| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-01 10:08:50
Temat: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)Witam wszystkich :)
Podczytuję sobie tutaj Wasze posty już od dłuższego czasu (bardzo mi się tu
podoba... tak... smacznie jest :) ) Jestem obecnie na diecie, w której
wykluczone są ziemniaki, chleb, słodycze i generalnie wszystkie produkty
zawierające cukry (dzięki Bogu jeszcze tylko tydzień męki :) ). Niestety
kończą mi się pomysły na to co mogłabym wsuwać. Może Wy coś wymyślicie?
Załapie się" wszystko co jest mięsem, drobiem, rybą, jajem bądź warzywem ;)
Będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły
Pozdrawiam
Katka Czerniecka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-01 22:29:15
Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)
Pchla Szachrajka wrote:
>
> Witam wszystkich :)
> Podczytuję sobie tutaj Wasze posty już od dłuższego czasu (bardzo mi się tu
> podoba... tak... smacznie jest :) ) Jestem obecnie na diecie, w której
> wykluczone są ziemniaki, chleb, słodycze i generalnie wszystkie produkty
> zawierające cukry (dzięki Bogu jeszcze tylko tydzień męki :) ). Niestety
> kończą mi się pomysły na to co mogłabym wsuwać. Może Wy coś wymyślicie?
> Załapie się" wszystko co jest mięsem, drobiem, rybą, jajem bądź warzywem ;)
> Będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły
> Pozdrawiam
> Katka Czerniecka
Jajka faszerowane, bez panierowania.
Salatka z jajek, rzodkiewek, ogorkow, koperku i twarogu.
Zupa koperkowa
Chlodnik z krewetkami i jajkami
Twarog mieszany z zoltym serem i przyprawami zapiekany w dlugich paprykach
Piersi kurze z cynamonem
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-02 13:02:34
Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)> Załapie się" wszystko co jest mięsem, drobiem, rybą, jajem bądź warzywem
;)
> Będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły
> Pozdrawiam
> Katka Czerniecka
Witaj :)
Ja z kolei jestem na diecie lekkostrawnej (infekcja przewodu pokarmowego) i
w weekend zrobiłam sobie takie coś: udko kurze obsmażam przez chwilę na
silnym ogniu z dwóch stron, na patelnię wlewam wody do połowy udka i duszę.
Po ok. 10 minutach dodaję warzywa (w mojej wersji to były pokrojone w paski
2 marchewki i pietruszka, oraz różyczki brokułów) i duszę ok. 10 minut
jeszcze.
Kurę można potem podziabać tak, żeby samo mięso było, ogólnie robi się z
tego też taki pyszny sosik. Jeśli możesz jeść, to polecam do tego pomidory
(obrane ze skórki i paprykę.
Zjadłam to z ziemniakami, ale np. do kaszy jęczmiennej czy kuskusu też
będzie pasowało.
Polecam też sałatkę z kuskusa z surowymi warzywami (i jeśli możesz to z
tuńczykiem)
No i surowe warzywa z dipami (do zrobienia dipy albo do kupienia w papierku
/ słoiczku) - sałata, pomidor, marchewka, kalafior / brokuły.
--
Pozdrawiam
K
"Just one year of love
is better a lifetime alone" [Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-02 17:19:11
Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)
> > Załapie się" wszystko co jest mięsem, drobiem, rybą, jajem bądź warzywem
> ;)
> > Będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły
> > Pozdrawiam
> > Katka Czerniecka
>
Kinga Macyszyn odpowiedziała:
> w weekend zrobiłam sobie takie coś: udko kurze obsmażam przez chwilę na
> silnym ogniu z dwóch stron, na patelnię wlewam wody do połowy udka i
duszę.
> Po ok. 10 minutach dodaję warzywa (w mojej wersji to były pokrojone w
paski
> 2 marchewki i pietruszka, oraz różyczki brokułów) i duszę ok. 10 minut
> jeszcze.
> Kurę można potem podziabać tak, żeby samo mięso było, ogólnie robi się z
> tego też taki pyszny sosik. Jeśli możesz jeść, to polecam do tego pomidory
> (obrane ze skórki i paprykę.
> Zjadłam to z ziemniakami, ale np. do kaszy jęczmiennej czy kuskusu też
> będzie pasowało.
Mniam... brzmi przepysznie :-) Paprykę mogę na szczęście, tylko nie do końca
rozumiem z tym dziabaniem i zostawianiem samego mięsa...
> Polecam też sałatkę z kuskusa z surowymi warzywami (i jeśli możesz to z
> tuńczykiem)
> No i surowe warzywa z dipami (do zrobienia dipy albo do kupienia w
papierku
> / słoiczku) - sałata, pomidor, marchewka, kalafior / brokuły.
W sam raz coś na kolację lub śniadanie :-) .
Serdeczne dzięki za wszystkie propozycje i ... zdrowiej szybko :)
Pozdrawiam
Katka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-02 17:21:46
Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)> Pchla Szachrajka wrote:
> >
> > Podczytuję sobie tutaj Wasze posty już od dłuższego czasu (bardzo mi się
tu
> > podoba... tak... smacznie jest :) ) Jestem obecnie na diecie, w której
> > wykluczone są ziemniaki, chleb, słodycze i generalnie wszystkie produkty
> > zawierające cukry (dzięki Bogu jeszcze tylko tydzień męki :) ). Niestety
> > kończą mi się pomysły na to co mogłabym wsuwać. Może Wy coś wymyślicie?
> > Załapie się" wszystko co jest mięsem, drobiem, rybą, jajem bądź warzywem
;)
> > Będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły
> > Pozdrawiam
> > Katka Czerniecka
>
Magdalena Bassett odpowiedziała:
> Jajka faszerowane, bez panierowania.
>
> Salatka z jajek, rzodkiewek, ogorkow, koperku i twarogu.
>
> Zupa koperkowa
>
> Chlodnik z krewetkami i jajkami
>
> Twarog mieszany z zoltym serem i przyprawami zapiekany w dlugich paprykach
>
> Piersi kurze z cynamonem
>
Przede wszystkim dzięki za wszystkie propozycje. A tak poza tym to czy
przepisy, np na twarog mieszany z zoltym serem lub piersi kurze z
cynamonem, znajde w archiwum grupy?
Pozdrawiam
Katka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-02 18:37:44
Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)
Pchla Szachrajka wrote:
>> Przede wszystkim dzięki za wszystkie propozycje. A tak poza tym to czy
> przepisy, np na twarog mieszany z zoltym serem lub piersi kurze z
> cynamonem, znajde w archiwum grupy?
> Pozdrawiam
> Katka
* Kurczak z cynamonem
Polecam milosnikom cynamonu nastepujaca potrawe:
Piersi i udka kurze bez kosci usmazyc na masle na patelni. Zdjac mieso,
dodac do patelni szczypte-dwie cynamonu, lyzeczke miodu, szczypte
cayenne, szczypte soli, wymieszac, posmazyc minute, dodac pol szklanki
rosolu, wymieszac, dodac mieso, przykryc i dusic 3 minuty, podac na
ryzu, z zielona salata. Jak kto ma, ryz powinien byc gotowany z
szafranem. Doskonale do tej potrawy jest ciemne piwo.
* Nadziewane papryki na 2 osoby
4 dlugie zielone papryki
Nadzienie:
pol szklanki twarogu
pol szklanki zoltego sera startego na grubych oczkach
2 lyzki posiekanej swiezej koledry, lub bazylii, lub 1 lyzka pesto
1 male jajko
sol, pieprz do smaku
Ciasto do maczania:
1 jajko
pol szklanki maki
wody tyle, zeby bylo geste ciasto
olej do smazenia
Papryki przeciac wzdluz do polowy, zaczynajac od gory, wydlubac
wszystkie nasiona.
Skladniki nadzienia dokladnie wymieszac, i wlozyc do rekawa
cukierniczego, szprycy lub worka plastykowego. Odciac rog worka i
nadziewac papryki, az pelne.
Na patelni rozgrzac olej, maczac papryki w gestym ciescie, klasc na
goracy olej i smazyc, az zlote po obu stronach. Podac polane salsa
fresca (przepis byl dwa tygodnie temu), z guacamole, jak kto lubi.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-02 19:29:57
Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)
Magdalena Bassett napisała:
>
>
> * Kurczak z cynamonem
(ciach)
> * Nadziewane papryki na 2 osoby
(ciach)
> Magdalena Bassett
Wielkie dzięki za oba przepisy. Niedługo pewnie wypróbuję zarówno kurczaka
jak i papryki :-)
Pozdrawiam
Katka Czerniecka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-03 10:02:44
Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)>
> Mniam... brzmi przepysznie :-) Paprykę mogę na szczęście, tylko nie do
końca
> rozumiem z tym dziabaniem i zostawianiem samego mięsa...
Chodziło o to, żeby po uduszeniu całego udka oddzielić mięso od kości i
pokroić drobno, tak, żeby potrawa miała jedną konsystencję :))
> Serdeczne dzięki za wszystkie propozycje i ... zdrowiej szybko :)
> Pozdrawiam
Dzięki :)
W weekend mam zamiar już wcinać truskawki :)
pzdr
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-07 16:36:03
Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)A czy ja mogłabym dostać przepis na jajka faszerowane w panierce? Bardzo
mnie to zaciekawiło. Pozdrawiam
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett" <m...@o...com>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, June 02, 2003 12:29 AM
Subject: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)
>
>
> Pchla Szachrajka wrote:
> >
> > Witam wszystkich :)
> > Podczytuję sobie tutaj Wasze posty już od dłuższego czasu (bardzo mi się
tu
> > podoba... tak... smacznie jest :) ) Jestem obecnie na diecie, w której
> > wykluczone są ziemniaki, chleb, słodycze i generalnie wszystkie produkty
> > zawierające cukry (dzięki Bogu jeszcze tylko tydzień męki :) ). Niestety
> > kończą mi się pomysły na to co mogłabym wsuwać. Może Wy coś wymyślicie?
> > Załapie się" wszystko co jest mięsem, drobiem, rybą, jajem bądź warzywem
;)
> > Będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły
> > Pozdrawiam
> > Katka Czerniecka
>
>
> Jajka faszerowane, bez panierowania.
>
> Salatka z jajek, rzodkiewek, ogorkow, koperku i twarogu.
>
> Zupa koperkowa
>
> Chlodnik z krewetkami i jajkami
>
> Twarog mieszany z zoltym serem i przyprawami zapiekany w dlugich paprykach
>
> Piersi kurze z cynamonem
>
> Magdalena Bassett
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-07 17:19:15
Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)
Monika Zarczuk wrote:
>
> A czy ja mogłabym dostać przepis na jajka faszerowane w panierce? Bardzo
> mnie to zaciekawiło. Pozdrawiam
Zwykle jajka faszerowane, juz nalozone w skorupki, nastepnie umoczone
cieta strona w jajku i w buleczce i smazone na patelni na masle z olejem
na malym ogniu.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |