Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!pcmedia.com.pl!news
.man.szczecin.pl!news.mega.net.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupy kremy
Date: Tue, 29 May 2001 06:34:09 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 34
Message-ID: <1eu4yq9.161wok61enm0tvN%wlos@tele.com.pl>
References: <3...@n...vogel.pl> <j...@4...com>
NNTP-Posting-Host: pq44.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 991110980 23751 217.99.0.44 (29 May 2001 04:36:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 29 May 2001 04:36:20 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52788
Ukryj nagłówki
Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
> tylko na kartoflanke....
>
> na masle/margawynie/oleju obsmazyc/zeszklic cebule. Zalac woda,
> dodac nierowno pokrojone w kostke (albo w nierowna kostke - a to
> wieksze, a to mniejsze kawalki) kartofle. Dodac soli, ze dwa
> listki bobkowe. Gotowac do upadlego, tzn mniejsze kawalki
> kartofli sie rozleca, wieksze beda w jakim takim stanie (jak ma
> byc zupa-krem, to mozna wg dzis juz uzytej w przepisie na smalec
> chyba) suwmiarki pokroic kartofle na male kawalki).
> Jesc ze smietana. Starac sie nie jesc lisci bobkowych. '))
>
> Taka zupka musi swoje odstac. czasem trzeba dodac troche jakiejs
> wegety,
A ja znowu swoje -- nie dawajcie wegety do potraw (no chyba,ze ktos
musi, ale niech sie lepiej do tego nie przyznaje)
> pewnie zalezy od ziemniakow, choc smietana bardzo te
> skromna zupe uszlachetnia i dosmacza.
Kartoflanka -- krem to zaiste oryginalny wynalazek. ;-)
>
> Krysia
>
> >macie jakies ulubione i sprawdzone przepisy na geste zupy?
Kremami nazywa sie tardycyjnie nie geste zupy, lecz zupy oparte na
bialej gestej bazie -- np. z bialej zasmazki i mleka (jak w tzw. sosie
beszamelowym, lub na welucie, zaprawiane smietana i/lub zoltkami.
Gotowane z wybranymi warzywami sa nastepnie rozcierane i odpowiednio
przyprawiane.
Wladyslaw
|