« poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2006-03-20 13:52:35
Temat: Re: co macie na obiad dzis?notujaca napisał/a:
>> SJP ładnie to słowo definiuje, ładniej niż asortyment sklepu
>> mięsnego, dlatego dziwię się wyłączania mięsa ryb spod ogólnego
>> znaczenia słowa "mięso".
>
> Ale to dość powszechne. Ciągle w restauracjach czy barkach na pytanie
> o "coś bez mięsa" słyszę wyliczankę potraw z ryby :-)
Ta powszechność tak rozumianych pojęć chyba wynika z tradycji
niejadania /mięsa/ w piątki, a ryb i owszem. Stąd to przekonanie
większości ludzi, że gdy ktoś jest wegetarianinem, to rybę już zje ;).
Typowe jest np. układanie w taki sposób menu dla wegetarian na
weseliskach w Polsce. Stół zastawiony rybami wszelkiej maści... ;)
> A u nas na niedzielny obiad była szpinakowo-pomidorowa lazania z
> pieczonym czosnkiem :-)
Kurcze, muszę spróbować jakiegoś przepisu z tym szpinakiem. Tak lurkuję
grupę i co chwilkę ktoś rzuca coś szpinakowego, a ja od pojedynczego i
przykrego wspomnienia z dzieciństwa, innych doświadczeń ze szpinakiem
nie mam. Robicie to wszystko z mrożonego szpinaku, tak? Takiego z
gotowych mrożonek?
--
ula mówi ahoj // ullaaa na op.pl // dżidżi: 3234801
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
52. Data: 2006-03-20 14:16:27
Temat: Re: co macie na obiad dzis?Użytkownik "ullaaa" <a...@...sygnatur.ce> napisał w wiadomości
news:11322103.0JDMUUfoE1@pciuuum...
>> Ale to dość powszechne. Ciągle w restauracjach czy barkach na pytanie
>> o "coś bez mięsa" słyszę wyliczankę potraw z ryby :-)
>
> Ta powszechność tak rozumianych pojęć chyba wynika z tradycji
> niejadania /mięsa/ w piątki, a ryb i owszem. Stąd to przekonanie
> większości ludzi, że gdy ktoś jest wegetarianinem, to rybę już zje ;).
Wegetarianizm to jedno, a "bezmięsno" to drugie. Ja np. pytając sie o dania
bez mięsa - te z ryba akceptuje zupełnie.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
53. Data: 2006-03-20 14:41:50
Temat: Re: co macie na obiad dzis?On Mon, 20 Mar 2006 14:04:34 +0100, aniared
<a...@n...pl> wrote:
>Agnieszka napisał(a):
>> Gulasz wieprzowo-indykowy, kasza, surowka z rzodkwi, a na deser brownies
>> wg Magdalenowego przepisu:)
>>
>> a tak poza tym, to witam wszystkich i pytam czy mnie jeszcze kto
>> pamieta:) Krysiu pierzasta, Twoja patchworkowe kuchenne "lapki garnkowe"
>> wisza w mojej kuchni niezaleznie od tego, gdzie owa kuchnia sie znajduje:)
>
>Oooo, w mojej też :) Ale moja kuchnia na razie się nie przemieszcza ;)
Jeszcze zyja? Ja to jestem pod wrazeniem...dla jednej osoby juz
chyba 3. pare bede robic, bo zuzyla kompletnie :))
Pierz, manufakturnik
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
54. Data: 2006-03-20 15:21:49
Temat: Re: co macie na obiad dzis?Krysia Thompson napisał(a):
> Jeszcze zyja? Ja to jestem pod wrazeniem...dla jednej osoby juz
> chyba 3. pare bede robic, bo zuzyla kompletnie :))
Moje też żyją ale blade są juz po ostatnim praniu.
:-(
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
55. Data: 2006-03-20 15:26:07
Temat: Re: co macie na obiad dzis?Dominik Jan Domin napisał/a:
>> Ta powszechność tak rozumianych pojęć chyba wynika z tradycji
>> niejadania /mięsa/ w piątki, a ryb i owszem. Stąd to przekonanie
>> większości ludzi, że gdy ktoś jest wegetarianinem, to rybę już zje
>> ;).
> Wegetarianizm to jedno, a "bezmięsno" to drugie. Ja np. pytając sie o
> dania bez mięsa - te z ryba akceptuje zupełnie.
A jak się ma do tego drób na ten przykład - mięsno on ci jest czy
bezmięsno? Sytuacja się komplikuje pewnie przy wędlinie z ryb, co nie?
Generalnie dla mnie istotnie jest to niewielkie utrudnienie w życiu, gdy
muszę tłumaczyć, że wege nie jest tożsame z /bezmięsno/ . Ale daję
radę ;).
--
ula mówi ahoj // ullaaa na op.pl // dżidżi: 3234801
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
56. Data: 2006-03-20 15:26:35
Temat: Re: co macie na obiad dzis?On Mon, 20 Mar 2006 16:21:49 +0100, Jerzy Nowak
<0...@m...pl> wrote:
>Krysia Thompson napisał(a):
>> Jeszcze zyja? Ja to jestem pod wrazeniem...dla jednej osoby juz
>> chyba 3. pare bede robic, bo zuzyla kompletnie :))
>
>Moje też żyją ale blade są juz po ostatnim praniu.
