Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto z bananami - pomoc

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciasto z bananami - pomoc

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-12-17 19:18:08

Temat: ciasto z bananami - pomoc
Od: "zojka" <z...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

W ostatnich Wysokich Obcasach jest przepis na ciasto z bananami.
Brzmi apetycznie aczkolwiek torchę za dużo substancji słodzących tam jest.
Nie zna ktoś jakiegoś znakomitego i wypróbowanego przepisu na ciasto z
bananami?


Z góry dziękuję za pomoc


Kłaniam


Zet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-12-17 20:16:08

Temat: Re: ciasto z bananami - pomoc
Od: "Kasia S." <kasia_sadowska@_NoSpam_poczta.fm> szukaj wiadomości tego autora

Poszukaj w archiwum ciasta bananowego Magdaleny Bassett.Jest pyszne.
Pozdrawiam, Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-17 22:43:36

Temat: Re: ciasto z bananami - pomoc
Od: "margola & zielarz" <malgos@spamu_nie_kochamy.panda.bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora

ciasto bananowe Magdy Bassett

Ciasto bananowe
110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
kilka kropel olejku pomaranczowego
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
keksu (jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac jajka,
ubijac 1
minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe do miksera. Ubijac1
minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3 minuty. Jesli ubijamy recznym
mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem. Mikser wolnostojacy ma
wystarczajaco sily, ze zrobi z nich papke. Dodac rodzynki i orzechy,
wymieszac lyzka, przelac
do formy, piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo
brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki nie
opadaja
na dno.






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-18 09:59:54

Temat: Re: ciasto z bananami - pomoc
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora

zojka wrote:
> W ostatnich Wysokich Obcasach jest przepis na ciasto z bananami.
> Brzmi apetycznie aczkolwiek torchę za dużo substancji słodzących tam jest.
> Nie zna ktoś jakiegoś znakomitego i wypróbowanego przepisu na ciasto z
> bananami?

moj ulubiony, ma minimalna ilosc "substancji słodzących":

razowiec (na bananach)
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2447

"wspaniałe, wilgotne, przepyszne ciasto. porządne składniki. a co najlepsze
piekielnie łatwe w wykonaniu! w mojej rodzinie i wśród znajomych robi
furrorę :)"

Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: wypieki
Skala trudności: *
Czas przygotowania: 10 min. + 45-50 min. pieczenia

Składniki:
4 spore, dobrze dojrzałe banany;
3 łyżki słodu lub roche rodzynek (ew. fruktoza, cukier lub inne słodkości);
2 szkl. mąki razowej;
1,5 łyżeczki sody;
0,5 łyżeczki soli;
1/3 szkl. oleju + jeszcze odrobina do wysmarowania blachy;
1/4 szkl. wody;
1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie);
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich;
ew. 1/4-1/2 szkl. rodzynek;

Przepis:
banany (ew. z rodzynkami) zmiksować blenderem. jeżeli ciasto słodzimy czymś
innym niż rodzynkami można równie dobrze mikserem.
dodać resztę składników, wymieszać łyżką (z mieszaniem mąki razowej, w
przeciwieństwie do białej, nie ma najmniejszych nawet problemów).
wylać ciasto do wysmarowanej olejem tortownicy (21-23cm średnicy) lub innej
odpowiedniej wielkości formy. piec 45-50 min. lub aż drewniany patyczek
włożony do ciasta będzie czysty a samo ciasto będzie rumiane i będzie
odstawało od formy.

Wskazówki i uwagi:
* im mniej dojrzałe banany tym mniej słodkie i mniej wilgotne ciasto. można
wtedy ew. dodać więcej słodu lub rodzynek i odrobinę więcej wody.
* słód jest podobny do miodu, tyle że troche gęściejszy, toteż raczej
trudno podać dla niego dokładna ilość. podałam 3 łyżki, ale powinny one być
dosyć wypukłe.
* polecam dodanie aromatu waniliowego choć nie jest on konieczny. wtedy
ciasto już tak absolutnie zabójczo pachnie że nie można utrzymać języka za
zębami ;)

Źródło: na podstawie przepisu ze strony PCRM: Banana Cake

smacznego
pat
ps: tak sie przyjzalam ciastu bananowemu magdaleny.... i bardzo podobne te
skladniki ;) tyle ze u mnie wogole nie ma jajek i przez to upraszcza sie
dosc mocno sposob robieia. i mniej srodkow slodzacych, ale za to wiecej
bananow. ciekawe czy w smaku tez podobne :)
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-18 10:14:41

Temat: Re: ciasto z bananami -przepis
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "zojka" <z...@t...pl> napisał w wiadomości
news:atnt6p$5k6$1@foka.acn.pl...
> Nie zna ktoś jakiegoś znakomitego i wypróbowanego przepisu na ciasto z
> bananami?
> Kłaniam
> Zet
i jeszcze to:
CIASTO BANANOWE z suszonymi morelami:

25 dkg maki ( to tak ok. 2 szkl)
3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka soli
pol lyzeczki tartej galki muszkatolowej
pol lyzeczki cynamonu
10 dkg masla
10 dkg brazowego cukru trzcinowego ( moze byc bialy)
2 jajka
10 dkg orzechow wloskich ( to tak 2 garstki)
10 dkg suszonych moreli
3 bardzo dojrzale banany
kieliszek koniaku

1. Namoczyc morele w koniaku na ok 2 godz ( ja z braku w/w moczylam w
wodeczce z kilkoma kroplami korzennej angostury) wlasciwie mozna moczyc w
kazdym alkoholu.
2.Wysmarowac maslem keksowke o pojemnosci 1,5 litra
3. Make, proszek do pieczenia, cynamon i galke muszkatolowa przesiac
przez sito
4. Utrzec maslo z cukrem na miekka , puszysta mase.
5. Do masy dodawac stopniowo jajka, jedno po drugim , stale mieszajac,
az powstanie jednolita masa.( tu mi sie masa sciela)
6. Obrac banany, rozgniesc widelcem dokladnie i dodawac stopniowo do
ucieranej masy.( po bananach sciela sie jeszcze bardziej)
7. Do gotowej masy dosypywac powoli make z dodatkami, stale
mieszajac.( masa wrocila do normy )
8. Namoczone morele pokroic w male kawalki i razem z orzechami dodac do
ciasta i wymieszac
9. Wlac cala mase do formy i wstawic do goracego (200st.C) piekarnika na
(okolo) 1 godz. i 15 min.
!0. Wyjac z formy i ostudzic.

Ciasto wyszlo bardzo, bardzo dobre.
Przepis pochodzi ze skrawka pozolklego GW z 1993 roku autorstwa Tessy
Capponi- Borawskiej, walal sie w mojej ksiazce kucharskiej tyle lat,,
Ciasto jest dosc wilgotne i dlugo zachowuje swiezosc, znakomite dla
niespodziewanych gosci.Polecam

Jola L-L







› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ryba po gecku - pomoc
szwarcwaldzki tort wiśniowy - HILFE!
boczek faszerowany.
marynata do sledzi
Śledzie w oleju?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »