Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia do Joasi Duszczyńskiej - ciasto bananowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

do Joasi Duszczyńskiej - ciasto bananowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-05-28 13:39:53

Temat: do Joasi Duszczyńskiej - ciasto bananowe
Od: "Jolanta Budzisz" <b...@z...szczecin.pl> szukaj wiadomości tego autora

Cześć!
Tamat ciasta bananowego ( wg przepisu Magdy B.) był wałkowany wiele razy ,
lecz nie mogę przepisu znaleść w archiwum( a zgromadziłam kilka b.
dojrzałych bananów w zamrażarce) Pamietam ,że miałaś własne sugestie dot.
w/w.
Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Jola B.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-05-28 13:46:21

Temat: Re: do Joasi Duszczyńskiej - ciasto bananowe
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jolanta Budzisz" <b...@z...szczecin.pl> napisał w wiadomości
news:9etgto$e62$1@zeus.man.szczecin.pl...
> Cześć!
> Tamat ciasta bananowego ( wg przepisu Magdy B.) był wałkowany wiele razy ,
> lecz nie mogę przepisu znaleść w archiwum( a zgromadziłam kilka b.
> dojrzałych bananów w zamrażarce)

Użyj wyszukiwarki grup google
http://groups.google.com/advanced_group_search
jest w tej cwoli w lokalnej wersji językowej... ;-)))
W odpowiednich polach wpisz:
ciasto bananowe
pl.rec.kuchnia
Magdalena Bassett

Post miał tytuł
Oficjalne Ciasto Bananowe MB
Ale jak wpisuję tytuł to wyszukiwarka go nie znajduje, a bez tytułu jest
ok...

> Pamietam ,że miałaś własne sugestie dot.
> w/w.
> Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Najważniejsza sugestia to to, że zamiast sody daję proszek do pieczenia... z
innych pomysłów zrezygnowałam prawie całkowicie na rzecz oryginału...
Co do konsumpcji, to jak się uda ciasto uchronić, przed spożyciem na gorąco,
to należy je zawinąć w folię wtedy tak fajnie robi się wilgotna cała skórka
i najlepsze na drugi dzień...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-28 14:18:05

Temat: Re: do Joasi Duszczyńskiej - ciasto bananowe
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

Banany w zamrazarce? Juz takich uzywalas? tzn rozmrozonych?

Krysia, ktora kiedys przez pomylke wlozyla torebke kartofli do
zamrazarki i wyszlo cos okropnego


>Cześć!
>Tamat ciasta bananowego ( wg przepisu Magdy B.) był wałkowany wiele razy ,
>lecz nie mogę przepisu znaleść w archiwum( a zgromadziłam kilka b.
>dojrzałych bananów w zamrażarce) Pamietam ,że miałaś własne sugestie dot.
>w/w.
>Proszę o pomoc i pozdrawiam.
>Jola B.
>

K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-28 14:30:59

Temat: Re: do Joasi Duszczyńskiej - ciasto bananowe
Od: "Joanna Duszczynska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:len4htkqe2kfo0gc4a26bjtccs59pt675h@4ax.com...
> Banany w zamrazarce? Juz takich uzywalas? tzn rozmrozonych?
>
> Krysia, ktora kiedys przez pomylke wlozyla torebke kartofli do
> zamrazarki i wyszlo cos okropnego

Kiedys Magda B pisala, ze tak mozna i sie nadaja...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-28 18:09:51

Temat: Re: do Joasi Duszczyńskiej - ciasto bananowe
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Joanna Duszczynska wrote:

> Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
> wiadomosci news:len4htkqe2kfo0gc4a26bjtccs59pt675h@4ax.com...
> > Banany w zamrazarce? Juz takich uzywalas? tzn rozmrozonych?
> >
> > Krysia, ktora kiedys przez pomylke wlozyla torebke kartofli do
> > zamrazarki i wyszlo cos okropnego
>
> Kiedys Magda B pisala, ze tak mozna i sie nadaja...
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl

Mrozone banany po rozmrozeniu nadaja sie jak najbardziej. a oto przepis:

Ciasto Bananowe Magdaleny Bassett

110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
kilka kropel olejku pomaranczowego
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
keksu (jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac
jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe
do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3
minuty. Jesli ubijamy recznym mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem.
Mikser wolnostojacy ma wystarczajaco sily, ze zrobi z nich papke.
Dodac rodzynki i orzechy, wymieszac lyzka, przelac do formy,
piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo
brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki
nie opadaja na dno.
A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz bardzo
dojrzale, mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto. Latwo
sie obieraja po zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.
Magdalena Bassett
(C)Copyright 2001 All rights reserved

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-29 05:25:23

Temat: Re: do Joasi Duszczyńskiej - ciasto bananowe
Od: "Jolanta Budzisz" <b...@z...szczecin.pl> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Jola
Magdalena Bassett napisał(a) w wiadomości: <3...@w...net>...
>
>
>Joanna Duszczynska wrote:
>
>> Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
>> wiadomosci news:len4htkqe2kfo0gc4a26bjtccs59pt675h@4ax.com...
>> > Banany w zamrazarce? Juz takich uzywalas? tzn rozmrozonych?
>> >
>> > Krysia, ktora kiedys przez pomylke wlozyla torebke kartofli do
>> > zamrazarki i wyszlo cos okropnego
>>
>> Kiedys Magda B pisala, ze tak mozna i sie nadaja...
>> --
>> Joanna
>> http://jduszczynska.republika.pl
>
>Mrozone banany po rozmrozeniu nadaja sie jak najbardziej. a oto przepis:
>
>Ciasto Bananowe Magdaleny Bassett
>
>110 ml oleju (1/2 cup)
>110 gr bialego cukru (1/2 cup)
>110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
>2 jajka
>3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
>260 gr maki (1-3/4 cup)
>1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
>1 lyzeczka sody oczyszczanej
>wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
>kilka kropel olejku pomaranczowego
>Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
>keksu (jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac
>jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe
>do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3
>minuty. Jesli ubijamy recznym mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem.
>Mikser wolnostojacy ma wystarczajaco sily, ze zrobi z nich papke.
>Dodac rodzynki i orzechy, wymieszac lyzka, przelac do formy,
>piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo
>brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki
>nie opadaja na dno.
>A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz bardzo
>dojrzale, mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto. Latwo
>sie obieraja po zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.
>Magdalena Bassett
>(C)Copyright 2001 All rights reserved
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kurczak w kapuscie pekinskiej
SPROSTOWANIE!!!
gulasz
Smalczyk dla Asiuni!!! Znaczy epopeja o smalczyku... ;-)))
Szparagi

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »