Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co macie na obiad dzis?

Grupy

Szukaj w grupach

 

co macie na obiad dzis?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 71


« poprzedni wątek następny wątek »

51. Data: 2006-03-20 13:52:35

Temat: Re: co macie na obiad dzis?
Od: ullaaa <a...@...sygnatur.ce> szukaj wiadomości tego autora

notujaca napisał/a:

>> SJP ładnie to słowo definiuje, ładniej niż asortyment sklepu
>> mięsnego, dlatego dziwię się wyłączania mięsa ryb spod ogólnego
>> znaczenia słowa "mięso".
>
> Ale to dość powszechne. Ciągle w restauracjach czy barkach na pytanie
> o "coś bez mięsa" słyszę wyliczankę potraw z ryby :-)

Ta powszechność tak rozumianych pojęć chyba wynika z tradycji
niejadania /mięsa/ w piątki, a ryb i owszem. Stąd to przekonanie
większości ludzi, że gdy ktoś jest wegetarianinem, to rybę już zje ;).
Typowe jest np. układanie w taki sposób menu dla wegetarian na
weseliskach w Polsce. Stół zastawiony rybami wszelkiej maści... ;)

> A u nas na niedzielny obiad była szpinakowo-pomidorowa lazania z
> pieczonym czosnkiem :-)
Kurcze, muszę spróbować jakiegoś przepisu z tym szpinakiem. Tak lurkuję
grupę i co chwilkę ktoś rzuca coś szpinakowego, a ja od pojedynczego i
przykrego wspomnienia z dzieciństwa, innych doświadczeń ze szpinakiem
nie mam. Robicie to wszystko z mrożonego szpinaku, tak? Takiego z
gotowych mrożonek?

--
ula mówi ahoj // ullaaa na op.pl // dżidżi: 3234801

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


52. Data: 2006-03-20 14:16:27

Temat: Re: co macie na obiad dzis?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "ullaaa" <a...@...sygnatur.ce> napisał w wiadomości
news:11322103.0JDMUUfoE1@pciuuum...

>> Ale to dość powszechne. Ciągle w restauracjach czy barkach na pytanie
>> o "coś bez mięsa" słyszę wyliczankę potraw z ryby :-)
>
> Ta powszechność tak rozumianych pojęć chyba wynika z tradycji
> niejadania /mięsa/ w piątki, a ryb i owszem. Stąd to przekonanie
> większości ludzi, że gdy ktoś jest wegetarianinem, to rybę już zje ;).

Wegetarianizm to jedno, a "bezmięsno" to drugie. Ja np. pytając sie o dania
bez mięsa - te z ryba akceptuje zupełnie.

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


53. Data: 2006-03-20 14:41:50

Temat: Re: co macie na obiad dzis?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 20 Mar 2006 14:04:34 +0100, aniared
<a...@n...pl> wrote:

>Agnieszka napisał(a):
>> Gulasz wieprzowo-indykowy, kasza, surowka z rzodkwi, a na deser brownies
>> wg Magdalenowego przepisu:)
>>
>> a tak poza tym, to witam wszystkich i pytam czy mnie jeszcze kto
>> pamieta:) Krysiu pierzasta, Twoja patchworkowe kuchenne "lapki garnkowe"
>> wisza w mojej kuchni niezaleznie od tego, gdzie owa kuchnia sie znajduje:)
>
>Oooo, w mojej też :) Ale moja kuchnia na razie się nie przemieszcza ;)

Jeszcze zyja? Ja to jestem pod wrazeniem...dla jednej osoby juz
chyba 3. pare bede robic, bo zuzyla kompletnie :))

Pierz, manufakturnik
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


54. Data: 2006-03-20 15:21:49

Temat: Re: co macie na obiad dzis?
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson napisał(a):
> Jeszcze zyja? Ja to jestem pod wrazeniem...dla jednej osoby juz
> chyba 3. pare bede robic, bo zuzyla kompletnie :))

Moje też żyją ale blade są juz po ostatnim praniu.
:-(
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


55. Data: 2006-03-20 15:26:07

Temat: Re: co macie na obiad dzis?
Od: ullaaa <a...@...sygnatur.ce> szukaj wiadomości tego autora

Dominik Jan Domin napisał/a:

>> Ta powszechność tak rozumianych pojęć chyba wynika z tradycji
>> niejadania /mięsa/ w piątki, a ryb i owszem. Stąd to przekonanie
>> większości ludzi, że gdy ktoś jest wegetarianinem, to rybę już zje
>> ;).

> Wegetarianizm to jedno, a "bezmięsno" to drugie. Ja np. pytając sie o
> dania bez mięsa - te z ryba akceptuje zupełnie.

A jak się ma do tego drób na ten przykład - mięsno on ci jest czy
bezmięsno? Sytuacja się komplikuje pewnie przy wędlinie z ryb, co nie?

Generalnie dla mnie istotnie jest to niewielkie utrudnienie w życiu, gdy
muszę tłumaczyć, że wege nie jest tożsame z /bezmięsno/ . Ale daję
radę ;).

--
ula mówi ahoj // ullaaa na op.pl // dżidżi: 3234801

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


56. Data: 2006-03-20 15:26:35

Temat: Re: co macie na obiad dzis?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 20 Mar 2006 16:21:49 +0100, Jerzy Nowak
<0...@m...pl> wrote:

>Krysia Thompson napisał(a):
>> Jeszcze zyja? Ja to jestem pod wrazeniem...dla jednej osoby juz
>> chyba 3. pare bede robic, bo zuzyla kompletnie :))
>
>Moje też żyją ale blade są juz po ostatnim praniu.
>:-(
>pozdr. Jerzy


do octu z nimi! Ocet rozne kolory odswieza

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


57. Data: 2006-03-20 15:27:43

Temat: Re: co macie na obiad dzis?
Od: "maf" <m...@n...alpha.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:C04445ED.2B54%notujaca@gazeta.pl...
>
> Ale to dość powszechne. Ciągle w restauracjach czy barkach na pytanie o
"coś
> bez mięsa" słyszę wyliczankę potraw z ryby :-)
>
Bo pewnie za mieso uwazane jest mieso z ssakow.
Mam pomysla, w restauracji zapytaj "macie cos z ssakow ?"
Pozdr
maf


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


58. Data: 2006-03-20 15:35:17

Temat: Re: co macie na obiad dzis?
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

ullaaa napisał(a):
> notujaca napisał/a:
[...]
>> Ale to dość powszechne. Ciągle w restauracjach czy barkach na pytanie
>> o "coś bez mięsa" słyszę wyliczankę potraw z ryby :-)
>
> Ta powszechność tak rozumianych pojęć chyba wynika z tradycji
> niejadania /mięsa/ w piątki, a ryb i owszem. [...]

Naprawdę?
;-)
KUCHNIA POLSKA PWE 1979
SPIS TREŚCI
Wstęp
[...]
Przekąski zimne i gorące

Zupy i dodatki do zup

Potrawy z jaj, mleka i sera

Potrawy z mąki i kasz

Potrawy z warzyw

Potrawy z grzybów

Potrawy z ryb

Potrawy mięsne

Potrawy półmięsne

Potrawy z drobiu, ptactwa dzikiego i dziczyzny

Sosy
Potrawy słodkie i desery
Ciasta
Napoje
Przetwórstwo (Ludmiła Nowicka, Helena Stobnicka-Szczy- głowa)
[...]

--
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


59. Data: 2006-03-20 15:47:38

Temat: Re: co macie na obiad dzis?
Od: ullaaa <a...@...sygnatur.ce> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy Nowak napisał/a:

>> Ta powszechność tak rozumianych pojęć chyba wynika z tradycji
>> niejadania /mięsa/ w piątki, a ryb i owszem. [...]

> Naprawdę?
> ;-)
> KUCHNIA POLSKA PWE 1979
> Potrawy z ryb
> Potrawy mięsne
> Potrawy półmięsne
> Potrawy z drobiu, ptactwa dzikiego i dziczyzny
/ciach tu i tam/

:)
No dobra, ale książka kucharska to książka kucharska - podział musi być
taki, by było wygodnie.
Idziesz do restauracji - pytasz o coś bezmięsnego - zaproponują rybę, a
drób i ptactwo dzikie raczej podciągną pod to pierwsze, nie? :) I czy z
tego podziału wynika, że dziczyzna to już nie mięso? ;]

Poza tym kuchnia polska wyrosła m.in. na tradycyjnych różnych zwyczajach
chrześcijańskich, więc się to tak bardzo już nie kłóci. Dania postne,
wielkanocne, itp.

A SJP mówi jasno:
mięso n III, Ms. ~sie; lm D. mięs
1. ?jadalne części zabitych zwierząt (z wyjątkiem tłuszczu); potrawy
przyrządzane z tych części?
Mięso cielęce, wołowe, wieprzowe.
Mięso ryb.
Rybie mięso.
Kruche, soczyste, łykowate mięso.
Mięso gotowane, duszone, pieczone, wędzone, solone, świeże, mrożone.
Mięso na rosół, na kotlety.
Pierogi z mięsem.

Dobra dobra, już kończę, bo wiem, że gadka ma bez sensu ;).

--
ula mówi ahoj // ullaaa na op.pl // dżidżi: 3234801

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


60. Data: 2006-03-20 16:28:35

Temat: Re: co macie na obiad dzis?
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

in article 11322103.0JDMUUfoE1@pciuuum, ullaaa at a...@...sygnatur.ce wrote
on 20/03/2006 14:52:

>> A u nas na niedzielny obiad była szpinakowo-pomidorowa lazania z
>> pieczonym czosnkiem :-)
> Kurcze, muszę spróbować jakiegoś przepisu z tym szpinakiem. Tak lurkuję
> grupę i co chwilkę ktoś rzuca coś szpinakowego, a ja od pojedynczego i
> przykrego wspomnienia z dzieciństwa, innych doświadczeń ze szpinakiem
> nie mam. Robicie to wszystko z mrożonego szpinaku, tak? Takiego z
> gotowych mrożonek?

Oj tak, dla mnie odkrycie szpinaku na nowo w wieku dwudziestu paru lat było
jak początek nowego życia. Mnóstwo bajecznych doznań smakowych :-)

W zimie raczej mrożony szpinak, lepiej taki w liściach, nie siekany, bo do
siekanego wciskaja łodygi etc. W lecie - najlepiej świeży.

Jak chcesz jakieś fajne, sprawdzone przeze mnie przepisy szpinakowe to
krzycz :-)

--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 5 . [ 6 ] . 7 . 8


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Lia
Sos do kurczaka Knorra
Lodówka Arison
Tarta - problem z ciastem
Zanik umiejetnosci kulinarnych...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »