« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-01 14:54:29
Temat: jakie przetwory z czerwonej porzeczkiczesc wam kucharze!
podpowiedzcie jakie przetwory mozna zrobic z czerwonej porzeczki?? jest chyba
za kwasna na konfiture? a moze wymieszac ja z innym owocem?
pozdrawiam
Kalina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-01 17:14:14
Temat: Re: jakie przetwory z czerwonej porzeczkiKiedyś ktoś podawał przepis na całe grona porzeczek do dekoracji półmisków.
Przy awarii kompa straciłem,
chętnie bym ponownie zapisał(na dyskietkę)
pozdr.Alex
Użytkownik <n...@m...ch> napisał w wiadomości
news:2920.00000c0e.40e425a5@newsgate.onet.pl...
> czesc wam kucharze!
> podpowiedzcie jakie przetwory mozna zrobic z czerwonej porzeczki?? jest
chyba
> za kwasna na konfiture? a moze wymieszac ja z innym owocem?
>
> pozdrawiam
> Kalina
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-02 08:56:43
Temat: Re: jakie przetwory z czerwonej porzeczki> Kiedyś ktoś podawał przepis na całe grona porzeczek do dekoracji półmisków.
O to by mnie interesowalo!...
Kalina
ps. przepraszam za podwojne wyslanie postu.
> Przy awarii kompa straciłem,
> chętnie bym ponownie zapisał(na dyskietkę)
> pozdr.Alex
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-02 08:59:25
Temat: Re: do Aretki - przerzucam cie tutajPrzerzucam cie do tego watku:)
Witam. Możesz zrobić galaretkę (zima, mróz trzaska a Ty myk do piwniczki po
galaretkę i łyżeczkę do herbaty, a..... herbata robi się najpyszniejsza na
świecie. Możesz zrobic wino! Z porzeczek jest lepsze niż z wiśni. Pozdrawiam
Areta
Ale j a k zrobic ta galaretke? Z soku z porzeczek?
pozdrawiam
Kalina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-02 10:07:45
Temat: Re: do Aretki - przerzucam cie tutaj> Przerzucam cie do tego watku:)
>
>
> Witam. Możesz zrobić galaretkę (zima, mróz trzaska a Ty myk do piwniczki po
> galaretkę i łyżeczkę do herbaty, a..... herbata robi się najpyszniejsza na
> świecie. Możesz zrobic wino! Z porzeczek jest lepsze niż z wiśni. Pozdrawiam
> Areta
>
>
>
> Ale j a k zrobic ta galaretke? Z soku z porzeczek?
>
> pozdrawiam
> Kalina
>
>
Ja robię tak. Owoców nie puszczam przez sokownik, tylko miażdżę. Do 1,5 kg
owoców daję 1 szk. wody. Gotuję 5 minut. Odciskam sok. Mierzę (ważę), by
wiedzieć ile cukru dołożyć. Na 1,5 kg czerownych porzeczek daję 75-80 dag cukru.
Gotuje to. Mieszam często, "szum" zbieram.
Galaretka jest dobra, gdy krople położone na zimnym naczyniu zetną się. Gorącą
galaretkę wkładam do słoiczków, żeby zakrętki "złapały". Nie wymaga
pasteryzacji.
Pozdrawiam Areta
>
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-02 15:14:15
Temat: Re: do Aretki - przerzucam cie tutaj> > Przerzucam cie do tego watku:)
> >
> >
> > Witam. Możesz zrobić galaretkę (zima, mróz trzaska a Ty myk do piwniczki po
> > galaretkę i łyżeczkę do herbaty, a..... herbata robi się najpyszniejsza na
> > świecie. Możesz zrobic wino! Z porzeczek jest lepsze niż z wiśni.
Pozdrawiam
> > Areta
> >
> >
> >
> > Ale j a k zrobic ta galaretke? Z soku z porzeczek?
> >
> > pozdrawiam
> > Kalina
> >
> >
> Ja robię tak. Owoców nie puszczam przez sokownik, tylko miażdżę. Do 1,5 kg
> owoców daję 1 szk. wody. Gotuję 5 minut. Odciskam sok. Mierzę (ważę), by
> wiedzieć ile cukru dołożyć. Na 1,5 kg czerownych porzeczek daję 75-80 dag
cukru.
> Gotuje to. Mieszam często, "szum" zbieram.
> Galaretka jest dobra, gdy krople położone na zimnym naczyniu zetną się.
Gorącą
> galaretkę wkładam do słoiczków, żeby zakrętki "złapały". Nie wymaga
> pasteryzacji.
> Pozdrawiam Areta
> >
> >
> >
> > --
Kalinko! Bij mnie. Mam nadzieję, że jeszcze nie robisz ! Stosunek soku
porzeczkowego do cukru jest jak 2:1.
Napisałam owoców a winno być SOKU. Przeprasssszam. Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-02 18:59:41
Temat: Re: do Aretki - przerzucam cie tutaj
> > >
> > Ja robię tak. Owoców nie puszczam przez sokownik, tylko miażdżę. Do 1,5 kg
> > owoców daję 1 szk. wody. Gotuję 5 minut. Odciskam sok. Mierzę (ważę), by
> > wiedzieć ile cukru dołożyć. Na 1,5 kg czerownych porzeczek daję 75-80 dag
> cukru.
> > >
--
>
> Kalinko! Bij mnie. Mam nadzieję, że jeszcze nie robisz ! Stosunek soku
> porzeczkowego do cukru jest jak 2:1.
> Napisałam owoców a winno być SOKU. Przeprasssszam. Areta
>
>
Czyli jak - wysisnac sok z 1.5 kg porzeczek, zagotowac ze szklanka wody i potem
dac 80 deko cukru??? Czy moze najpierw owoce zagotowac z woda, nastepnie
odcisnac, zmierzyc i dodac cukru w proporcji 2:1. Ale z tym cukrem juz nie
gotowac???
Galaretki jeszcze nie zaczelam robic bo porzeczki jeszcze mi nie dojrzaly:)
pozdrawiam
Kalina
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-04 09:19:10
Temat: Re: do Aretki - przerzucam cie tutaj
>
>
> Czyli jak - wysisnac sok z 1.5 kg porzeczek, zagotowac ze szklanka wody i
potem
> dac 80 deko cukru??? Czy moze najpierw owoce zagotowac z woda, nastepnie
> odcisnac, zmierzyc i dodac cukru w proporcji 2:1. Ale z tym cukrem juz nie
> gotowac???
>
> Galaretki jeszcze nie zaczelam robic bo porzeczki jeszcze mi nie dojrzaly:)
>
> pozdrawiam
> Kalina
>
Teraz, przepisuję Ci, to co napisałam 29.06 w poście do Lucynki. Pisałam z
zeszytu, i tego się trzymam ilekroć robię galaretkę. Pierwszy post pisałam do
Ciebie z pamięci z pracy:-(((
" 1,50 kg czerwonych porzeczek
80 dag cukru na 1 litr soku
Opłukane owoce bez szypułek zmiażdżyć. Do miazgi dodać 1 szklankę wody i
gotować 5 minut. Ostudzić (ale tylko po to by się nie poparzyć). Odcisnąć sko,
zmierzyć (zważyć), dodać cukier. Ponownie zagotować, często mieszając. Gotować
do momentu, gdy kropla soku (galaretki) przeniesiona na zimny talerzyk zetnie
się. Acha, w czasie gotowania na powierzchni zbiera się piana-trzeba ją
zbierać...." Może jeszcze taka informacja będzie Ci przydatna, ja mieszam
drewnianą łyżką. Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-19 07:47:06
Temat: Re: do Aretki - przerzucam cie tutaj>
> > > >
> > > Ja robię tak. Owoców nie puszczam przez sokownik, tylko miażdżę. Do 1,5
kg
> > > owoców daję 1 szk. wody. Gotuję 5 minut. Odciskam sok. Mierzę (ważę), by
> > > wiedzieć ile cukru dołożyć. Na 1,5 kg czerownych porzeczek daję 75-80 dag
> > cukru.
> > > >
> --
> >
> > Kalinko! Bij mnie. Mam nadzieję, że jeszcze nie robisz ! Stosunek soku
> > porzeczkowego do cukru jest jak 2:1.
> > Napisałam owoców a winno być SOKU. Przeprasssszam. Areta
> >
> >
>
> Czyli jak - wysisnac sok z 1.5 kg porzeczek, zagotowac ze szklanka wody i
potem
> dac 80 deko cukru??? Czy moze najpierw owoce zagotowac z woda, nastepnie
> odcisnac, zmierzyc i dodac cukru w proporcji 2:1. Ale z tym cukrem juz nie
> gotowac???
>
> Galaretki jeszcze nie zaczelam robic bo porzeczki jeszcze mi nie dojrzaly:)
>
> pozdrawiam
> Kalina
>
>
> >
> > --
> > Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-19 07:52:44
Temat: Re: do Aretki - przerzucam cie tutaj-zrobiłam galaretkę
Zrobiłam wczoraj galaretkę. 3,50 kg owoców plus 2 szklanki wody. Wyszło 2 litry
soku. Dodałam 1,50 kg cukru. Gotowałam 2 godziny na maleńkim gazie. UWAGA, bo
kipi !!. Wyszło mi 12 maleńkich słoiczków ( nie wiem jakiej pojemności są, coś
100g - 120 gram). Galaretka ma piekny ciemny kolor. Jako, że porzeczki latoś
obrodziły, za dwa tygodnie znów zrobię taką porcyjkę.:-) Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |