Data: 2002-03-03 19:49:39
Temat: Re: błonnik
Od: "druid" <m...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Odpowiednia ilość błonnika to 35,5g dziennie sugeruje produkty
1 porcja (40 g)płatków zbożowych 9 g
4 kromki chleba pełnoziarnistego 6 g
1 porcja brokuł 3 g
1 porcja (120 g) bobu 8 g
1porcja ciasteczek owsianych 1,5 g
1 banan 3 g
1porcja(100 g)gotowanego 2 g
brązowago ryżu --------
35,5 g
Jak widać dostarczenie dziennej dawki błonnika nie jest łatwe .Aby pozyskany
błonnik spełniał swoje zadanie w jak najlepszy sposób, spożywaj warzywa
surowe lub delikatnie obgotowane !Jeżeli warzywa się rozpadają , oznacza to
iż korzystne właściwości błonnika zostały wygotowane . Nara
Użytkownik tysia <j...@s...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a5q4qr$4hc$...@p...acn.pl...
> Zachęcona postami o oczyszczaniu organizmu,
> poszperałam troszkę w sieci i wyszukałam kilka
> interesujących mnie informacji m.in. na temat
> zalet produktów zawierających błonnik. Przy
> okazji jednak natknęłam się na info, że duża ilość
> tego składnika może utrudniać wchłanianie żelaza.
> Czy ktoś z Was orientuje się jaka jest ta 'bezpieczna'
> ilość? Bezpieczna, tzn. nie utrudniająca wchłanianie
> żelaza, co jest dla mnie dość istotne /anemia :( / ...
> z góry dzięki za info
> pozdrawiam
> tysia
> /wielka miłośniczka grahamek i płatków owsianych.../
>
>
|