>:-(
>pozdr. Jerzy
do octu z nimi! Ocet rozne kolory odswieza
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
57. Data: 2006-03-20 15:27:43
Temat: Re: co macie na obiad dzis?
Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:C04445ED.2B54%notujaca@gazeta.pl...
>
> Ale to dość powszechne. Ciągle w restauracjach czy barkach na pytanie o
"coś
> bez mięsa" słyszę wyliczankę potraw z ryby :-)
>
Bo pewnie za mieso uwazane jest mieso z ssakow.
Mam pomysla, w restauracji zapytaj "macie cos z ssakow ?"
Pozdr
maf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
58. Data: 2006-03-20 15:35:17
Temat: Re: co macie na obiad dzis?ullaaa napisał(a):
> notujaca napisał/a:
[...]
>> Ale to dość powszechne. Ciągle w restauracjach czy barkach na pytanie
>> o "coś bez mięsa" słyszę wyliczankę potraw z ryby :-)
>
> Ta powszechność tak rozumianych pojęć chyba wynika z tradycji
> niejadania /mięsa/ w piątki, a ryb i owszem. [...]
Naprawdę?
;-)
KUCHNIA POLSKA PWE 1979
SPIS TREŚCI
Wstęp
[...]
Przekąski zimne i gorące
Zupy i dodatki do zup
Potrawy z jaj, mleka i sera
Potrawy z mąki i kasz
Potrawy z warzyw
Potrawy z grzybów
Potrawy z ryb
Potrawy mięsne
Potrawy półmięsne
Potrawy z drobiu, ptactwa dzikiego i dziczyzny
Sosy
Potrawy słodkie i desery
Ciasta
Napoje
Przetwórstwo (Ludmiła Nowicka, Helena Stobnicka-Szczy- głowa)
[...]
--
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
59. Data: 2006-03-20 15:47:38
Temat: Re: co macie na obiad dzis?Jerzy Nowak napisał/a:
>> Ta powszechność tak rozumianych pojęć chyba wynika z tradycji
>> niejadania /mięsa/ w piątki, a ryb i owszem. [...]
> Naprawdę?
> ;-)
> KUCHNIA POLSKA PWE 1979
> Potrawy z ryb
> Potrawy mięsne
> Potrawy półmięsne
> Potrawy z drobiu, ptactwa dzikiego i dziczyzny
/ciach tu i tam/
:)
No dobra, ale książka kucharska to książka kucharska - podział musi być
taki, by było wygodnie.
Idziesz do restauracji - pytasz o coś bezmięsnego - zaproponują rybę, a
drób i ptactwo dzikie raczej podciągną pod to pierwsze, nie? :) I czy z
tego podziału wynika, że dziczyzna to już nie mięso? ;]
Poza tym kuchnia polska wyrosła m.in. na tradycyjnych różnych zwyczajach
chrześcijańskich, więc się to tak bardzo już nie kłóci. Dania postne,
wielkanocne, itp.
A SJP mówi jasno:
mięso n III, Ms. ~sie; lm D. mięs
1. ?jadalne części zabitych zwierząt (z wyjątkiem tłuszczu); potrawy
przyrządzane z tych części?
Mięso cielęce, wołowe, wieprzowe.
Mięso ryb.
Rybie mięso.
Kruche, soczyste, łykowate mięso.
Mięso gotowane, duszone, pieczone, wędzone, solone, świeże, mrożone.
Mięso na rosół, na kotlety.
Pierogi z mięsem.
Dobra dobra, już kończę, bo wiem, że gadka ma bez sensu ;).
--
ula mówi ahoj // ullaaa na op.pl // dżidżi: 3234801
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
60. Data: 2006-03-20 16:28:35
Temat: Re: co macie na obiad dzis?in article 11322103.0JDMUUfoE1@pciuuum, ullaaa at a...@...sygnatur.ce wrote
on 20/03/2006 14:52:
>> A u nas na niedzielny obiad była szpinakowo-pomidorowa lazania z
>> pieczonym czosnkiem :-)
> Kurcze, muszę spróbować jakiegoś przepisu z tym szpinakiem. Tak lurkuję
> grupę i co chwilkę ktoś rzuca coś szpinakowego, a ja od pojedynczego i
> przykrego wspomnienia z dzieciństwa, innych doświadczeń ze szpinakiem
> nie mam. Robicie to wszystko z mrożonego szpinaku, tak? Takiego z
> gotowych mrożonek?
Oj tak, dla mnie odkrycie szpinaku na nowo w wieku dwudziestu paru lat było
jak początek nowego życia. Mnóstwo bajecznych doznań smakowych :-)
W zimie raczej mrożony szpinak, lepiej taki w liściach, nie siekany, bo do
siekanego wciskaja łodygi etc. W lecie - najlepiej świeży.
Jak chcesz jakieś fajne, sprawdzone przeze mnie przepisy szpinakowe to
krzycz :-)
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |