Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.
onet.pl
From: "Aretkka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: do Aretki - przerzucam cie tutaj
Date: 2 Jul 2004 17:14:15 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 40
Message-ID: <6...@n...onet.pl>
References: <6...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1088781256 29652 213.180.130.18 (2 Jul 2004 15:14:16
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Jul 2004 15:14:16 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 80.50.26.206, 192.168.243.41
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:206510
Ukryj nagłówki
> > Przerzucam cie do tego watku:)
> >
> >
> > Witam. Możesz zrobić galaretkę (zima, mróz trzaska a Ty myk do piwniczki po
> > galaretkę i łyżeczkę do herbaty, a..... herbata robi się najpyszniejsza na
> > świecie. Możesz zrobic wino! Z porzeczek jest lepsze niż z wiśni.
Pozdrawiam
> > Areta
> >
> >
> >
> > Ale j a k zrobic ta galaretke? Z soku z porzeczek?
> >
> > pozdrawiam
> > Kalina
> >
> >
> Ja robię tak. Owoców nie puszczam przez sokownik, tylko miażdżę. Do 1,5 kg
> owoców daję 1 szk. wody. Gotuję 5 minut. Odciskam sok. Mierzę (ważę), by
> wiedzieć ile cukru dołożyć. Na 1,5 kg czerownych porzeczek daję 75-80 dag
cukru.
> Gotuje to. Mieszam często, "szum" zbieram.
> Galaretka jest dobra, gdy krople położone na zimnym naczyniu zetną się.
Gorącą
> galaretkę wkładam do słoiczków, żeby zakrętki "złapały". Nie wymaga
> pasteryzacji.
> Pozdrawiam Areta
> >
> >
> >
> > --
Kalinko! Bij mnie. Mam nadzieję, że jeszcze nie robisz ! Stosunek soku
porzeczkowego do cukru jest jak 2:1.
Napisałam owoców a winno być SOKU. Przeprasssszam. Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|