« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2011-09-21 18:16:09
Temat: Re: czy potrzeba pasteryzować?On Wed, 14 Sep 2011 12:08:05 +0200, zbigniew wrote:
> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do słoika,
> czy potrzeba pasteryzować?
> z
Ja powidła (ze śliwek) nakladam gorące do słoików, zakręcam i obracam do
góry denkiem - stara metoda. Całą zimę wytrzymują i są ok. Aha - słoików
też nie wyparzam. Tylko dokładnie myję i czekam aż wyschną. Potem
zakręcam i tak sobie czekają aż do przetworów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2011-09-21 18:26:27
Temat: Re: czy potrzeba pasteryzować?Dnia Wed, 21 Sep 2011 18:16:09 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):
> Całą zimę wytrzymują i są ok.
Akurat powidła to u mnie czasem w takim nadmiarze, że wolę pasteryzować,
żeby się nie zmarnowały, jeśli doczekają dłużej.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2011-09-22 14:25:13
Temat: Re: czy potrzeba pasteryzować?On Wed, 21 Sep 2011 20:26:27 +0200, Ikselka wrote:
> Dnia Wed, 21 Sep 2011 18:16:09 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):
>
>> Całą zimę wytrzymują i są ok.
>
> Akurat powidła to u mnie czasem w takim nadmiarze, że wolę pasteryzować,
> żeby się nie zmarnowały, jeśli doczekają dłużej.
Dużo przetworów może nie robię, ale w ten sam sposób robię inne dżemy
- jabłkowe, truskawkowe, truskawkowo-bananowe i inne "kompozycje". Do
tej pory nie zepsuł mi się żaden słoik (z drugiej strony w sumie
wszystkich może robię koło 50 słoików na zimę, więc i statystyka może
nieco słabsza:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2011-09-22 14:30:59
Temat: Re: czy potrzeba pasteryzować?Dnia Thu, 22 Sep 2011 14:25:13 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):
> On Wed, 21 Sep 2011 20:26:27 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia Wed, 21 Sep 2011 18:16:09 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):
>>
>>> Całą zimę wytrzymują i są ok.
>>
>> Akurat powidła to u mnie czasem w takim nadmiarze, że wolę pasteryzować,
>> żeby się nie zmarnowały, jeśli doczekają dłużej.
> Dużo przetworów może nie robię, ale w ten sam sposób robię inne dżemy
> - jabłkowe, truskawkowe, truskawkowo-bananowe i inne "kompozycje". Do
> tej pory nie zepsuł mi się żaden słoik (z drugiej strony w sumie
> wszystkich może robię koło 50 słoików na zimę, więc i statystyka może
> nieco słabsza:)
30-50 to ja robię JEDNEGO rodzaju dżemu czy innego przetworu :-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2020-05-21 08:11:43
Temat: Re: czy potrzeba pasteryzować?Wczoraj znalazłem galaretkę wiśniową z 2011, stała w piwnicy bez
pasteryzowania. Idealna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2020-05-21 09:13:39
Temat: Re: czy potrzeba pasteryzować?W dniu 21.05.2020 o 08:11, Marcin pisze:
> Wczoraj znalazłem galaretkę wiśniową z 2011, stała w piwnicy bez
> pasteryzowania. Idealna.
Może to z serii przetworów na życie.
http://wydawnictwoj.pl/uncategorized/pismo/proza/prz
etwory-na-zycie-na-niestrwanosc-olga-tokarczuk/
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2020-05-24 09:19:42
Temat: Re: czy potrzeba pasteryzować?W dniu 21.05.2020 o 09:13, FEniks pisze:
> W dniu 21.05.2020 o 08:11, Marcin pisze:
>> Wczoraj znalazłem galaretkę wiśniową z 2011, stała w piwnicy bez
>> pasteryzowania. Idealna.
>
>
> Może to z serii przetworów na życie.
>
> http://wydawnictwoj.pl/uncategorized/pismo/proza/prz
etwory-na-zycie-na-niestrwanosc-olga-tokarczuk/
>
>
> Ewa
>
>
Bez skutków ubocznych
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |