Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia czy można mrozić...

Grupy

Szukaj w grupach

 

czy można mrozić...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-23 18:47:40

Temat: czy można mrozić...
Od: "marta" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

w moim "przybocznym" sklepiku nie ma różnych egzotycznych warzyw, po które
muszę specjalnie wyprawiać się do dużego centrum warzywnego. Dla
oszczędzenia sobie jazdy chciałabym kupić na raz większą ilość i zamrozić.
Nie jestem jednak pewna, czy poniższa zielenina nadaje się do zamrażalnika.
Mógłby mi ktoś powiedzieć co mogę tak potraktować?

bazylia
brokuły
seler naciowy
endywia
eskarola
jarmuż
sałata rzymska
szpinak - świeże liście (czy może są gotowe mrożone, paczkowane, tak jak
jest szpinak siekany?)
cykoria
brokuł chiński (rapini)

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-23 19:28:17

Temat: Re: czy można mrozić...
Od: "Rudy" <j...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Helou,

O mrożeniu to, szczerze mówiąc, nie wiem za wiele. Ale gdzie jest taki fajny
sklepik?

pzdr

Rudi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-23 19:41:58

Temat: Re: czy można mrozić...
Od: "marta" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Rudy" napisał w wiadomości

> gdzie jest taki fajny sklepik?

Wrocław - Hala targowa - nie słyszałam o jakimś egzotyku, którego potem nie
widziałam na Hali - warzywa, owoce, przyprawy, herbaty, itp.

Pozdrawiam,
Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-23 20:33:45

Temat: Re: czy można mrozić...
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"marta" <m...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:co00jf$28i$1@atlantis.news.tpi.pl...
(...) ktoś powiedzieć co mogę tak potraktować?

> bazylia
najlepiej cale liscie do zamrazalnika w woreczku i pozniej, juz zmrozone
pogniesc w worku - robie tak z wszelakimi ziolami

> jarmuż
jak najbardziej, je sie go zawsze po pierwszych mrozach, wiec mroz
zamrazalnika dobrze mu zrobi

Monika



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-23 20:43:39

Temat: Re: czy można mrozić...
Od: Sabinka <s...@t...tuniema.pf.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 23 Nov 2004 21:33:45 +0100, "Monika Biermann"
<m...@g...de> wrote:

>najlepiej cale liscie do zamrazalnika w woreczku i pozniej, juz zmrozone
>pogniesc w worku - robie tak z wszelakimi ziolami

Czy taka bazylia ma potem w sobie cos ze swiezej? Jakos mam uraz do
mrozonych ziol. Moze przez to ze u nas czesto wylaczaja prad i sie
ziola troche rozmrazaja i robia sie be.

--
Pozdrawiam, Sabina
(z adresu usun co trzeba)
www.pajacyk.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-23 21:57:11

Temat: Re: czy można mrozić...
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



marta wrote:

> Witam,
>
> w moim "przybocznym" sklepiku nie ma różnych egzotycznych warzyw, po które
> muszę specjalnie wyprawiać się do dużego centrum warzywnego. Dla
> oszczędzenia sobie jazdy chciałabym kupić na raz większą ilość i zamrozić.
> Nie jestem jednak pewna, czy poniższa zielenina nadaje się do zamrażalnika.
> Mógłby mi ktoś powiedzieć co mogę tak potraktować?
>
> bazylia

nie najlepsza mrozona, lepiej zrobic pesto i zamrozic.

>
> brokuły, brokuł chiński (rapini)
>

mozna, trzeba zblanszowac, ostudzic i osuszyc


> sałata rzymska

nie mozna - robi sie z niej bloto.

>
> szpinak - świeże liście (czy może są gotowe mrożone, paczkowane, tak jak
> jest szpinak siekany?)

mozna, trzeba zblanszowac, ostudzic i osuszyc

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-24 09:41:59

Temat: Re: czy można mrozić...
Od: "marta" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" napisał w wiadomości

> > bazylia
> nie najlepsza mrozona, lepiej zrobic pesto i zamrozic.
> > brokuły, brokuł chiński (rapini)
> mozna, trzeba zblanszowac, ostudzic i osuszyc

To wszystko musi być surowe, bo to dla królika, a nie dla mnie :))) Ja nie
jadam takich rarytasów, bo nie chce mi się kwitnąć przy kuchence ;)
Tak więc na surowo nie mogę zamrozić? :(

Pozdrawiam,
Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-24 12:55:10

Temat: Re: czy można mrozić...
Od: Sabinka <s...@t...tuniema.pf.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 24 Nov 2004 10:41:59 +0100, "marta" <m...@w...pl>
wrote:

>To wszystko musi być surowe, bo to dla królika, a nie dla mnie :))) Ja nie
>jadam takich rarytasów, bo nie chce mi się kwitnąć przy kuchence ;)
>Tak więc na surowo nie mogę zamrozić? :(

Wymagajacy ten Twoj krolik.
Tym bardziej nie sadze aby mu smakowaly surowe liscie mrozone bo to
bedzie raczej rozmiekle i be. Juz predzej brokuly, ale ja jakbym byla
krolikiem juz wolalabym zwykla niemrozona marchewke czy bylejakie
zielsko ale swieze.

--
Pozdrawiam, Sabina
(z adresu usun co trzeba)
www.pajacyk.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-24 17:19:59

Temat: Re: czy można mrozić...
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Sabinka" <s...@t...tuniema.pf.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:co0auc.3vsmbcr.1@sa.re...
> On Tue, 23 Nov 2004 21:33:45 +0100, "Monika Biermann"
> <m...@g...de> wrote:
>
>>najlepiej cale liscie do zamrazalnika w woreczku i pozniej, juz zmrozone
>>pogniesc w worku - robie tak z wszelakimi ziolami
>
> Czy taka bazylia ma potem w sobie cos ze swiezej? Jakos mam uraz do
> mrozonych ziol. Moze przez to ze u nas czesto wylaczaja prad i sie
> ziola troche rozmrazaja i robia sie be´.

Wedlug mnie sa ok. Przewaznie kupuje juz mrozone ale gdy jaies ziolo obrodzi
na balkonie to mroze. Ostatnia bazylie przerobilam na oesto i zamrozilam.

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-24 17:27:42

Temat: Re: czy można mrozić...
Od: Sabinka <s...@t...tuniema.pf.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 24 Nov 2004 18:19:59 +0100, "Monika Biermann"
<m...@g...de> wrote:

>
>Wedlug mnie sa ok. Przewaznie kupuje juz mrozone ale gdy jaies ziolo obrodzi
>na balkonie to mroze. Ostatnia bazylie przerobilam na oesto i zamrozilam.

Co innego mrozone pesto a co innego listki bazylii.

--
Pozdrawiam, Sabina
(z adresu usun co trzeba)
www.pajacyk.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

biszkopt na tort - krok po kroku
co podac do grzanego wina??
Witam i pytam :)
Jak ktoś się barzdzo nudzi...
Real picture of celebs Christina Aguilera

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »