawsze slyszalam, ze z
baklazanem jak ziemniakiem, musi byc po slusznej obrobce termicznej.
Ja znam kilka przepisow na salatki z baklazanem, ale ten baklazan najpierw
zawsze jest doprowadzony do ostatecznosci poprzez pieczenie lub duszenie. A
ze potem przestudzony to oczywiscie, moze o to ci chodzi? W jakiej formie
ten baklazan w Twojej salatce wystepuje?

almadka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-06-21 02:34:35

Temat: Re: bakłażan
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> szukaj wiadomości tego autora

"Michal" <c...@p...onet.pl> wrote in message
news:d97ckk$e2s$1@news.onet.pl...
> Szukam przepisu na sałatkę z bakłażanem (+ pomidory) w sosie jogurtowym z kuchni
> tureckiej.
> ma ktoś jakiś pomysł.
> (Bakłażan jest na zimno!)


Z rozpacianego baklazana to Patlican Salata. A z jogurtem to Yogurtlu Patlican
Salata. Baklazan nie jest surowy - jest z grilla/piecyka.

2 baklazany
1 zielona papryka z wyjetymi nasiennikami grillowana az bedzie miekka i pociapana na
male kawalki
sok z 1 cytryny
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 duzy pomidor, obrany ze skorki i pociapany na male kawalki (ja bym jeszcze wybral
nasienniki przed pociapaniem...)
2 zabki czosnku, zmiazdzone
1 lyzka oliwy z oliwek
pare czarnych oliwek.
sol i pieprz do smaku

Baklazany nakluc widelcem w paru miejscach i polozyc na grillu (mozne pewnie w
piecyku...) i katowac termicznie az skora bedzie spalona a miazsz miekki (nakluc
widelcem...) ale nie paciajowaty. Pod zimna wada baklazany obrac i pokroic na
talarki.
Wmieszac w owe pokrojone baklazany jogurt, czosnek, zielona papryke i pomidor.
Osobno wymieszac oliwe z oliwek i sok z cytryny i doprawiajac pieprzem i sola do
smaku az powstanie sosik do salatki. Polac tym sosem baklazany i calosc udekorowac
oliwkami.

Jesli czytasz po angielsku to na przepisy z kuchni tureckiej polecam
http://www.recipehound.com/Recipes/turkey.html
Powyzszy prepis pochodzi stamtad wlasnie.

--
><Uklony><eM eL><


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-06-21 06:48:11

Temat: Re: bakłażan
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 21 Jun 2005 02:42:38 +0200, "almadka"
<a...@U...TO.W.DIABŁY.onet.pl> wrote:

>Użytkownik "Michal" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>news:d97ckk$e2s$1@news.onet.pl...
>> Witam,
>>
>> Szukam przepisu na sałatkę z bakłażanem (+ pomidory) w sosie jogurtowym z
>> kuchni tureckiej.
>> ma ktoś jakiś pomysł.
>> (Bakłażan jest na zimno!)
>
>Baklazan na zimno, to znaczy, ze surowy? Ja zawsze slyszalam, ze z
>baklazanem jak ziemniakiem, musi byc po slusznej obrobce termicznej.
>Ja znam kilka przepisow na salatki z baklazanem, ale ten baklazan najpierw
>zawsze jest doprowadzony do ostatecznosci poprzez pieczenie lub duszenie. A
>ze potem przestudzony to oczywiscie, moze o to ci chodzi? W jakiej formie
>ten baklazan w Twojej salatce wystepuje?
>
>almadka


O rany...no przeciez moze byc upieczony/usmazony i ...schlodzony!
zupelnie jak kartofel, hrehrehre

Jadlam w Rosji plasterki baklazana (upieczonego), przykrytego
warstwa czosnkowego majonezu. Tak samo jak i cukinie, a moja
kolezanka robi to samo z ugotowanym porem.

tureckiej salatki nie znam, tak tylko sie wtracilam ;P

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-06-21 06:48:11

Temat: Re: bakłażan
Od: "Michal" <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hej!

Oczywiście bakłażan po obróbce termicznej.
:)
(a cała sałatka podawana schłodzona)
Ten, który jadłam był chyba ugotowany lub usmazony. Cosik jak w drugim
poście!
dzięki!

A czy ktoś zna stronę z kuchnią tuecką po polsku :)

Użytkownik "almadka" <a...@U...TO.W.DIABŁY.onet.pl> napisał w wiadomości
news:d97nq3$fuh$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "Michal" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:d97ckk$e2s$1@news.onet.pl...
>> Witam,
>>
>> Szukam przepisu na sałatkę z bakłażanem (+ pomidory) w sosie jogurtowym z
>> kuchni tureckiej.
>> ma ktoś jakiś pomysł.
>> (Bakłażan jest na zimno!)
>
> Baklazan na zimno, to znaczy, ze surowy? Ja zawsze slyszalam, ze z
> baklazanem jak ziemniakiem, musi byc po slusznej obrobce termicznej.
> Ja znam kilka przepisow na salatki z baklazanem, ale ten baklazan najpierw
> zawsze jest doprowadzony do ostatecznosci poprzez pieczenie lub duszenie.
> A ze potem przestudzony to oczywiscie, moze o to ci chodzi? W jakiej
> formie ten baklazan w Twojej salatce wystepuje?
>
> almadka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-06-21 08:02:20

Temat: Re: bakłażan
Od: t...@g...pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:

>warstwa czosnkowego majonezu.
>
Czyli aioli ;)

Kot, mundry ;PPP

--
Promocja! Format 15x20 tylko 99gr!
Zamów odbitki cyfrowe online - odbierz za darmo w EMPiK-u lub wyślemy Ci je pocztą
http://gazeta.empikfoto.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przepis na proste sezonowe ciasto
Szynka pieczona w plastrach z sosem z sera topionego
ukraińska wódka pieprzowa
[Warszawa]Ankieta na temat atrybutów mieszkań.
mokre ciasto pod owoce

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »