Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: do Jurka :-)-kolagen i złamania ;-)
Date: Sat, 9 Oct 2004 19:02:36 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 43
Sender: K...@o...pl@sub131-106.elpos.net
Message-ID: <ck95f2$oqd$1@news.onet.pl>
References: <ck8kma$dde$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: sub131-106.elpos.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1097341218 25421 82.139.131.106 (9 Oct 2004 17:00:18 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Oct 2004 17:00:18 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2741.2600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2742.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:41849
Ukryj nagłówki
Użytkownik "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:ck8kma$dde$1@news.onet.pl...
> o tym ze lekarze (wszyscy lub prawie) zalecaja galaretki(!) to juz
byla dyskusja, ale moze to i nie zaszkodzi, ale niewiele pomoze.
> Kolagen w jedzeniu jest zle przyswajalny, a wiec lepiej jesc bialko
dobre i latwo
> przyswajalne i do tego mineraly w postaci NATURALNEJ. A pozniej
zaleznie od stanu organizmu rekonwalenscencja potrwa dluzej lub krocej.
>
> Jurek
> PS.zgadzam się tym razem z tobą :))) ,czego nie moze powiedzieć
> Krysia :)))))
Mogę :) Na ten temat również dyskutowaliśmy. Za mało mnie czytasz... ;)
Stosunkowo mała przyswajalność kolagenu nie jest, i nie może być
dokładnie TAKA SAMA u wszystkich. Gdyby długoletni wegetarianin
nagle zjadł kotleta wieprzowego, to jeśli nawet by się nie porzygał,
to z pewnością doznałby objawów niestrawności.
Nasi przodkowie żywili się głównie mięsem, żyli w trudnych warunkach
i musieli być bardzo sprawni aby zdobywać pożywienie (czyli mięso
zawierające dużo kolagenu), czyli ich kondycja świadczyła o całkiem
sprawnym przyswajaniu kolagenu. Tak jak dzisiaj jest to u zwierząt
mięsożernych w naturze, też zjadają dużo kolagenu i też są sprawne.
Dzisiaj jest z tym znacznie gorzej, bo człowiek zaczął się żywić
roślinami, a mięso w diecie znacznie ogranicza (bo tak nim wszędzie
straszą) na korzyść zboża.
Zrozumiałe więc, że organizm nie produkuje tyle enzymów, jeśli one są
zbędne przy trawieniu. Po prostu zawsze stara się dostosować do tego
co jego właściciel zjada.
Dlatego zaleca się w diecie opty chociaż niewielkie ilości produktów
zawierających kolagen, aby ową przyswajalność pobudzać.
Krystyna
Dawniej wojownicy byli silni, nie to co dzisiaj, ale jedli mięso i pili
krew. Nikomu nie przyszło do głowy pić herbatę. Afrykanka z Nairobii
|