| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-28 14:31:59
Temat: zupy kremymacie jakies ulubione i sprawdzone przepisy na geste zupy?
--
Rena
Wegetariańska Książka Kucharska http://puszkkka.vege.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-28 14:36:23
Temat: Re: zupy kremytylko na kartoflanke....
na masle/margawynie/oleju obsmazyc/zeszklic cebule. Zalac woda,
dodac nierowno pokrojone w kostke (albo w nierowna kostke - a to
wieksze, a to mniejsze kawalki) kartofle. Dodac soli, ze dwa
listki bobkowe. Gotowac do upadlego, tzn mniejsze kawalki
kartofli sie rozleca, wieksze beda w jakim takim stanie (jak ma
byc zupa-krem, to mozna wg dzis juz uzytej w przepisie na smalec
chyba) suwmiarki pokroic kartofle na male kawalki).
Jesc ze smietana. Starac sie nie jesc lisci bobkowych. '))
Taka zupka musi swoje odstac. czasem trzeba dodac troche jakiejs
wegety, pewnie zalezy od ziemniakow, choc smietana bardzo te
skromna zupe uszlachetnia i dosmacza.
Krysia
>macie jakies ulubione i sprawdzone przepisy na geste zupy?
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-28 18:29:53
Temat: Re: zupy kremy
----- Original Message -----
From: rena <r...@a...net.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, May 28, 2001 4:31 PM
Subject: zupy kremy
> macie jakies ulubione i sprawdzone przepisy na geste zupy?
>
> --
> Rena
>
> Wegetariańska Książka Kucharska http://puszkkka.vege.pl
>
Ja bardzo lubie zimna zupke ze szparagow - przepis na nia wygrzebalam w
jakiejs amerykankiej ksiazce dla ludzi chorych na serce - stala tam pod
bledna nazwa Vichyssoise ( a o ile pamietam prawdziwa zupa Vichyssoise jest
porowo-ziemniaczana). Ale do rzeczy:
Bierzesz 75 dag szparagow, 1 mlody por sredniej wielkosci (tylko biala
czesc) i 3 duze ziemniaki (najlepiej mlode). Ziemniaki obierasz i kroisz w
czastki, szparagi obierasz i odcinasz im glowki na wysokosci ok 3cm, pora
kroisz w kawalki. Glowki szparagow gotujesz w osobnym garnuszku do miekkosci
a nastepnie studzisz. Reszte szparagow, por i ziemniaki zalewasz 3
szklankami rosolu (albo substytutu z kostki - eee - Ty chyba nie jesz
miesa - to moze byc jakis bulion warzywny) i szklanka mleka i gotujesz do
miekkosci. Nastepnie studzisz lekko i miksujesz na gladka mase, dodajac
jednoczesnie sol, bialy pieprz i odrobine Tabasco. Zupke schladzasz
nastepnie calkowicie. Podajesz na zimno przybrana glowkami szparagow i
posypana starta skorka z cytryny
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-28 19:11:55
Temat: Re: zupy kremyZapraszam szanowne grupowiczki na zupy:
http://www.cuisine.republika.pl/o_zupach.htm
i zycze smacznego
Aga
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-29 04:34:09
Temat: Re: zupy kremyKrysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
> tylko na kartoflanke....
>
> na masle/margawynie/oleju obsmazyc/zeszklic cebule. Zalac woda,
> dodac nierowno pokrojone w kostke (albo w nierowna kostke - a to
> wieksze, a to mniejsze kawalki) kartofle. Dodac soli, ze dwa
> listki bobkowe. Gotowac do upadlego, tzn mniejsze kawalki
> kartofli sie rozleca, wieksze beda w jakim takim stanie (jak ma
> byc zupa-krem, to mozna wg dzis juz uzytej w przepisie na smalec
> chyba) suwmiarki pokroic kartofle na male kawalki).
> Jesc ze smietana. Starac sie nie jesc lisci bobkowych. '))
>
> Taka zupka musi swoje odstac. czasem trzeba dodac troche jakiejs
> wegety,
A ja znowu swoje -- nie dawajcie wegety do potraw (no chyba,ze ktos
musi, ale niech sie lepiej do tego nie przyznaje)
> pewnie zalezy od ziemniakow, choc smietana bardzo te
> skromna zupe uszlachetnia i dosmacza.
Kartoflanka -- krem to zaiste oryginalny wynalazek. ;-)
>
> Krysia
>
> >macie jakies ulubione i sprawdzone przepisy na geste zupy?
Kremami nazywa sie tardycyjnie nie geste zupy, lecz zupy oparte na
bialej gestej bazie -- np. z bialej zasmazki i mleka (jak w tzw. sosie
beszamelowym, lub na welucie, zaprawiane smietana i/lub zoltkami.
Gotowane z wybranymi warzywami sa nastepnie rozcierane i odpowiednio
przyprawiane.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-29 05:41:58
Temat: Re: zupy kremy
>
>> pewnie zalezy od ziemniakow, choc smietana bardzo te
>> skromna zupe uszlachetnia i dosmacza.
>
>Kartoflanka -- krem to zaiste oryginalny wynalazek. ;-)
>>
>> Krysia
>>
>> >macie jakies ulubione i sprawdzone przepisy na geste zupy?
>
>Kremami nazywa sie tardycyjnie nie geste zupy, lecz zupy oparte na
>bialej gestej bazie -- np. z bialej zasmazki i mleka (jak w tzw. sosie
>beszamelowym, lub na welucie, zaprawiane smietana i/lub zoltkami.
>Gotowane z wybranymi warzywami sa nastepnie rozcierane i odpowiednio
>przyprawiane.
>
>Wladyslaw
moja rozciera sie sama - stad ten wynalazek...
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-29 10:07:58
Temat: Re: zupy kremyUżytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:3b126112@news.vogel.pl...
> macie jakies ulubione i sprawdzone przepisy na geste zupy?
>
> --
> Rena
>
> Wegetariańska Książka Kucharska http://puszkkka.vege.pl
>
>
Ja robię zupę selerową. Tak jak ziemniaczankę, tylko jeszcze seler starty na
grubej tarce. Po ugotowaniu miksuję i doprawiam na ostro + śmietanka. Do
tego starty żółty ser - jest pycha. Tyle że najlepiej się ją je w zimę, bo
bardzo rozgrzewa ...
Pozdrawiam
AniaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |