Data: 2004-07-04 09:19:10
Temat: Re: do Aretki - przerzucam cie tutaj
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
>
> Czyli jak - wysisnac sok z 1.5 kg porzeczek, zagotowac ze szklanka wody i
potem
> dac 80 deko cukru??? Czy moze najpierw owoce zagotowac z woda, nastepnie
> odcisnac, zmierzyc i dodac cukru w proporcji 2:1. Ale z tym cukrem juz nie
> gotowac???
>
> Galaretki jeszcze nie zaczelam robic bo porzeczki jeszcze mi nie dojrzaly:)
>
> pozdrawiam
> Kalina
>
Teraz, przepisuję Ci, to co napisałam 29.06 w poście do Lucynki. Pisałam z
zeszytu, i tego się trzymam ilekroć robię galaretkę. Pierwszy post pisałam do
Ciebie z pamięci z pracy:-(((
" 1,50 kg czerwonych porzeczek
80 dag cukru na 1 litr soku
Opłukane owoce bez szypułek zmiażdżyć. Do miazgi dodać 1 szklankę wody i
gotować 5 minut. Ostudzić (ale tylko po to by się nie poparzyć). Odcisnąć sko,
zmierzyć (zważyć), dodać cukier. Ponownie zagotować, często mieszając. Gotować
do momentu, gdy kropla soku (galaretki) przeniesiona na zimny talerzyk zetnie
się. Acha, w czasie gotowania na powierzchni zbiera się piana-trzeba ją
zbierać...." Może jeszcze taka informacja będzie Ci przydatna, ja mieszam
drewnianą łyżką. Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|