« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-31 07:43:15
Temat: cos dla fanow bazyliZnalazlam przepis na przechowanie bazylii.
Teraz kupuje na rynku swierze peczki, ale nawet jak zdarza mi sie nabyc
doniczkowa w hiper zwykle nie zurzywam calej.
Jest to wiec super pomysl na przechowanie zarowno tego co sie kupilo na
zapas, jak i tego co po prostu moze sie zmarnowac.
zrodlo: Frank Stein Pikantne przetwory
2 peczki bazylii
6- 8 zabkow czosnku
3 lyzeczki soli
1/4 l oliwy
Bazylie umyc i osuszyc na sciereczce. Oderwac listki i grubo posiekac.
Czosnek obrac i pokroic w cienkie plsterki. Listki Bazylki wymieszac z
czosnkiem i oliwa i upchnac do sloika [w przepisie jest 1/4 litra, ale moje
peczki byly duze- sloik wyszedl litrowy wiec soli oliwy i czosnku tez wiecej
poszlo]
Przechowywac w lodowce do pol roku
Pewno jest to dobry pomysl na inne ziola tez, Ja pochlaniam sporo bazylki i
na tym poprzestane
pzdr dla ziolowo- srodziemnomorskich fanow
Ktosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-31 08:07:29
Temat: Re: cos dla fanow bazyli> .............
> 2 peczki bazylii
> 6- 8 zabkow czosnku
> 3 lyzeczki soli
> 1/4 l oliwy
> .........
Dzieki. To faktycznie niezly pomysl. Ja ostatnio upchnelam umyte listki
bazyli do sloika i zalalam oliwa z oliwek. To byl sloik z pstrykajacym
wieczkiem i o dziwo sam sie zamknal :)
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-31 13:33:11
Temat: Re: cos dla fanow bazyliktosia <k...@o...pl> napisał(a):
> Znalazlam przepis na przechowanie bazylii.
..
> zrodlo: Frank Stein Pikantne przetwory
>
> 2 peczki bazylii
> 6- 8 zabkow czosnku
> 3 lyzeczki soli
> 1/4 l oliwy
>
Stay, dobry wloski sposob...
No a potem dodac orzechy, parmezan, zmiksowac i masz Pesto :-)))
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There are lies, damned lies and statistics><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |