Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!news.net.uni
-c.dk!howland.erols.net!netnews.com!newsfeed.skycache.com!Cidera!newsfeed.avtel
.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: do Joasi Duszczyńskiej - ciasto bananowe
References: <9etgto$e62$1@zeus.man.szczecin.pl>
<l...@4...com> <9etnk6$qgb$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 46
Date: Mon, 28 May 2001 11:09:51 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.143
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 991073401 207.71.222.143 (Mon, 28 May 2001 11:10:01 PDT)
NNTP-Posting-Date: Mon, 28 May 2001 11:10:01 PDT
X-Received-Date: Mon, 28 May 2001 11:10:01 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52754
Ukryj nagłówki
Joanna Duszczynska wrote:
> Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
> wiadomosci news:len4htkqe2kfo0gc4a26bjtccs59pt675h@4ax.com...
> > Banany w zamrazarce? Juz takich uzywalas? tzn rozmrozonych?
> >
> > Krysia, ktora kiedys przez pomylke wlozyla torebke kartofli do
> > zamrazarki i wyszlo cos okropnego
>
> Kiedys Magda B pisala, ze tak mozna i sie nadaja...
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
Mrozone banany po rozmrozeniu nadaja sie jak najbardziej. a oto przepis:
Ciasto Bananowe Magdaleny Bassett
110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
kilka kropel olejku pomaranczowego
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
keksu (jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac
jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe
do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3
minuty. Jesli ubijamy recznym mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem.
Mikser wolnostojacy ma wystarczajaco sily, ze zrobi z nich papke.
Dodac rodzynki i orzechy, wymieszac lyzka, przelac do formy,
piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo
brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki
nie opadaja na dno.
A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz bardzo
dojrzale, mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto. Latwo
sie obieraja po zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.
Magdalena Bassett
(C)Copyright 2001 All rights reserved
|