« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-09 19:47:35
Temat: ciasto nalesnikoweCzesc
jaka jest metoda na sporzadzanie nalesnika ktory by po kilku minutach na
patelni nie wygladal jak rozmemlana masa tylko czysty schludny placek :)
chcialbym zrobic go z sezamem na podklad ala pizza, do owocow itp..
wiec fajnie jakby bylo ciasto dosc grube - wlasnie grube i nierozwalajace
sie :]
pozdrawiam
ps.aha i ewentualnie sklad takiego nalesnika,dzieki z gory
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-09 20:43:45
Temat: Re: ciasto nalesnikowe> Czesc
> jaka jest metoda na sporzadzanie nalesnika ktory by po kilku minutach na
> patelni nie wygladal jak rozmemlana masa tylko czysty schludny placek :)
> chcialbym zrobic go z sezamem na podklad ala pizza, do owocow itp..
> wiec fajnie jakby bylo ciasto dosc grube - wlasnie grube i nierozwalajace
> sie :]
Robisz normalne ciasto nalesnikowe, ale zamiast calego jaja dajesz samo
zoltko. Na sam koniec dodajesz piane z bialka i delikatnie mieszasz.
Z sezamem nie robilem, ale ja posypalbym ciasto dopiero na patelni.
Pzdr
Czeslaw
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-09 20:46:16
Temat: Re: ciasto nalesnikowe
Użytkownik "deejay" <s...@w...interia.pl> napisał w wiadomości
news:cpaa4p$275c$1@mamut.aster.pl...
> Czesc
> jaka jest metoda na sporzadzanie nalesnika ktory by po kilku minutach na
> patelni nie wygladal jak rozmemlana masa tylko czysty schludny placek :)
Może lepiej coś w rodzaju omleta?
--
pozdrawiam, misiczka
Mężczyźni oddają duszę, jak kobiety ciało,
stopniowo, strefami dobrze bronionymi.
(Andre Maurois)
http://misiczka.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-09 21:15:22
Temat: Re: ciasto nalesnikowe
> Robisz normalne ciasto nalesnikowe, ale zamiast calego jaja dajesz samo
> zoltko. Na sam koniec dodajesz piane z bialka i delikatnie mieszasz.
> Z sezamem nie robilem, ale ja posypalbym ciasto dopiero na patelni.
>
no posypac juz 'po' :)
dzieki za pomoc
pzdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-10 06:16:47
Temat: Re: ciasto nalesnikowe
> Czesc
> jaka jest metoda na sporzadzanie nalesnika ktory by po kilku minutach na
> patelni nie wygladal jak rozmemlana masa tylko czysty schludny placek :)
> chcialbym zrobic go z sezamem na podklad ala pizza, do owocow itp..
> wiec fajnie jakby bylo ciasto dosc grube - wlasnie grube i nierozwalajace
> sie :]
> pozdrawiam
> ps.aha i ewentualnie sklad takiego nalesnika,dzieki z gory
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54043,2031011.htm
l?as=2&ias=2
"neleśnik elastyczny" wychodzi gruby i jak w nazwie :) elastyczny, i jeszcze
jedno ja sezam dodałabym do ciasta
--
rene
gg 4289772
"Mężczyźni wolą blondynki, gdyż uważają, że brunetki są inteligentniejsze i
przez to bardziej niebezpieczne"
Zofia Arnould
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-10 08:01:51
Temat: Re: ciasto nalesnikowe
moj patent
z litr mleka
szklanka wody
z jedno jajko (czasem dwa jak sa male)
maka "na oko" tak zeby ciasto bylo lejace ale nie rzadkie
tluszczu ino na potarcie patelni
proprcje oparte na zasadzie "o moj Boze juz piąta!"
placek jest cienki i latwo sie zwija praktycznie do wszystkiego
rzadko sie nie udaja
pozdrawiam
g.roch
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-10 10:11:02
Temat: Re: ciasto nalesnikowe
Użytkownik "deejay" <s...@w...interia.pl> napisał w wiadomości
news:cpaa4p$275c$1@mamut.aster.pl...
> Czesc
> jaka jest metoda na sporzadzanie nalesnika ktory by po kilku minutach na
> patelni nie wygladal jak rozmemlana masa tylko czysty schludny placek :)
> chcialbym zrobic go z sezamem na podklad ala pizza, do owocow itp..
> wiec fajnie jakby bylo ciasto dosc grube - wlasnie grube i nierozwalajace
> sie :]
> pozdrawiam
> ps.aha i ewentualnie sklad takiego nalesnika,dzieki z gory
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-10 11:27:57
Temat: Re: ciasto nalesnikowe> Czesc
> jaka jest metoda na sporzadzanie nalesnika ktory by po kilku minutach na
> patelni nie wygladal jak rozmemlana masa tylko czysty schludny placek :)
> chcialbym zrobic go z sezamem na podklad ala pizza, do owocow itp..
> wiec fajnie jakby bylo ciasto dosc grube - wlasnie grube i nierozwalajace
> sie :]
Na grube naleśniki polecam ciasto naleśnikowe drożdżowe. Proporcji teraz
niepamiętam; z pewnością mleko z wodą, szczypra soli, jajka, mąka, olej wlany
do ciasta. Ja stosuję od lat suche drożdże - sypię na oko do ciasta.
Konsystencja jak zwykle śmietany. Pamiętaj, że każde ciasto naleśnikowe musi
odczekać przed smażeniem, aby spęczniał gluten zawarty w mące, a tym bardziej
drożdżowe. Składniki dodawaj o temperaturze pokojowej.
Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-10 12:45:49
Temat: Re: ciasto nalesnikoweA ja szukam przepisu na "brika" (Tunezja). Jest to cos podobnego do grubego
naleśnika
tylko twardsze (trochę podobne do meksykańskich tematów, ale nie aż tak
twarde).
Wszędzie w sieci są przepisy na różne nadzienia które owija się brikiem, ale
na ciasto brak :(
pzodrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |