« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2007-09-06 13:45:56
Temat: Re: chlebek szczęścia/przyjaźni c.d.Jacek Ostaszewski pisze:
> No to może ktoś poda przepis i urwie te dywagacje na temat?..
Oj, ktoś tu niedokładnie czyta... Był przepis na początku
dywagacji ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2007-09-06 13:51:22
Temat: Re: chlebek szczęścia/przyjaźni c.d.R@blinka napisał(a):
> Jacek Ostaszewski pisze:
>
>> No to może ktoś poda przepis i urwie te dywagacje na temat?..
>
>
> Oj, ktoś tu niedokładnie czyta... Był przepis na początku dywagacji ;)
>
Ojh, tak. Ten ktoś to ja.
Nie dojrzałem innego wątku.
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2007-09-06 13:59:23
Temat: Re: chlebek czegokolwiek, ale w WwieJa tez słyszłam, że można tylko raz w życiu go przyjąć.
Ale walczę z przesądami a smak był tam niezapomniany, że jeśli ktoś w Wwie
ma właśnie zaczyn do oddania w dobre ręce, to ja bardzo chętnie przyjmę.
Narobiłam sobie smaku tym wątkiem, że hej...
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2007-09-07 07:47:05
Temat: Re: chlebek czegokolwiek, ale w Wwie
> ma właśnie zaczyn do oddania w dobre ręce, to ja bardzo chętnie przyjmę.
>
co za problem, kupujesz make zytnia razowa (np EKO)
wsypujesz do miski, dolewasz wody (do konsystencji gestego ciasta
nalesnikowego), mieszasz!!
i tak dokladasz maki i wody 2 x dziennie, trzymajac w cieple (ja trzymam w
uchylonym troche piekarniku
z zapalona zarowka), jak sie uzbierze odpowiednia ilosc robisz chleb (ok 600
gram).
Zakwas powinien miec przyjemny zapach i byc wyraznie pulchny.
Dosypujesz maki (tak zeby byla dosyc gesta paćka), 10 minut krecisz mikserem
do wyrabiania ciasta
troche soli. rosnie ol. 3-4 godziny w cieple. Potem wstawiasz na 50 min do
piekarnika ok 180-190 stopni.,
i masz pyszny chelebek razowy.
pozdrawiam WM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2007-09-07 07:48:15
Temat: Re: chlebek szczęścia/przyjaźni c.d.>> Nie wiem, jak to się stało, ale mniej więcej czwartego dnia zaczyn zaczął
>> pleśnieć :-(
tez raz tak mialem -- maka zakazona plesnia! wywalic kupic inna z innej
partii.
pozdrawiam WM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2007-09-07 09:41:57
Temat: Re: chlebek czegokolwiek, ale w WwieWlodzimierz Macewicz pisze:
> co za problem, kupujesz make zytnia razowa (np EKO)
>
> wsypujesz do miski, dolewasz wody (do konsystencji gestego ciasta
> nalesnikowego), mieszasz!!
> i tak dokladasz maki i wody 2 x dziennie, trzymajac w cieple (ja trzymam w
> uchylonym troche piekarniku
> z zapalona zarowka), jak sie uzbierze odpowiednia ilosc robisz chleb (ok 600
> gram).
> Zakwas powinien miec przyjemny zapach i byc wyraznie pulchny.
>
> Dosypujesz maki (tak zeby byla dosyc gesta paćka), 10 minut krecisz mikserem
> do wyrabiania ciasta
> troche soli. rosnie ol. 3-4 godziny w cieple. Potem wstawiasz na 50 min do
> piekarnika ok 180-190 stopni.,
>
> i masz pyszny chelebek razowy.
No tak, ale nam chodzi o ten konkretnie chlebek i z tego co
mi wiadomo to jest on tylko i wyłącznie pszenny...
Tak czy inaczej dzięki. Przepis zachomikowałam, może kiedyś
skuszę się i na ten Twój razowiec. Brzmi całkiem smakowicie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2007-09-07 09:43:41
Temat: Re: chlebek szczęścia/przyjaźni c.d.Wlodzimierz Macewicz pisze:
>>> Nie wiem, jak to się stało, ale mniej więcej czwartego dnia zaczyn zaczął
>>> pleśnieć :-(
>
>
> tez raz tak mialem -- maka zakazona plesnia! wywalic kupic inna z innej
> partii.
O, wreszcie konkretna informacja. Dobrze wiedzieć, że może
się tak stać niezależnie od naszych starań...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2007-09-07 18:26:51
Temat: Re: chlebek szczęścia/przyjaźni c.d.Użytkownik "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> napisał w
wiadomości news:fbqvm9$ok1$1@julia.coi.pw.edu.pl...
> tez raz tak mialem -- maka zakazona plesnia! wywalic kupic inna z innej
> partii.
Dzięki. Spróbuję, tylko nie pamiętam z jakiej partii była tamta. Kupię
zupełnie inną. Może tym razem się uda.
Pozdrawiam
Barbara i Marysia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |