| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-08-16 19:36:38
Temat: Re: danie wegetariańskieWitam,
Polecam danie o nazwie falafel, czyli wegetariańskie kotleciki.
Właśnie robiłam je wczoraj i nawet mój mięsożerny mąż powiedział, że bardzo
dobre.
Jedliśmy je w picie z sosem czosnkowym.
Przepis z Kulinarnego Atlasu Świata z GW:
Zmielić 60 dag ciecierzycy (namoczonej przez noc), 1 pęczek natki, 1 małą
cebulę, 3 ząbki czosnku, 1 łyżkę soli, 1/2 łyżki mielonego ziela
angielskiego, 1 łyżkę kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu, 1
łyżkę mielonej kolendry, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i około 4 łyżki wody.
Ziele, kmin i kolendrę mieliłam w młynku do pieprzu.
Jak mówią Arabowie przyprawy i dodatki są w zasadzie dowolne, tylko kminu
rzymskiego nie może zabraknąć.
Z masy formować kulki, spłaszczyć, obtoczyć w sezamie i smażyć na głębokiej
oliwie.
Z połowy tej porcji wyszło mi ok. 25 kotlecików (ok. 5 cm).
Pasuje do tego również pikantny sos pomidorowy.
Najlepsze są oczywiście na ciepło :)
Pozdrawiam,
Paulina
Użytkownik "Anet" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:1124185322.852209.14760@z14g2000cwz.googlegroup
s.com...
W wyniku losowania przypadło mi w udziale zrobienie dania
wegetariańskiego na imprezie typu "składkowa". Potrzebuję pomocy i
rady ze strony grupowiczów. Chiałabym zrobic coś co przypuszczalnie
smakowałoby większości. Szukam przpisów na dwa dania. Przyznam sie
szczerze jestem w kropce, bo ja z tych co z warzyw schabowego
najbardziej lubią.
Anet z pustką w głowie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-08-17 06:40:42
Temat: Re: danie wegetariańskieMoja koleżanka z Syrii robiłą je z grochu moczonego przez noc w wodzie z
dodatkiem odrobiny sody. Po przemieleniu dodawała surowego, startego
ziemniaka, b. dużo czosnku, natkę i cebulę oraz oczywiście sól i pieprz. Bez
kminu, kolendry i cynamonu też było b. dobre a jeszcze lepsze na zimno jako
zakąska (imho jedna z najlepssszych ).
Buziaki Alt
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |