Data: 2001-05-28 18:09:51
Temat: Re: do Joasi Duszczyńskiej - ciasto bananowe
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Joanna Duszczynska wrote:
> Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
> wiadomosci news:len4htkqe2kfo0gc4a26bjtccs59pt675h@4ax.com...
> > Banany w zamrazarce? Juz takich uzywalas? tzn rozmrozonych?
> >
> > Krysia, ktora kiedys przez pomylke wlozyla torebke kartofli do
> > zamrazarki i wyszlo cos okropnego
>
> Kiedys Magda B pisala, ze tak mozna i sie nadaja...
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
Mrozone banany po rozmrozeniu nadaja sie jak najbardziej. a oto przepis:
Ciasto Bananowe Magdaleny Bassett
110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
kilka kropel olejku pomaranczowego
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
keksu (jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac
jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe
do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3
minuty. Jesli ubijamy recznym mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem.
Mikser wolnostojacy ma wystarczajaco sily, ze zrobi z nich papke.
Dodac rodzynki i orzechy, wymieszac lyzka, przelac do formy,
piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo
brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki
nie opadaja na dno.
A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz bardzo
dojrzale, mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto. Latwo
sie obieraja po zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.
Magdalena Bassett
(C)Copyright 2001 All rights reserved
|