Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chleb (Joli L-L)

Grupy

Szukaj w grupach

 

chleb (Joli L-L)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-04-22 09:58:39

Temat: chleb (Joli L-L)
Od: "GosiaH" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jaka mąka do tego chleba?
Jak żytnia, to może być taka z supermarketów, na której jest napisane,
że do zakwasów/zaczynów (nie pamiętam, ale mnie zaintrygowała).

--
Pozdrawiam z Krakowa
GosiaH, która już nie może wytrzymać z tutejszym kminkowanym chlebem
pszennym i ma zamiar sama piec chleb


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-22 16:13:18

Temat: Re: chleb (Joli L-L)
Od: "Jola L-L" <j...@p...interia.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik GosiaH <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aa0n01$8ln$...@n...onet.pl...
> Jaka mąka do tego chleba?
> Pozdrawiam z Krakowa
> GosiaH, która już nie może wytrzymać z tutejszym kminkowanym chlebem
> pszennym i ma zamiar sama piec chleb


Gosiu,
ja robilam z pszennej , bodaj wroclawskiej , bo taka mialam w domu...
a jak chcesz cos wiecej to pozwolilam sobie skopiowac dla Ciebie post
Stryjka z 28 czerwca 2001 r

Jola L-L
"....
Typów mak jest bardzo wiele, ponizej opisuje te najwazniejsze.W zaleznosci
od stopnia przemialu
Make dzielimy na :

ZYTNIA :

Razowa TYP 2000 ( prawdopodobnie to pelnoziarnista, chociaz to okreslenie
dotyczy wypieku, a nie maki
to z tej maki robi sie ciemne pieczywo razowe. Nawet do najbardziej ciemnego
pieczywa razowego dodaje sie równiez inne maki w tym pszenna.
W zaleznosci od ilosci innych mak otrzymujemy wypieki o róznym stopniu
razowosci i ciemnosci .

Pytlowa TYP 720 - Maka która jest czesto zasadniczym skladnikiem pieczywa
zytniego i mieszanego np. klasycznego bochenka chleba.
Zytnia TYP 650 - Przewaznie wystepuje jako skladnik uzupelniajacy w
recepturach ciast mieszanych

PSZENNA :

Razowa pszenna zwana Grahamem TYP 2000 dawniej TYP 1850. - Wyrabia sie z
niej ciasto na chleb i bulki pszenne razowe zwane Grahamem
Pszenna tzw. Chlebowa TYP 850 - Dodaje sie ja do ciast mieszanych pszen-
zyt czyli do wiekszosci pieczywa dostepnego w handlu.
Pszenna TYP 650 - Obydwie nie spotykane w handlu dlatego tez nie maja nazw
handlowych.
Krupczatka TYP 550 - Doskonala do wypieku wszelkich ciast kruchych.
Wroclawska TYP 500 - Dawniej 550 ( do klasycznych drozdzowych )
Poznanska TYP 500 - Wlasciwie tylko do robienia klusek, makaronów, pierogów
Tortowa TYP 450 - Jak sama nazwa wskazuje np. do biszkoptów tortowych.

W tej chwili w handlu jest dostepnych wielu producentów i kazdy z nich
wymysla swoje nazwy dla swojego produktu
wiec mozna dostac zametu kupujac make. Jednakze od wielu lat w
profesjonalnym piekarnictwie istnieje scisle okreslenie typu maki
w zaleznosci od stopnia przemialu, Maka bardziej, najdrobniej zmielona to
mniejszy TYP 450, a tam gdzie ziarno zostalo najmniej zmielone, maka ma
wiecej blonnika i mineralów to wyzszy TYP 2000 dlatego pieczywo razowe uwaza
sie za zdrowsze.

Uzyte przeze mnie w powyzszym zestawieniu nazwy handlowe obowiazywaly od
wielu lat i sa scisle przypisane do rodzaju maki niezaleznie z jakiego mlyna
ona pochodzi i jaka aktualnie nazwe nosi. Np maka : "Babuni" i
"Szymanowska" to ten sam TYP ( 500) czyli dawniej Wroclawska.
Piekarze przewaznie uzywaja typu a nie nazwy do okreslenia konkretnej maki.
Jezeli zdarza sie ze uzywaja nazwy handlowej to takiej jak te wymienione
powyzej.

Kupujac Make proponuje Ci zwracac uwage na jej TYP który wielu producentów
juz drukuje na opakowaniu, ma to zasadnicze znaczenie
dla jakosci produktu który bedziesz piekla.

Maki zytnie, przewaznie nie wystepuja w handlu, ze wzgledu na specyfike ich
zastosowania ( przewaznie do pieczenia chleba ), osobiscie widzialem tylko
typ 720 i to w okresie przedswiatecznym.
Stryjek
p...@p...pl..."



ce to cytat z


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

grillowane babany
(OT) pragne...
czy wiesz co prawdą jest? [ogloszenie reklmowe bezpłatne]
Jogurt made in home
wtopa z ciastem jogurtowym

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »