Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia dlaczego ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

dlaczego ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-04-26 12:14:48

Temat: dlaczego ?
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora

jest kilka kuchennych trickow, ktore uzywam, choc ich sens pozostaje dla
mnie tajemnica
przyklad 1 - jeszcze po babci przejalem opalanie cebuli, ktora ma isc
do bulionu/zupy nad gazem, po co to robie ???
przyklad 2 - rowniez zwiazany z zupa, dlaczego marchewke wedrujaca do
bulionu nacinam na krzyz na grubszym koncu (mam pewne podejrzenia, ale
nie jestem pewien - czyzby chodzilo o wydobycie aromatu z wnetrza
marchwi ???)

pozdro
wiku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-04-26 12:25:32

Temat: Re: dlaczego ?
Od: "mac" <m...@s...killer> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisal...

> jest kilka kuchennych trickow, ktore uzywam, choc ich sens pozostaje dla
> mnie tajemnica
> przyklad 1 - jeszcze po babci przejalem opalanie cebuli, ktora ma isc
> do bulionu/zupy nad gazem, po co to robie ???

zeby dodawala specyficznego aromatu nadpalonej cebuli?

> przyklad 2 - rowniez zwiazany z zupa, dlaczego marchewke wedrujaca do
> bulionu nacinam na krzyz na grubszym koncu (mam pewne podejrzenia, ale
> nie jestem pewien - czyzby chodzilo o wydobycie aromatu z wnetrza
> marchwi ???)

zeby sie szybciej (i rownomiernie) ugotowala?

mac


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-26 12:42:28

Temat: Re: dlaczego ?
Od: "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisal w wiadomosci
news:c6iuct$a3q$1@achot.icm.edu.pl...
> jest kilka kuchennych trickow, ktore uzywam, choc ich sens pozostaje dla
> mnie tajemnica
> przyklad 1 - jeszcze po babci przejalem opalanie cebuli, ktora ma isc
> do bulionu/zupy nad gazem, po co to robie ???
>
dla pieknego koloru rosolku

A mnie sie kiedys zapytal kolega syna dlaczego usmazone nalesniki klade na
plaski talerz odwrócony dnem do góry to jedyna odpowiedz jaka mi podówczas
przyszla do glowy byla : a bo moja mam tak robila.
Pozdrówka - Agnieszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-26 12:48:05

Temat: Re: dlaczego ?
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

batory wrote:
>
> A mnie sie kiedys zapytal kolega syna dlaczego usmazone nalesniki klade na
> plaski talerz odwrócony dnem do góry to jedyna odpowiedz jaka mi podówczas
> przyszla do glowy byla : a bo moja mam tak robila.

Duz.o ?atwiej jest je potem zdejmowac' z talerza.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choc' nie be;dzie to pewnie mys'l z?ota:
Najpie;kniejsza; muzyka; przed snem
jest mruczenie szcze;s'liwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-26 16:01:36

Temat: Re: dlaczego ?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



batory wrote:

> Uzytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisal w wiadomosci
> news:c6iuct$a3q$1@achot.icm.edu.pl...
> > jest kilka kuchennych trickow, ktore uzywam, choc ich sens pozostaje dla
> > mnie tajemnica
> > przyklad 1 - jeszcze po babci przejalem opalanie cebuli, ktora ma isc
> > do bulionu/zupy nad gazem, po co to robie ???
> >
> dla pieknego koloru rosolku
>
> A mnie sie kiedys zapytal kolega syna dlaczego usmazone nalesniki klade na
> plaski talerz odwrócony dnem do góry to jedyna odpowiedz jaka mi podówczas
> przyszla do glowy byla : a bo moja mam tak robila.
> Pozdrówka - Agnieszka

Hej, moja Mama tez tak robila i ja tez tak robie. Powod: nalesniki kladzione
na plasko przylepiaja sie do powierzchni, na ktorej sie je kladzie.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-26 18:54:28

Temat: Re: dlaczego ?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 26 Apr 2004 09:01:36 -0700, Magdalena Bassett
<m...@o...com> wrote:

>
>
>batory wrote:
>
>> Uzytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisal w wiadomosci
>> news:c6iuct$a3q$1@achot.icm.edu.pl...
>> > jest kilka kuchennych trickow, ktore uzywam, choc ich sens pozostaje dla
>> > mnie tajemnica
>> > przyklad 1 - jeszcze po babci przejalem opalanie cebuli, ktora ma isc
>> > do bulionu/zupy nad gazem, po co to robie ???
>> >
>> dla pieknego koloru rosolku
>>
>> A mnie sie kiedys zapytal kolega syna dlaczego usmazone nalesniki klade na
>> plaski talerz odwrócony dnem do góry to jedyna odpowiedz jaka mi podówczas
>> przyszla do glowy byla : a bo moja mam tak robila.
>> Pozdrówka - Agnieszka
>
>Hej, moja Mama tez tak robila i ja tez tak robie. Powod: nalesniki kladzione
>na plasko przylepiaja sie do powierzchni, na ktorej sie je kladzie.
>MB


nie tylko do podloza, ale i do siebie wzajemnie!
ja tez tak robie, mam to po Mamie i Babci

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-26 19:33:47

Temat: Re: dlaczego ?
Od: "Iwona" <i...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

wiku ( s...@r...pl ) napisal:
> jest kilka kuchennych trickow, ktore uzywam, choc ich sens pozostaje dla
> mnie tajemnica
> przyklad 1 - jeszcze po babci przejalem opalanie cebuli, ktora ma isc
> do bulionu/zupy nad gazem, po co to robie ???

Dla klarownosci rosolu.

> przyklad 2 - rowniez zwiazany z zupa, dlaczego marchewke wedrujaca do
> bulionu nacinam na krzyz na grubszym koncu (mam pewne podejrzenia, ale
> nie jestem pewien - czyzby chodzilo o wydobycie aromatu z wnetrza
> marchwi ???)

Dla równego gotowania sie tejze.

Iwona



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przedstawiciel Lavazza
wątróbki rybne
Zioła
Lekkie ciasto
Sztukamięs z sosem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »