« poprzedni wątek | następny wątek » |
131. Data: 2003-09-18 15:01:22
Temat: Re: matka=sve@na= <sveana_antyspam@hotmail_smiercspamerom.com> napisał(a):
> Smiem twierdzic, ze nie. Dlaczego? Bo mozna zaangazowac cala rodzine w ten
> proces, zwlaszcza dzieci, i w ten sposob nie tylko mamy ugotowane zarelko,
> ale i najnaturalniej w swiecie osiagniety cel - pokazanie dzieciom, ze sa
> potrzebne/niezbedne w funkcjonowaniu swojej malej spolecznosci.
Popieram rekoma i nogami ;-)
Zwlaszcza w sytuacji gdzie sklepy sa naprawde oddalone i wypad tak po prostu
do sklepu za rogiem, jest niemozliwy.
Wszystko mozna tak zorganizowac, aby wyskrobac wiecej czasu.
-Potezne zakupy raz w miesiacu (wlaczajac srodki czystosci, cukier itd
-zakupy tygodniowe
-Duza czesc jedzenia na caly tydzien mozna po prostu pomrozic.
-Nauczyc domownikow sprzatania PO SOBIE. To naprawde ulatwia zycie.Dzieci i
maz musza pomagac nam w utrzymaniu domu w czystosci.
A tak na marginesie wlasnie mnie czeka powrot do pracy. I jestem o tyle w
zlej sytuacji, ze przez cale piec dni jestem sama z dzieciakami. Moj TZ
zjezdza do domu dopiero w piatek w nocy i wyjezdza w niedziele.
Ale damy sobie rade!
Pzdr
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
132. Data: 2003-09-18 15:01:25
Temat: Re: chlebUżytkownik "Dunia"
> Tylko po co maszyna ? Ja pieke chleb (i bulki) w najnormalniejszym
piekarniku -
> jest super i przynajmniej bochenek wyglada jak bochenek, a nie jak
> prostopadloscian ;)
Mogę spytać czy masz piekarnik gazowy czy elektryczny? I czy zmieniasz
temperaturę w trakcie pieczenia? I czy podkładasz naczynie z wodą?
Bo mnie (elektryczny) póki co nie wychodzi specjalnie wykwintny ;-)
--
Pozdrawiam
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
133. Data: 2003-09-18 15:18:41
Temat: Re: matka"Ewa Ressel" <r...@p...fm> skrev i meddelandet news:bkchv0$rj7
> > Pokaz mi te stragany..... Kazdy patrzy i robi tak, jak mu pasuje i jak
mu
> > sytuacja pozwala - ja stragany najblizsze mam 35 kilometrow od domu i to
> > tylko w soboty.
>
> Zdaje się, że Margola mieszka w Polsce, więc dawanie jej rad odnoszących
się
> do realiów szwedzkich jest trochę nie na miejscu, nie sądzisz?
Czy ja komus daje jakies rady? Juz drugi raz mi cos imputujesz. jest to
troche nie na miejscu, nie sadzisz? Opisuje swoje realia po prostu.
> Tia, dwulatek będzie zachwycony z całego dnia spędzonego w kuchni, nie
> wątpię.
Zalezy, co kto gotuje i jaki jest slamazarny, nieprawdaz? Ja taka akcje
widze jako 2, gora 3 godziny.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
134. Data: 2003-09-18 15:20:14
Temat: Re: matka
Użytkownik "=sve@na=" <sveana_antyspam@hotmail_smiercspamerom.com> napisał w
wiadomości news:bkailf$p3r$1@news.onet.pl...
>
> >
> > Chleb doskonale sie przechowuje w zamrazarce, uprzednio
> > > pokrojony.
> >
> > Podgrzewany co rano w mikrofali? Jakoś wolę chrupiące bułeczki.
>
> A ja tez wole, tyle ze moje wolenie moze byc zrealizowane tylko poprzez
> wlasnoreczne upieczenie wyzej wymienionych.
> Pokaz mi te stragany..... Kazdy patrzy i robi tak, jak mu pasuje i jak mu
> sytuacja pozwala - ja stragany najblizsze mam 35 kilometrow od domu i to
> tylko w soboty.
Zdaje się, że Margola mieszka w Polsce, więc dawanie jej rad odnoszących się
do realiów szwedzkich jest trochę nie na miejscu, nie sądzisz?
> > Pewnie tak, ale jeden dzień weekendu jest do tyłu.
>
> Smiem twierdzic, ze nie. Dlaczego? Bo mozna zaangazowac cala rodzine w ten
> proces, zwlaszcza dzieci
Tia, dwulatek będzie zachwycony z całego dnia spędzonego w kuchni, nie
wątpię.
ER
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
135. Data: 2003-09-18 15:25:38
Temat: Re: matka
Użytkownik "Dunia" <d...@n...net> napisał w wiadomości
news:03091816464611@polnews.pl...
>
> Tak wyglada dzien bezdzietnej pracujacej karierowiczki ;)
>
Wiem już, jak wyglądają TRZY dni bezdzietnej pracującej etc. Czy w czwartym
dniu zachodzą jakieś istotne zmiany?
ER
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
136. Data: 2003-09-18 16:21:32
Temat: Re: matka
Użytkownik "margola & zielarz"
<malgos@spamu_nie_kochamy.panda.bg.univ.gda.pl> napisał w wiadomości
news:bkbfbp$bba$6@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Sytuacja, w której TZ pracuje i zarabia znośnie, ba, w ogóle zarabia
> regularnie, jest tak dobra, że aż fantastyczna.
Zapomnialam dodac .
Znosnie tzn ze starcza na oplaty, zycie. Na przyjemnosci starcza czasami.
>
> Margola
>
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
137. Data: 2003-09-18 16:26:38
Temat: Re: matka
Użytkownik "Ewa Ressel" <r...@p...fm> napisał w wiadomości
news:bkchv0$rj7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Zdaje się, że Margola mieszka w Polsce, więc dawanie jej rad odnoszących
się
> do realiów szwedzkich jest trochę nie na miejscu, nie sądzisz?
To coraz częstsze polskie realia - ludzie (w tym margola też ma takie
marzenie) stawiaja domy za miastem.
Sami mamy działkę za miastem i do straganów będziemy mieli sporo kilometrów.
Co w tym takiego cudacznego?
> Tia, dwulatek będzie zachwycony z całego dnia spędzonego w kuchni, nie
> wątpię.
To dobrze że nie wątpisz,
bo kuchnia to ulubiony rewir grasowania np. moich dzieci.
Z tego co obserwuję nie są one w tym odosobnione.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
138. Data: 2003-09-18 16:29:13
Temat: Re: matkaUżytkownik "Sowa"
> bo kuchnia to ulubiony rewir grasowania np. moich dzieci.
> Z tego co obserwuję nie są one w tym odosobnione.
Mhm, potwierdzam. A już radość największa, podczas robienia
bardziej czasochłonnych rzeczy (np. pierogi, knedle), kiedy
da się jej deseczkę i odrobinę ciasta do samodzielnej pracy ;)
--
Pozdrawiam
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
139. Data: 2003-09-18 16:29:55
Temat: Re: matkaEwa Ressel wrote:
>Wiem już, jak wyglądają TRZY dni bezdzietnej pracującej etc. Czy w czwartym
>dniu zachodzą jakieś istotne zmiany?
Zlosliwosc postarza, wiesz ?
Poza tym - naprawde stac Cie na cos w lepszym stylu.
Dunia
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
140. Data: 2003-09-18 16:41:55
Temat: Re: chlebAsiaS napisala:
>> Tylko po co maszyna ? Ja pieke chleb (i bulki) w najnormalniejszym
>piekarniku -
>> jest super i przynajmniej bochenek wyglada jak bochenek, a nie jak
>> prostopadloscian ;)
>
>Mogę spytać czy masz piekarnik gazowy czy elektryczny?
Mam elektryczny - w Niemczech praktycznie nie ma kuchni gazowych.
>?I czy zmieniasz
>temperaturę w trakcie pieczenia?
Tak - ale to moj TZ tego pilnuje, wiec ew. moge go zapytac o szczegoly.
W kazdym razie najpierw na max, a potem nizsza.
>I czy podkładasz naczynie z wodą?
Tak - male.
>Bo mnie (elektryczny) póki co nie wychodzi specjalnie wykwintny ;-)
U mnie wychodzi super - naprawde. Jest moze nieco kruchy (bo nie dodajemy miodu
i innych takich), ale bardzo dlugo trzyma swiezosc. Moge podac przepis - jak
nie zapomne (pieczemy pelnoziarnisty - razowy). W kazdym razie uzywamy jakies
800 g maki razowej (najczesciej zytniej, ale czasem orkisz), do tego ca. 400 g
.. hmmm... i tu mam problem, bo nie znam dokladnie polskiej nazwy - w kazdym
razie sa to takie grubo przemielone ziarna, do tego woda, drozdze, zakwas
(uzywamy w proszku - chleb nie musi stac przez cala noc), sol, przyprawy.
Tak przyszlo mi do glowy - a pieczesz z termoobiegiem ? Po czasem to psuje
chleb (nie wiem czemu).
Dunia
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |