Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-06-01 10:08:50

Temat: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)
Od: "Pchla Szachrajka" <k...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich :)
Podczytuję sobie tutaj Wasze posty już od dłuższego czasu (bardzo mi się tu
podoba... tak... smacznie jest :) ) Jestem obecnie na diecie, w której
wykluczone są ziemniaki, chleb, słodycze i generalnie wszystkie produkty
zawierające cukry (dzięki Bogu jeszcze tylko tydzień męki :) ). Niestety
kończą mi się pomysły na to co mogłabym wsuwać. Może Wy coś wymyślicie?
Załapie się" wszystko co jest mięsem, drobiem, rybą, jajem bądź warzywem ;)
Będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły
Pozdrawiam
Katka Czerniecka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-06-01 22:29:15

Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Pchla Szachrajka wrote:
>
> Witam wszystkich :)
> Podczytuję sobie tutaj Wasze posty już od dłuższego czasu (bardzo mi się tu
> podoba... tak... smacznie jest :) ) Jestem obecnie na diecie, w której
> wykluczone są ziemniaki, chleb, słodycze i generalnie wszystkie produkty
> zawierające cukry (dzięki Bogu jeszcze tylko tydzień męki :) ). Niestety
> kończą mi się pomysły na to co mogłabym wsuwać. Może Wy coś wymyślicie?
> Załapie się" wszystko co jest mięsem, drobiem, rybą, jajem bądź warzywem ;)
> Będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły
> Pozdrawiam
> Katka Czerniecka


Jajka faszerowane, bez panierowania.

Salatka z jajek, rzodkiewek, ogorkow, koperku i twarogu.

Zupa koperkowa

Chlodnik z krewetkami i jajkami

Twarog mieszany z zoltym serem i przyprawami zapiekany w dlugich paprykach

Piersi kurze z cynamonem

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-02 13:02:34

Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Załapie się" wszystko co jest mięsem, drobiem, rybą, jajem bądź warzywem
;)
> Będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły
> Pozdrawiam
> Katka Czerniecka

Witaj :)
Ja z kolei jestem na diecie lekkostrawnej (infekcja przewodu pokarmowego) i
w weekend zrobiłam sobie takie coś: udko kurze obsmażam przez chwilę na
silnym ogniu z dwóch stron, na patelnię wlewam wody do połowy udka i duszę.
Po ok. 10 minutach dodaję warzywa (w mojej wersji to były pokrojone w paski
2 marchewki i pietruszka, oraz różyczki brokułów) i duszę ok. 10 minut
jeszcze.
Kurę można potem podziabać tak, żeby samo mięso było, ogólnie robi się z
tego też taki pyszny sosik. Jeśli możesz jeść, to polecam do tego pomidory
(obrane ze skórki i paprykę.
Zjadłam to z ziemniakami, ale np. do kaszy jęczmiennej czy kuskusu też
będzie pasowało.

Polecam też sałatkę z kuskusa z surowymi warzywami (i jeśli możesz to z
tuńczykiem)
No i surowe warzywa z dipami (do zrobienia dipy albo do kupienia w papierku
/ słoiczku) - sałata, pomidor, marchewka, kalafior / brokuły.


--
Pozdrawiam

K

"Just one year of love
is better a lifetime alone" [Freddie Mercury]


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-02 17:19:11

Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)
Od: "Pchla Szachrajka" <k...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


> > Załapie się" wszystko co jest mięsem, drobiem, rybą, jajem bądź warzywem
> ;)
> > Będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły
> > Pozdrawiam
> > Katka Czerniecka
>
Kinga Macyszyn odpowiedziała:

> w weekend zrobiłam sobie takie coś: udko kurze obsmażam przez chwilę na
> silnym ogniu z dwóch stron, na patelnię wlewam wody do połowy udka i
duszę.
> Po ok. 10 minutach dodaję warzywa (w mojej wersji to były pokrojone w
paski
> 2 marchewki i pietruszka, oraz różyczki brokułów) i duszę ok. 10 minut
> jeszcze.
> Kurę można potem podziabać tak, żeby samo mięso było, ogólnie robi się z
> tego też taki pyszny sosik. Jeśli możesz jeść, to polecam do tego pomidory
> (obrane ze skórki i paprykę.
> Zjadłam to z ziemniakami, ale np. do kaszy jęczmiennej czy kuskusu też
> będzie pasowało.

Mniam... brzmi przepysznie :-) Paprykę mogę na szczęście, tylko nie do końca
rozumiem z tym dziabaniem i zostawianiem samego mięsa...

> Polecam też sałatkę z kuskusa z surowymi warzywami (i jeśli możesz to z
> tuńczykiem)
> No i surowe warzywa z dipami (do zrobienia dipy albo do kupienia w
papierku
> / słoiczku) - sałata, pomidor, marchewka, kalafior / brokuły.
W sam raz coś na kolację lub śniadanie :-) .
Serdeczne dzięki za wszystkie propozycje i ... zdrowiej szybko :)
Pozdrawiam
Katka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-02 17:21:46

Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)
Od: "Pchla Szachrajka" <k...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

> Pchla Szachrajka wrote:
> >
> > Podczytuję sobie tutaj Wasze posty już od dłuższego czasu (bardzo mi się
tu
> > podoba... tak... smacznie jest :) ) Jestem obecnie na diecie, w której
> > wykluczone są ziemniaki, chleb, słodycze i generalnie wszystkie produkty
> > zawierające cukry (dzięki Bogu jeszcze tylko tydzień męki :) ). Niestety
> > kończą mi się pomysły na to co mogłabym wsuwać. Może Wy coś wymyślicie?
> > Załapie się" wszystko co jest mięsem, drobiem, rybą, jajem bądź warzywem
;)
> > Będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły
> > Pozdrawiam
> > Katka Czerniecka
>
Magdalena Bassett odpowiedziała:
> Jajka faszerowane, bez panierowania.
>
> Salatka z jajek, rzodkiewek, ogorkow, koperku i twarogu.
>
> Zupa koperkowa
>
> Chlodnik z krewetkami i jajkami
>
> Twarog mieszany z zoltym serem i przyprawami zapiekany w dlugich paprykach
>
> Piersi kurze z cynamonem
>

Przede wszystkim dzięki za wszystkie propozycje. A tak poza tym to czy
przepisy, np na twarog mieszany z zoltym serem lub piersi kurze z
cynamonem, znajde w archiwum grupy?
Pozdrawiam
Katka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-02 18:37:44

Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Pchla Szachrajka wrote:
>> Przede wszystkim dzięki za wszystkie propozycje. A tak poza tym to czy
> przepisy, np na twarog mieszany z zoltym serem lub piersi kurze z
> cynamonem, znajde w archiwum grupy?
> Pozdrawiam
> Katka

* Kurczak z cynamonem
Polecam milosnikom cynamonu nastepujaca potrawe:
Piersi i udka kurze bez kosci usmazyc na masle na patelni. Zdjac mieso,
dodac do patelni szczypte-dwie cynamonu, lyzeczke miodu, szczypte
cayenne, szczypte soli, wymieszac, posmazyc minute, dodac pol szklanki
rosolu, wymieszac, dodac mieso, przykryc i dusic 3 minuty, podac na
ryzu, z zielona salata. Jak kto ma, ryz powinien byc gotowany z
szafranem. Doskonale do tej potrawy jest ciemne piwo.

* Nadziewane papryki na 2 osoby
4 dlugie zielone papryki

Nadzienie:
pol szklanki twarogu
pol szklanki zoltego sera startego na grubych oczkach
2 lyzki posiekanej swiezej koledry, lub bazylii, lub 1 lyzka pesto
1 male jajko
sol, pieprz do smaku

Ciasto do maczania:
1 jajko
pol szklanki maki
wody tyle, zeby bylo geste ciasto

olej do smazenia

Papryki przeciac wzdluz do polowy, zaczynajac od gory, wydlubac
wszystkie nasiona.
Skladniki nadzienia dokladnie wymieszac, i wlozyc do rekawa
cukierniczego, szprycy lub worka plastykowego. Odciac rog worka i
nadziewac papryki, az pelne.

Na patelni rozgrzac olej, maczac papryki w gestym ciescie, klasc na
goracy olej i smazyc, az zlote po obu stronach. Podac polane salsa
fresca (przepis byl dwa tygodnie temu), z guacamole, jak kto lubi.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-02 19:29:57

Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)
Od: "Pchla Szachrajka" <k...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Magdalena Bassett napisała:
>
>
> * Kurczak z cynamonem
(ciach)
> * Nadziewane papryki na 2 osoby
(ciach)
> Magdalena Bassett

Wielkie dzięki za oba przepisy. Niedługo pewnie wypróbuję zarówno kurczaka
jak i papryki :-)
Pozdrawiam
Katka Czerniecka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-03 10:02:44

Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Mniam... brzmi przepysznie :-) Paprykę mogę na szczęście, tylko nie do
końca
> rozumiem z tym dziabaniem i zostawianiem samego mięsa...

Chodziło o to, żeby po uduszeniu całego udka oddzielić mięso od kości i
pokroić drobno, tak, żeby potrawa miała jedną konsystencję :))


> Serdeczne dzięki za wszystkie propozycje i ... zdrowiej szybko :)
> Pozdrawiam
Dzięki :)
W weekend mam zamiar już wcinać truskawki :)

pzdr

K


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-07 16:36:03

Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk) szukaj wiadomości tego autora

A czy ja mogłabym dostać przepis na jajka faszerowane w panierce? Bardzo
mnie to zaciekawiło. Pozdrawiam
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett" <m...@o...com>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, June 02, 2003 12:29 AM
Subject: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)


>
>
> Pchla Szachrajka wrote:
> >
> > Witam wszystkich :)
> > Podczytuję sobie tutaj Wasze posty już od dłuższego czasu (bardzo mi się
tu
> > podoba... tak... smacznie jest :) ) Jestem obecnie na diecie, w której
> > wykluczone są ziemniaki, chleb, słodycze i generalnie wszystkie produkty
> > zawierające cukry (dzięki Bogu jeszcze tylko tydzień męki :) ). Niestety
> > kończą mi się pomysły na to co mogłabym wsuwać. Może Wy coś wymyślicie?
> > Załapie się" wszystko co jest mięsem, drobiem, rybą, jajem bądź warzywem
;)
> > Będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły
> > Pozdrawiam
> > Katka Czerniecka
>
>
> Jajka faszerowane, bez panierowania.
>
> Salatka z jajek, rzodkiewek, ogorkow, koperku i twarogu.
>
> Zupa koperkowa
>
> Chlodnik z krewetkami i jajkami
>
> Twarog mieszany z zoltym serem i przyprawami zapiekany w dlugich paprykach
>
> Piersi kurze z cynamonem
>
> Magdalena Bassett
>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-07 17:19:15

Temat: Re: brak inwencji tworczej mnie dopadl :-)
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Monika Zarczuk wrote:
>
> A czy ja mogłabym dostać przepis na jajka faszerowane w panierce? Bardzo
> mnie to zaciekawiło. Pozdrawiam


Zwykle jajka faszerowane, juz nalozone w skorupki, nastepnie umoczone
cieta strona w jajku i w buleczce i smazone na patelni na masle z olejem
na malym ogniu.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Frytki przepis na pieczenie Kulinarne P....
Fishermann Friends wielgachna prosba
chipsy jablkowe
kreatywna kuchnia
Karkowka z grilla

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »