« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-19 13:35:49
Temat: czy ktoś mi powie jak się gotuje barszcz czerwony??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-19 14:07:09
Temat: Re: czy ktoś mi powie jak się gotuje barszcz czerwony??Agnieszka wrote:
>
Oczywiscie:)
Od razu mówie, ze to przepis przekazany z babci na mame i potem na mnie...
wiec pewnie wielu osobom sie nie spodoba:)
Najlepiej gdy bedzie gotowany na kosciach schabowych albo na drobiu --
wyprobowalam i taki jest najsmaczniejszy.
Kosci (dobrze jak jest na nich troche mieska:)) myjemy i wrzucamy do gara,
zalewamy woda i gotujemy. Gdy chwile sie podgotuja wrzucamy pokrojone w
kostke marchewke, kawalek pietruszki, i buraki -- czesc pokrojone w kostke,
czesc w talarki (ja daje duzo burakow i dlatego, te czesc pokrojona w
talarki po ugotowaniu wyrzucam, zeby zupa nie byla zbyt gesta -- ale mozna
calosc burakow pokroic w kostke i zostawic w zupie:)). I calosc sie gotuje
i gotuje, az buraki beda prawie miekkie. Wtedy wrzucam pokrojone w kostke
ziemniaki (2-3 sztuki) i gotujemy do miekkosci. Kiedy jarzynki beda miekkie
(miesko w tym czasie powinno sie juz ugotowac). Dodajemy smietane --
najlepiej do kubka wkladamy odpowiednia ilosc smietany, dodajemy troszke
zimnej wody i mieszamy, potem dodajemy po troszku do smietany ugotowany
barszcz i mieszamy w kubku, az smietana bedzie goraca. Wtedy wlewamy
smietane do barszczu i trzeba calosc zagotowac.
Teraz doprawiamy: sol, cukier, ocet -- wszystko do smaku.
Aaaa zapomnialabym:) Wyciagamy kosci z zupy, obieramy z mieska i wrzucamy je
do zupki:)
Izza
--
Izabela Kopij
i...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-19 14:38:54
Temat: Re: czy ktoś mi powie jak się gotuje barszcz czerwony??Agnieszka <a...@i...pl> wrote:
Jak poszukasz googlem w archiwum tej grupy, dowiesz sie o gotowaniu
barszczu wszystkiego.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-19 16:40:32
Temat: Re: czy ktoś mi powie jak się gotuje barszcz czerwony??>
>
Witam! Gotowanie barszczu to tak jak gotowanie bigosu, co gospodyni to inny
smak. Podaję więc moją uproszczoną
wersję:
1.wywar z kości schabu lub z kostek rosołowych drobiowych i wołowych
2.na ok. 3 l barszczu obieram i kroję na kawałki 1 kg buraków
3. wrzucam buraczki do gotującego się wywaru
4. w chwili zagotowania dodaję sok z 1/2 cytryny i wyłączam/ nie gotuję/
5. podaję zabielony śmietaną z kawałkami ugotowanych osobno ziemniaków
Mój barszcz jest słodki, nie kwaśny. Oczywiście gotuję go dzień wcześniej,
żeby naciągnął smaku. Buraki wyjmuję i wyrzucam/ marnotrawstwo/ bo nie
lubię "śmieci" w barszczu.pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-19 20:33:50
Temat: Re: czy ktoś mi powie jak się gotuje barszcz czerwony??
> 1.wywar z kości schabu lub z kostek rosołowych drobiowych i wołowych
> 2.na ok. 3 l barszczu obieram i kroję na kawałki 1 kg buraków
> 3. wrzucam buraczki do gotującego się wywaru
> 4. w chwili zagotowania dodaję sok z 1/2 cytryny i wyłączam/ nie gotuję/
> 5. podaję zabielony śmietaną z kawałkami ugotowanych osobno ziemniaków
Wreszcie ktoś kto robi barszczyk tak jak ja :)) ile to sie nasłuchałam żę taki
to nie barszcz bo buraki surowe i takie tam wypociny a taki najlepszy,
niezastapiony na święta z uszkami :)) Tylko zamiast cytryny dodaje łyżke, dwie
octu, jednak wole taki kwaskowy, i nie wolno go przegotować bo zrobi sie
ceglasty, najlepszy jak piszesz na następny dzień, znajomi nie mogli sie
najeść.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-19 21:01:56
Temat: Re: czy ktoś mi powie jak się gotuje barszcz czerwony??On Sun, 19 Oct 2003 15:35:49 +0200, "Agnieszka"
<a...@i...pl> wrote:
Barszczu sie nie gotuje - barsz sie przede wszystkim kisi... Poszukaj
w archiwach grupy. A jak juz ukisisz - normalnie, wywar miesny,
dodajesz kiszony barszczyk, zagrzewasz (lepiej nie gotowac...),
przyprawiasz i na taleze.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-19 21:08:04
Temat: Re: czy ktoś mi powie jak się gotuje barszcz czerwony??Dariusz K. Ladziak wrote:
> On Sun, 19 Oct 2003 15:35:49 +0200, "Agnieszka"
> <a...@i...pl> wrote:
>
> Barszczu sie nie gotuje - barsz sie przede wszystkim kisi... Poszukaj
> w archiwach grupy. A jak juz ukisisz - normalnie, wywar miesny,
A moze ona chce barszc postny?
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-19 23:24:45
Temat: Re: czy ktoś mi powie jak się gotuje barszcz czerwony??>
>
> > 1.wywar z kości schabu lub z kostek rosołowych drobiowych i wołowych
>
>
> > 2.na ok. 3 l barszczu obieram i kroję na kawałki 1 kg buraków
> > 3. wrzucam buraczki do gotującego się wywaru
> > 4. w chwili zagotowania dodaję sok z 1/2 cytryny i wyłączam/ nie gotuję/
> > 5. podaję zabielony śmietaną z kawałkami ugotowanych osobno ziemniaków
>
> Wreszcie ktoś kto robi barszczyk tak jak ja :)) ile to sie nasłuchałam żę
taki
> to nie barszcz bo buraki surowe i takie tam wypociny a taki najlepszy,
> niezastapiony na święta z uszkami :)) Tylko zamiast cytryny dodaje łyżke,
dwie
> octu, jednak wole taki kwaskowy, i nie wolno go przegotować bo zrobi sie
> ceglasty, najlepszy jak piszesz na następny dzień, znajomi nie mogli sie
> najeść.
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Cieszę się, że mamy podobne upodobania co do barszczu. Ja też się kiedyś
nasłuchałam, że źle go gotuję. Potem po spróbowaniu kila osób zaszczepiło mój
sposób. pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-19 23:30:08
Temat: Re: czy ktoś mi powie jak się gotuje barszcz czerwony??> Dariusz K. Ladziak wrote:
> > On Sun, 19 Oct 2003 15:35:49 +0200, "Agnieszka"
> > <a...@i...pl> wrote:
> >
> > Barszczu sie nie gotuje - barsz sie przede wszystkim kisi... Poszukaj
> > w archiwach grupy. A jak juz ukisisz - normalnie, wywar miesny,
>
> A moze ona chce barszc postny?
>
> Wladyslaw
>
Postny? Proszę bardzo: zrobić wywar z grzybów i dodać buraków jak w moim
poprzednim przepisie, dużo pieprzu i sól. Taki barszcz robię na wigilię, bez
warzyw, tylko na samym wywarze z grzybów.Ma piękny ciemnoczerwony kolor i jest
przezroczysty. pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-20 04:38:56
Temat: Re: czy ktoś mi powie jak się gotuje barszcz czerwony??
>
> Postny? Proszę bardzo: zrobić wywar z grzybów i dodać buraków jak w moim
> poprzednim przepisie, dużo pieprzu i sól. Taki barszcz robię na wigilię, bez
> warzyw, tylko na samym wywarze z grzybów.Ma piękny ciemnoczerwony kolor i jest
> przezroczysty. pzdr.
I co, dodajesz octu?
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |