« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-16 10:47:50
Temat: Serki olomuckie ;)Kupiłam serki ołomunieckie - takie cztery z dziurką w środku.
Jakie przepisy? Próbowałam kiedyś usmażyc, ale się rozpłynęły. Co poza
smażeniem?
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-16 11:02:44
Temat: Re: Serki olomuckie ;)
> Kupiłam serki ołomunieckie - takie cztery z dziurką w środku.
> Jakie przepisy? Próbowałam kiedyś usmażyc, ale się rozpłynęły. Co poza
> smażeniem?
> Pozdrawiam, Agata
twardziel jesteś :) możesz wrzucić do zapiekanek
--
Vefour.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 11:21:25
Temat: Re: Serki olomuckie ;)Dnia Thu, 16 Sep 2004 12:47:50 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Gusiek*, w
wiadomości news:<news:cibr1v$gis$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
> Kupiłam serki ołomunieckie - takie cztery z dziurką w środku.
> Jakie przepisy? Próbowałam kiedyś usmażyc, ale się rozpłynęły. Co poza
> smażeniem?
Szczerze? Do piwa, do piwa i jeszcze raz do piwa! Uwielbiam je w tym celu i
nie profanuję potrawami :D
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 11:47:23
Temat: Re: Serki olomuckie ;)
Użytkownik "Gusiek" <a...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cibr1v$gis$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Kupiłam serki ołomunieckie - takie cztery z dziurką w środku.
ojojo- ja ich nie lubie.....brrrrrrrr
a smakowaly mi dotychcasz wszystkie poznane gatunkis sera
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 14:15:17
Temat: Re: Serki olomuckie ;)Proponuję NAJPIERW zanurzyć je w piwie na czas jakiś - dojrzeją, staną
się bardziej ciągnące - i ten aromat :))))))))
On Thu, 16 Sep 2004 13:47:23 +0200, "ktosia" <k...@U...o2.pl>
wrote:
>
>Użytkownik "Gusiek" <a...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
>news:cibr1v$gis$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Kupiłam serki ołomunieckie - takie cztery z dziurką w środku.
>
>ojojo- ja ich nie lubie.....brrrrrrrr
>a smakowaly mi dotychcasz wszystkie poznane gatunkis sera
>Ktoska
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 14:48:07
Temat: Re: Serki olomuckie ;)
Użytkownik "Piotr _K" <p...@j...org.pl> napisał w wiadomości
news:bu7jk012p4im2gae1df42qn21m2m1t1iea@4ax.com...
> Proponuję NAJPIERW zanurzyć je w piwie na czas jakiś - dojrzeją, staną
> się bardziej ciągnące - i ten aromat :))))))))
Co określasz mianem czas jakiś? I czy się piwo drogocenne nie zmarnuje przez
to, bo tego przecież nie chcemy ;)
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 21:12:20
Temat: Odp: Serki olomuckie ;)Ja kupilem i wyrzucilem, smierdzialo nieprzecietnie. Troche zaluje, bo moj
supermarket wycofal sie ze sprzedazy
tego cuda, teraz zaryzykowalbym...
Jerry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-16 22:25:13
Temat: Re: Serki olomuckie ;)Gusiek wrote:
> Kupiłam serki ołomunieckie - takie cztery z dziurką w środku.
> Jakie przepisy? Próbowałam kiedyś usmażyc, ale się rozpłynęły. Co poza
> smażeniem?
> Pozdrawiam, Agata
Witaj :-)
Podawałam kiedyś przepis na grupie za Makłowiczem. Niestety -
do smażenia, ale na większym ogniu nie powinny się rozpłynąć.
Chyba, że kanapki...
Skopiowałam, może Ci się przyda :-)
Twarożki ołomuckie w cieście piwnym.
Składniki:
10 kawałków twarożków
1 szklanka mąki
0,5 szklanki piwa
1 jajo
sól
olej do smażenia
Do mąki dodać jajo i piwo, posolić i rozrobić na gładkie ciasto.
Rozgrzać olej na patelni.
Twarożki, wrzucić do ciasta i obrócić, aby były pokryte
ciastem ze wszystkich stron.
Smażyć na rozgrzanym oleju (w przeciwnym wypadku sie rozpływają).
Gdyby w czasie smażenia ciasto się "ześlizgnęło" można nałożyć z naczynia.
Powinny być zarumienione na piękny, złoty kolor. Najsmaczniejsze są gorące,
prosto z patelni, ale chłodniejsze też da się zjeść. A jaki zapaszek :-)
Zamiast piwa można użyć wody mineralnej gazowanej,
podobno wtedy ciasto będzie bardziej puchate (wg Roberta M.). Tego nie
sprawdzałam, tzn. zawsze robiliśmy z piwem.
Najprostszą metodą wykorzystania serków są kanapki:
chleb (ciemny, morawski, tylko skąd go wziąć?),
I na to: masło, serek, drobno posiekana cebula.
Posypać czerwoną, słodką papryką, pomidor,
znowu troszkę cebuli i natka pietruszki.
Podaję to za R.M. Sama nigdy nie robiłam takich kanapek,
wogóle te serki na zimno jakoś do mnie nie przemawiają,
chociaż mąż je uwielbia zarówno na zimno jak i na gorąco.
Pozdrawiam
Betty
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-19 18:03:26
Temat: Re: Serki olomuckie ;)
Użytkownik Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:t173fljuaz8u$....@c...net...
> Dnia Thu, 16 Sep 2004 12:47:50 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Gusiek*, w
> wiadomości news:<news:cibr1v$gis$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co
> następuje:
> Szczerze? Do piwa, do piwa i jeszcze raz do piwa! Uwielbiam je w tym celu
i
> nie profanuję potrawami :D
hehehe...zaslony po smazeniu tej broni biologicznej pachnialy z 7 dni...
ale sie nie poddaje
zawsze nimi strasze znajomych i rodzine w supermarkecie gdy znajdziemy sie
kolo chlodziarki
a robilam w podwojnej panierce i smazone
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |