| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-17 17:46:17
Temat: boczek faszerowany.Moja rodzina bardzo lubi faszerowany boczek .Poniewaz spisywalam przepis dla
kolezanki pozwolilam i tutaj go zasmiecic.
Boczek nadziewany
hmm.....podam wersje optymalna ale w zaleznosci od czasu czasami ja skracam
.
kawalek boczku.....sr. chudego.Ok1,5kg.
nacieram go sola, pieprzem i od strony wewnetrznej po zawiniecu
majerankiem(duza iloscia.)
Ok teraz fasz..wyrabiam normalne mielone ale ....dodaje zamiast bulki
namaczanej w mleku lub wodzie bukle tarta sucha. +posiekany peczek
pietruszki +starte na tarce lub mocno posiekane piezarki (i tak jesli sa te
ladne jasne to nie odgotowuje tylko siweze a jak sa te ciemne to odgotowane)
farsz musi byc wyrazny w smaku.tzn mocno doprawiony.
Tak przygotowany farsz klade na srodku boczku zwijam i petam sznurkiem.
Ok.uformowalysmy boczek teraz ruzmienie w brytwance.nst. dolewam wody
wstawiam do piekarnika i dusze..w temp. 190-200C.Czasami obracajac.
MJ.
ps.w wersji gdy mam czas lub gdy nie chce mi sie juz go dusic bo cos innego
mam w piekarniku to zostawiam go nafaszerowanego w folii aluminiowej na
noc.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |