« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-16 11:58:12
Temat: cukiniawitam,
poszukuje ciekawych przepisow na dania z cukinii. (oprocz lecza)
Pozdrawiam. Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-16 12:20:41
Temat: Re: cukinia
> witam,
> poszukuje ciekawych przepisow na dania z cukinii. (oprocz lecza)
>
ja właśnie jestem w trakcie faszerowania cukinii :))
możesz też tak zrobić
pozdr Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 12:23:28
Temat: Re: cukiniaPolecam faszerowaną. Trzeba wziąść dużą cukinię, przekroić na wzdłuż pół
wydrążyć gniazda nasienne. Obydwie połówki napełnić farszem, czyli
ugotowanym ryżem z mielonym surowym mięskiem, farsz oczywiście przyprawić
można dodać pietruszki. Cukinie ułożyć obok siebie w brytwannie podlać
śmietaną i piec koło godziny w temp. 180 pod przykryciem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 12:36:05
Temat: Re: cukiniazrób placuszki z cukinii - robi się je tak jak ziemniaczane (trzesz ta
'dużych' oczkach na tarce)
ja podałam z sosem pomidorowym - PYCHA :-)))
Pozdrawiam.
Jini - anioł kobieta :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 12:46:34
Temat: Re: cukinia
Użytkownik "Jini" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cic1ci$qhl$1@atlantis.news.tpi.pl...
> zrób placuszki z cukinii - robi się je tak jak ziemniaczane (trzesz ta
> 'dużych' oczkach na tarce)
> ja podałam z sosem pomidorowym - PYCHA :-)))
Pycha, można dodać słonecznik albo dynię do masy, albo wetrzeć jeszcze
marchewkę - będzie weselej.
A utartą cukinię warto dobrze odcisnać z soku, wtedy placki się nie
rozpadają.
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 12:49:43
Temat: Re: cukinia> Polecam faszerowaną. Trzeba wziąść dużą cukinię, przekroić na wzdłuż pół
> wydrążyć gniazda nasienne. Obydwie połówki napełnić farszem, czyli
> ugotowanym ryżem z mielonym surowym mięskiem, farsz oczywiście przyprawić
> można dodać pietruszki. Cukinie ułożyć obok siebie w brytwannie podlać
> śmietaną i piec koło godziny w temp. 180 pod przykryciem.
Hej
Dodaję do farszu kukurydzę z puszki, niekiedy ser pokrojony w kostkę (w
zalezności od humoru), oczywiście pod koniec pieczenia - również na wierzchu
posypuję serem i na krótko zapiekam.
Cukinię podlewam przed wstawieniem do piekarnika przecierem pomidorowym
(własnym) + przyprawy, ale to już moje "udziwnienie". :)
Pozdrawiam
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 12:52:56
Temat: Re: cukinia
Użytkownik "Kasia" <k...@p...ckp.pl> napisał w wiadomości
news:cibvfj$el6$1@atlantis.news.tpi.pl...
> witam,
> poszukuje ciekawych przepisow na dania z cukinii. (oprocz lecza)
cukinie na plasterki, przyprawic,w jajku obtaczac i w bulce tartej i
usmazyc -pychota, do tego dip czosnkowy! SZybkie i smaczne!!!!
Wczoraj zrobilam eksperyment i wsadzilam te plcuszki do sloika, zalalam
sosoem pomidorowym i zapasteryzowalam. Chrupiace na pewno nie bedzie,ale
mysle ze to smaczny i szybki obiad z tego wyjdzie.:)
Bardziej czasochlonnie:
w plasterki pokroic cukinie, posolic, popieprzyc skropic cytryna, opruszyc
maka, usmazyc, ulozyc na duzym talezu tak aby plastry zachodzily na siebie i
nie zaslanialy sie zupelnie
Do tego przygotowac marynate:
zeszklic 1 cebulke z paroma zabkami czosku, podlac 100 ml rosolu ( ja daje
wode z wegeta), octu winnego i bialego wytrawnego wina.
Marynata zalac cukinie- efekt rewelacyjny. Mozn to jesc na cieplo i na zimno
Bardzo to lubie i zwykle przygotowuja na spotkanka towrzyskie.
Zapiekac pokrojona w plastry przekldajac innymi warzywami, miesem, makaronem
lub pokrojonymi w plastry ziemniakami posypana serem, lub zalana smietana
wymieszana ze satrkowanym zoltym serem.
albo placuszki:
trzesz cukinie na tarce lezki
dodajesz kombinacje innych startych warzyw np:
- ziemniaki
- marchewka
- ja robilam ostanio: papryka, cebula, czosnek
- nawet zolty ser jako dodatek bedzie sie dobrze czul
do tego jajko, troszke maki do uzyskania konsystencji, przyprawy
formowac placuszki, obtaczac w bulce tartej, albo i nie, smazyc
Surowka z cukini i pieczarek
Jedno i drugie ( surowe) 50%/50% po umyciu pokroic
Dodac lekko pokruszone po podsmazeniu orzechy wloskie
Wymieszac z majonezem, posolic
pzdr
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 13:00:21
Temat: Re: cukiniaPlecam "kotlety" z cukini. Obrana cukinie pokroic w grubsze plastry(z
gniazdami lub bez-zalezy og gustu), obtoczyc w jajku i bulce i na
patelnie.Polecam smazyc na margarynie.
Smacznego
--
Patrycja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 13:07:47
Temat: Re: cukinia
> witam,
> poszukuje ciekawych przepisow na dania z cukinii. (oprocz lecza)
>
> Pozdrawiam. Kasia
Leczo nie ma w sobie cukinii :)) Przynjamniej takie węgierskie.
Ale do rzeczy - fajna jest taka oto przystawka:
Cukinia spora, jedna
Serek kozi, b. dobre są takie w jakby-papierowych pudełkach. UWAGA:
przytsawka zazwyczaj smakuje nawet tym, ktorzy tego sera nie lubia - ziola
lamia czesciowo jego specyficzny smak i zapach.
Zioła (tymiane, rozmaryn, mięta, pietruszka, kto co lubi) - świeże
Sól&pieprz
Cukinię kroisz na plastry, ale wzdłuż !!! Ma wyjśc kilkanaście długich,
równej grubości, niezbyt grubych. Jest to trudna operacja, jak masz tzw.
mandoline, uzyj.
Serek mieszasz z ziołami i przyprawami.Mozesz to zrobic wczesniej, aby sie
smaki przemieszaly.
Plastry cukini blanszujesz, wyjmujesz, zmina woda, osuszasz. Na plasterze
cukinii rozsmarowywujesz mase z serka koziego, ew. pieprz i zwijasz w
rulonik. Ruloniki na talerz, mozesz polac oliwą (dobrą! :)
Tyle.
--
Vefour.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 13:10:09
Temat: Re: cukinia
Użytkownik "Kasia" <k...@p...ckp.pl> napisał w wiadomości
news:cibvfj$el6$1@atlantis.news.tpi.pl...
> witam,
> poszukuje ciekawych przepisow na dania z cukinii. (oprocz lecza)
A jeśli masz młodą cukinię, to mozna ją pokroić w słupki i używać razem z
innymi surowymi warzywami do maczania w dipach :) Bardzo smaczna. Czosnkowy
dip pasuje jak najbardziej.
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |