Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "druid" <m...@o...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: błonnik
Date: Sun, 3 Mar 2002 20:49:39 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <a5tuni$bo3$1@news.tpi.pl>
References: <a5q4qr$4hc$1@pingwin.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: pb215.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1015184947 12035 213.76.81.215 (3 Mar 2002 19:49:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 3 Mar 2002 19:49:07 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: błonnik
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:3411
Ukryj nagłówki
Odpowiednia ilość błonnika to 35,5g dziennie sugeruje produkty
1 porcja (40 g)płatków zbożowych 9 g
4 kromki chleba pełnoziarnistego 6 g
1 porcja brokuł 3 g
1 porcja (120 g) bobu 8 g
1porcja ciasteczek owsianych 1,5 g
1 banan 3 g
1porcja(100 g)gotowanego 2 g
brązowago ryżu --------
35,5 g
Jak widać dostarczenie dziennej dawki błonnika nie jest łatwe .Aby pozyskany
błonnik spełniał swoje zadanie w jak najlepszy sposób, spożywaj warzywa
surowe lub delikatnie obgotowane !Jeżeli warzywa się rozpadają , oznacza to
iż korzystne właściwości błonnika zostały wygotowane . Nara
Użytkownik tysia <j...@s...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a5q4qr$4hc$...@p...acn.pl...
> Zachęcona postami o oczyszczaniu organizmu,
> poszperałam troszkę w sieci i wyszukałam kilka
> interesujących mnie informacji m.in. na temat
> zalet produktów zawierających błonnik. Przy
> okazji jednak natknęłam się na info, że duża ilość
> tego składnika może utrudniać wchłanianie żelaza.
> Czy ktoś z Was orientuje się jaka jest ta 'bezpieczna'
> ilość? Bezpieczna, tzn. nie utrudniająca wchłanianie
> żelaza, co jest dla mnie dość istotne /anemia :( / ...
> z góry dzięki za info
> pozdrawiam
> tysia
> /wielka miłośniczka grahamek i płatków owsianych.../
>
>
|