« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-05-08 08:16:10
Temat: Re: co zamiast ziemniakow?
Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:f1p8ck$fi1$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
> news:20070507233648.16678324@localhost.localdomain..
.
>> ** Patrycja wrote:
>>
>>> tak zerkalam wlasnie do lodowki w poszukiwaniu pomyslow na jutrzejszy
>>> obiad i okazalo sie, ze mam jakies kotlety i surowke. i co do tego?
>>> pierwsza mysl - ziemniaczki z cebulka.. ale jakos ostatnio nie mam
>>> "nastroju" na ziemniaki. ktos ma pomysl czym je mozna zastapic
>>> (brokuly i kalafior odpadaja, fasolka szparagowa tez juz byla :P )
>>
>> Wszelkie kluski (śląskie, kopytka etc.), kasze (jaglana, gryczana,
>> pęczak etc.) dobrze się komponują z mięskiem - ale sosik do tego
>> obowiązkowo.
>>
>> BTW ziemniaki mają _jakiekolwiek_ korzystne wartości odżywcze?
>
> Pokaż mi korzystne wartości odżywcze kluch... hihi
> BTW te co wymieniłeś w zasadzie składają się własnie z tych zapychających
> ziemniaków.
>
zapychaczem jest tu raczej maka a nie ziemniaki...
A moze tak placki zieniaczane???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-05-08 08:17:36
Temat: Re: co zamiast ziemniakow?
Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:20070508101033.478d0c15@localhost.localdomain..
.
> ** Qrczak wrote:
>
>>> Wszelkie kluski (śląskie, kopytka etc.), kasze (jaglana, gryczana,
>>> pęczak etc.) dobrze się komponują z mięskiem - ale sosik do tego
>>> obowiązkowo.
>
>>> BTW ziemniaki mają _jakiekolwiek_ korzystne wartości odżywcze?
>
>> Pokaż mi korzystne wartości odżywcze kluch... hihi
>
> Kaszę skrzętnie pominąłeś? Uważam, że jest zdrowsza. A kluchy
> smaczniejsze niż kupa ziemniaków.
>
moze i smaczniejsze.. (sam je lubie - zeby nie bylo watpliwosci), ale czy
zdrowsze?
co do kaszy.. owszem.. taka gryczana, prazona a pozniej ugotowana... z
sosikiem jakims i np. gulaszem z zoladkow...
Pycha...
a do tego ogortas malosolny...
ech.................
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-05-08 08:28:00
Temat: Re: co zamiast ziemniakow?
Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:20070507233648.16678324@localhost.localdomain..
.
>
> Wszelkie kluski (śląskie, kopytka etc.), kasze (jaglana, gryczana,
> pęczak etc.) dobrze się komponują z mięskiem - ale sosik do tego
> obowiązkowo.
>
> BTW ziemniaki mają _jakiekolwiek_ korzystne wartości odżywcze? Ja to nie
> jadam tego jako zapychacz (kupa ziemniorów do kotleta), prędzej właśnie
> kasze czy ryż. Ziemniaczki (opiekane, czy frytki, czy z kominka)
> bardzo okazjonalnie.
>
no wlasnie frytki, ziemniaczki w mundurkach, placki ziemniaczane i inne
odpadaja.
niestety do kopytek i kaszy pasuje jakis gulaszyk/sosik. a to tez dzis
odpada.
myslalam nad jakims warzywem zastepczym, ale jak juz pisalam kalafior tez np
odpada.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-05-08 08:28:41
Temat: Re: co zamiast ziemniakow?
Użytkownik "eM eL" <badbatz99CUT_THIS@hotmailAND_THIS.com> napisał w
wiadomości news:1XP%h.4435$Kz1.2739@trndny09...
> "Patrycja" <p...@k...pl> wrote in message
> news:f1o1lv$jce$1@achot.icm.edu.pl...
> Nic.
> Wymieszaj salate (salata, rugula, szpinak, radicchio, takie tam zielska)
> z
> vinaigrette, uformuj maly kopczyk na talerzu z tejze salaty jako
> "podloze",
> naookolo uloz np. pare marynowanych pieczarek i/albo marynowana (albo -
> lepiej - z oleju) papryke, na wierzch salaty wrzuc kotlet pociety w paski
> i
> masz wspaniala potrawe.
>
dla mnie moze i tak. dla mojego faceta niekoniecznie bedzie to takie
wspaniale ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-05-08 08:31:37
Temat: Re: co zamiast ziemniakow?Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:20070508101033.478d0c15@localhost.localdomain..
.
> ** Qrczak wrote:
>
>>> Wszelkie kluski (śląskie, kopytka etc.), kasze (jaglana, gryczana,
>>> pęczak etc.) dobrze się komponują z mięskiem - ale sosik do tego
>>> obowiązkowo.
>
>>> BTW ziemniaki mają _jakiekolwiek_ korzystne wartości odżywcze?
>
>> Pokaż mi korzystne wartości odżywcze kluch... hihi
>
> Kaszę skrzętnie pominąłeś? Uważam, że jest zdrowsza. A kluchy
> smaczniejsze niż kupa ziemniaków.
Kaszę pominęłam, bo się jej nie czepiam.
QrA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-05-08 08:45:23
Temat: Re: co zamiast ziemniakow?
"Patrycja" <p...@k...pl> wrote in message
news:f1pcao$sud$1@achot.icm.edu.pl...
Nie ma warzyw zastępujących ziemniaki po za bananami (takimi do
gotowania), topinamburem, bulwami kolokazji, jamem (pochrzyn, chiński
ziemniak), taro - ale nie wiem, co z tego można kupić w Polsce, pewnie
znalazłoby się jeszcze trochę zamienników...
Proponuję kaszę - jęczmienną, drobną - krakowską -, ugotowaną na
półsypko - nie rozlatuje się nabrana na widelec - nie musi być do niej sos -
byle sałatki było dużo.Nadaje się do wszystkich mięs, lekkostrawna.
Może też być kasza kukurydziana - jak kto lubi - ugotować bardzo gęstą
mamałygę - przepisy w necie, wylać na zmoczony talerz - wystygniętą można
pokroić na kawałki - kluski, podobnie mozna zrobic danie z kaszy manny.
Zamiast ziemniaków można faszerować dyniowate, cebulę, kalarepę,
brukiew - jajkiem, ryżem, kaszami, a nawet makaronami i podawać z sosem i
mięsiwem.
Lub najprostsze - kupić lub zrobić łazanki - kluski kwadratowe - na
maszynce Marcato prosto się je robi z taliateli... wystarczy pokroić nożem w
poprzek - dziwne, że nie zrobili przystawki z nożem tnącym poprzecznie te
paski czy to całe taśmy - na makaron - krajankę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-05-08 08:50:43
Temat: Re: co zamiast ziemniakow?
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:f1pdjb$2pj$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Patrycja" <p...@k...pl> wrote in message
> news:f1pcao$sud$1@achot.icm.edu.pl...
>
> Nie ma warzyw zastępujących ziemniaki po za bananami (takimi do
> gotowania), topinamburem, bulwami kolokazji, jamem (pochrzyn, chiński
> ziemniak), taro - ale nie wiem, co z tego można kupić w Polsce, pewnie
> znalazłoby się jeszcze trochę zamienników...
> Proponuję kaszę - jęczmienną, drobną - krakowską -, ugotowaną na
> półsypko - nie rozlatuje się nabrana na widelec - nie musi być do niej
sos -
> byle sałatki było dużo.Nadaje się do wszystkich mięs, lekkostrawna.
> Może też być kasza kukurydziana - jak kto lubi - ugotować bardzo gęstą
> mamałygę - przepisy w necie, wylać na zmoczony talerz - wystygniętą można
> pokroić na kawałki - kluski, podobnie mozna zrobic danie z kaszy manny.
> Zamiast ziemniaków można faszerować dyniowate, cebulę, kalarepę,
> brukiew - jajkiem, ryżem, kaszami, a nawet makaronami i podawać z sosem i
> mięsiwem.
> Lub najprostsze - kupić lub zrobić łazanki - kluski kwadratowe - na
> maszynce Marcato prosto się je robi z taliateli... wystarczy pokroić nożem
w
> poprzek - dziwne, że nie zrobili przystawki z nożem tnącym poprzecznie te
> paski czy to całe taśmy - na makaron - krajankę.
Kolokazja i taro to jedna roślina, ale może być sprzedawana pod różnymi
nazwami.
Zapomniałem wymienić maniok - pół świata go spożywa a dzieci w postaci
pysznej tapioki - sam jadłem jako małe dziecko.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-05-08 11:25:53
Temat: Re: co zamiast ziemniakow?"Felinity" <f...@A...pl> wrote in message
news:pan.2007.05.08.05.51.09@ATOWYWALgazeta.pl...
> Zgodzę się ze wszystkim oprócz tego kotleta na wierzchu - szczególnie
> jeśli ciepły, to może "odparzyć" sałatę, a taka jest IMO bardzo
> nieapetyczna i nieestetycznie wygląda.
Niekoniecznie (choc to rzecz gustu, takze uwarunkowanego tradycja
kulinarna.) Podawanie wielu potraw miesnych "prosto z patelni" jest
bledem - nalezy dac sie np. smazonemu miesu nieco odstac (np. 5 minut pod
luzna folia aluminiowa) a bedzie lepsze w smaku. Daje to tez szanse
obnizenia temperatury "skorki" kotleta dzieki czemu bedzie ladnie
koegzystowal z zimna salata choc w srodku bedzie apetycznie cieply. Jesli
takie mieso kroimy, nalezy to zrobic bezposrednio przed podaniem.
--
><eM eL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-05-08 11:31:20
Temat: Re: co zamiast ziemniakow?
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:f1pdjb$2pj$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Patrycja" <p...@k...pl> wrote in message
> news:f1pcao$sud$1@achot.icm.edu.pl...
>
> Nie ma warzyw zastępujących ziemniaki po za bananami (takimi do
> gotowania), topinamburem, bulwami kolokazji, jamem (pochrzyn, chiński
> ziemniak), taro - ale nie wiem, co z tego można kupić w Polsce, pewnie
> znalazłoby się jeszcze trochę zamienników...
> Proponuję kaszę - jęczmienną, drobną - krakowską -, ugotowaną na
> półsypko - nie rozlatuje się nabrana na widelec - nie musi być do niej
sos -
> byle sałatki było dużo.Nadaje się do wszystkich mięs, lekkostrawna.
> Może też być kasza kukurydziana - jak kto lubi - ugotować bardzo gęstą
> mamałygę - przepisy w necie, wylać na zmoczony talerz - wystygniętą można
> pokroić na kawałki - kluski, podobnie mozna zrobic danie z kaszy manny.
> Zamiast ziemniaków można faszerować dyniowate, cebulę, kalarepę,
> brukiew - jajkiem, ryżem, kaszami, a nawet makaronami i podawać z sosem i
> mięsiwem.
> Lub najprostsze - kupić lub zrobić łazanki - kluski kwadratowe - na
> maszynce Marcato prosto się je robi z taliateli... wystarczy pokroić nożem
w
> poprzek - dziwne, że nie zrobili przystawki z nożem tnącym poprzecznie te
> paski czy to całe taśmy - na makaron - krajankę.
Pisałem o dyniowatych - polecam dynie makaronową - normalną dynię w kostkę z
tarta bułką, placki z kabaczków (jak ziemniaczane) z pikantnym kwaskowatym
sosem lub nawet gulaszem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-05-09 13:01:28
Temat: Re: co zamiast ziemniakow?W piękny wiosenny poranek dnia Tue, 08 May 2007 11:25:53 +0000, istota
zwiewna znana jako eM eL napisała:
> Niekoniecznie (choc to rzecz gustu, takze uwarunkowanego tradycja
> kulinarna.) Podawanie wielu potraw miesnych "prosto z patelni" jest
> bledem - nalezy dac sie np. smazonemu miesu nieco odstac (np. 5 minut
> pod luzna folia aluminiowa) a bedzie lepsze w smaku. Daje to tez szanse
> obnizenia temperatury "skorki" kotleta dzieki czemu bedzie ladnie
> koegzystowal z zimna salata choc w srodku bedzie apetycznie cieply.
> Jesli takie mieso kroimy, nalezy to zrobic bezposrednio przed podaniem.
Z takich połączeń to ja wolę zimną/chłodną karkówkę z grilla lub
podsmażone piersi z kurczaka/indyka z przyprawami do sałaty z sosem
jogurtowym (z odrobiną słodko-ostrego Tao-Tao dla smaku najchętniej). I
pieczarki wtedy chętnie, i oliwki mogą być, papryka też super.
Pozdrawiam,
Fel :)
--
/ Felinity / GG#5435158 http://felinity.jogger.pl \
//////////// toute la vie avec les fou :) \\\\\\\\\\\
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |