Data: 2001-05-29 05:25:23
Temat: Re: do Joasi Duszczyńskiej - ciasto bananowe
Od: "Jolanta Budzisz" <b...@z...szczecin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Jola
Magdalena Bassett napisał(a) w wiadomości: <3...@w...net>...
>
>
>Joanna Duszczynska wrote:
>
>> Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
>> wiadomosci news:len4htkqe2kfo0gc4a26bjtccs59pt675h@4ax.com...
>> > Banany w zamrazarce? Juz takich uzywalas? tzn rozmrozonych?
>> >
>> > Krysia, ktora kiedys przez pomylke wlozyla torebke kartofli do
>> > zamrazarki i wyszlo cos okropnego
>>
>> Kiedys Magda B pisala, ze tak mozna i sie nadaja...
>> --
>> Joanna
>> http://jduszczynska.republika.pl
>
>Mrozone banany po rozmrozeniu nadaja sie jak najbardziej. a oto przepis:
>
>Ciasto Bananowe Magdaleny Bassett
>
>110 ml oleju (1/2 cup)
>110 gr bialego cukru (1/2 cup)
>110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
>2 jajka
>3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
>260 gr maki (1-3/4 cup)
>1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
>1 lyzeczka sody oczyszczanej
>wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
>kilka kropel olejku pomaranczowego
>Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
>keksu (jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac
>jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe
>do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3
>minuty. Jesli ubijamy recznym mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem.
>Mikser wolnostojacy ma wystarczajaco sily, ze zrobi z nich papke.
>Dodac rodzynki i orzechy, wymieszac lyzka, przelac do formy,
>piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo
>brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki
>nie opadaja na dno.
>A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz bardzo
>dojrzale, mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto. Latwo
>sie obieraja po zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.
>Magdalena Bassett
>(C)Copyright 2001 All rights reserved
>
|