Data: 2004-07-27 08:10:55
Temat: Re: co jeść a czego nie??
Od: "Marcin 'Cooler' Kulinski" <m...@p...gazeta.blah>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "WiRAHA" <w...@a...net> napisal w wiadomosci
news:ce42pd$166r$1@mamut.aster.pl...
>
> > Jestes w stanie wskazac badania, ktorych wyniki potwierdzalyby teorie o
> > pozytywnym wplywie spozywanego kolagenu na stan skory czy tkanki
chrzestnej?
>
> nie jestem z 2 powodow.
> 1) nie szukalem
> 2) malo mnie te wyniki interesuja
>
> gdybys odnosil sie do wynikow badan, to juz kompletnie nie wiedzialbys
> co jesc - masz wyniki badan od diety wegetarianskiej po diety typu
> atkins czy DO - na kazde 10 chwalacych masz 10 wskazujacych na
szkodliwosc.
To jest naciaganie faktow. Nikt nie zaprzecza, ze rozne grupy badaczy moga
otrzymywac roznorakie rezultaty, szczegolnie gdy badania prowadzone sa na
roznych grupach ludzi czy w roznych rejonach geograficznych, a na wyniki
wplywa wiele niezaleznych czynnikow. Nie jest jednak tak, ze proporcje
wynikow beda rozkladaly sie po rowno, jesli tylko jakis wplyw na badany
parametr rzeczywiscie istnieje.
> wiekszosc z tego co pisze, to wynik przemyslen po czytaniu roznych
> mniej i bardziej pozytecznych rzeczy. i nie mowie ze nie masz racji -
> choc w pewien sposob mi ja przyznales podkreslajac, ze bialka (proteiny)
> sa wazne.
A ktos pisal, ze nie sa?
> skoro gl czesc tkanki lacznej to kolagen to logicznym zdaje sie byc
> jedzenie kolagenu w celu jej wzmocnienia.
Idac dalej nalezaloby dzieciakom w szkolach podawac sproszkowane kosci w
celu wzmocnienia ich wlasnych kosci. Dalej upierasz sie, ze to logiczne?
Gdybys budowal dom, to wolalbys stawiac go z pozostalosci po rozbiorce
innego?
> a czy przyswaja sie 8 czy 88%
> - tego nie wiem, nie badalem. zapewne sa badania mowiace dokladnie co
> innego niz napisales.
Znajdz je, wtedy mozemy rozmawiac.
> i nie za bardzo rozumiem to, ze jest to kompleks bialkowo-cukrowy
Budujac tkanki wchodzi w nadrzedne zwiazki z glikoproteinami i
proteoglikanami, a funkcjonujaca w swiecie optymalnym na zasadzie straszaka
na "weglowodanowcow" glikozylacja (oddzialywanie weglowodanow na bialka,
prowadzace do zmiany ich struktury) jest kluczowym procesem dojrzewania
kolagenu.
http://www.warman.com.pl/~osteo/kolagen.html
Radzisz zjadanie kolagenu/zelatyny, a odradzasz cukier - teraz rozumiesz, o
co mi chodzi?
> to nie ma dla mnie wiekszego znaczenia. i nie wiem czy jest tak, ze
> rozne bialka zawieraja te same kombinacje aminokwasow - nie sadze.
Wystarczy, ze ogolnie w pozywieniu znajda sie potrzebne aminokwasy w
odpowiednich proporcjach. Nawet i te proporcje mie musza byc takie dokladne,
poniewaz istnieje cos takiego jak pula wolnych aminokwasow, z ktorej
organizm pobiera sobie to, co mu akurat potrzebne do budowy okreslonych
rzeczy.
--
Potrawy mi?sne, a zw?aszcza podrobowe s? najwarto?ciowszym po?ywieniem. Ust?puj? im
tylko ?ó?tka jajek. - Leszek Serdy?ski
|