« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2010-05-03 16:39:55
Temat: Re: do użytkowników parowaraPiotr wrote:
> Użytkownik "Zenek z budowy" <J...@n...pl> napisał w wiadomości
> news:f40a02daaedb77a5b54b6233f807eb17@eldupa.pl...
>> Piotr pisze:
>>>> Lepszy duży szybkowar z wkładkami do parowania.
>>> ale ja nie pytałem co lepsze, ja pytałem dość dokładnie
>> Troll ci odpowiedział, a ja potwierdzam. Nie kupuj parowara, tylko w
>> ostateczności jak nie szybkowar, to garnki z wkładkami. A gotuje się w
>> przybliżeniu tak jak w wodzie, tylko do parowania ja kroję na mniejsze
>> kawałki.
>
> no o to mi chodziło, szybkowry mam dwa ale czasem potrzebuje garnek taki
> do gotowania na parze, dobrze że się odezwałeś bo tak właśnie kombinowałem
> żeby kupic taki garnek z wkładką
A może warto poszukać samej wkładki? Kiedys mialam takie ustrojstwo, co to
miało nóżki i rozkładało się do pożądanej wielkości - wstawiało się toto do
garnka, a wkładka tworzyła koszyczek.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2010-05-03 16:43:19
Temat: Re: do użytkowników parowaraUżytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:4bdefc5b$0$2604$65785112@news.neostrada.pl...
> Piotr wrote:
>> Użytkownik "Zenek z budowy" <J...@n...pl> napisał w wiadomości
>> news:f40a02daaedb77a5b54b6233f807eb17@eldupa.pl...
>>> Piotr pisze:
>>>>> Lepszy duży szybkowar z wkładkami do parowania.
>>>> ale ja nie pytałem co lepsze, ja pytałem dość dokładnie
>>> Troll ci odpowiedział, a ja potwierdzam. Nie kupuj parowara, tylko w
>>> ostateczności jak nie szybkowar, to garnki z wkładkami. A gotuje się w
>>> przybliżeniu tak jak w wodzie, tylko do parowania ja kroję na mniejsze
>>> kawałki.
>> no o to mi chodziło, szybkowry mam dwa ale czasem potrzebuje garnek taki
>> do gotowania na parze, dobrze że się odezwałeś bo tak właśnie
>> kombinowałem żeby kupic taki garnek z wkładką
> A może warto poszukać samej wkładki? Kiedys mialam takie ustrojstwo, co
> to miało nóżki i rozkładało się do pożądanej wielkości - wstawiało się
> toto do garnka, a wkładka tworzyła koszyczek.
> J.
własnie znalazłem cos takiego w IKEA, ale to taki trochę połśrodek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2010-05-04 14:06:24
Temat: Re: do użytkowników parowaraDnia Sun, 2 May 2010 12:11:37 +0200, Piotr napisał(a):
> Powidzcie na co zwrócić uwagę przy zakupie.
Na moc.
Na sposob wykonania pojemnikow - pierwszy arowar mialem z pojemnikami a
odpinanym dniem, mialo to niby ulatwiac mycie. W efekcie dosc szybko
polamaly sie zastrzaski mocujace dno. Teraz mam zelmera ze stalym dnem,
wcale nie myje sietrudniej, za to stabilniejsze.
> Ile czasu gotuje się ziemniaki?
Od 30 do 50 minut, zalezy jakie i zalezy ile. Ilosc ma znaczenie - wiecej =
dluzej (na ogol), i rodzaj ziemniaka takze - sa takie co po 30 minutach
mieciutkie, a mialem i takie co po 45 twarde jak cholera.
> Ile czasu gotuje sie warzywa?
j/w, zalezy jakie i ile.
Np surowy brokul gotuje sie szybciej niz mrozony ( zalezy tez jak wolisz,
bardzo miekkie czy pol twarde. Z kolei np fasolka szparagowa mrozona gotuje
sie szybko, a swieza dluugo.
Ja na ogol - nastawiam na dol ziemniaki, na gore warzywa, wlaczam na 40
minut i mam wszystko miekie.
> Jak się myje, chodzi mi o dostęp do cześci?
Zalezy od producenta. W moim zelmerze - problem jest tylko z pojemnikiem na
wode, bo jest nieodczepialny a plukac trzeba:) pojemniki na warzywa, i
zbiornik na skapujaca wode po prostu sie odczepia i myje.
> Ogólne informacje, wskazówki
Ja zrobilem tak - kupilem sobie najpierw najprostsza mante za 60 zl..zeby
sie przekonac czy po paru gotowaniach parowar nie pojdzie na polke :) Ale
jak sie przekonalem ze to fajna sprawa, kupilem juz cos sensowniejszego.
Jak dla mnie to swietna sprawa - wrzucam jednoczesnie ziemniaki, warzywa,
czasem mieso tez, wlaczam i sie "samo robi". Dla takiej wygodnej osoby jak
ja to idealne.. zwlaszczaze banalanie proste w obsludze.
Choc uprzedzam - moim zdaniem nadaje sie dla jednej, dwoch osob. Wiekszy
posilek nie ma sensu
--
Mark
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2010-05-04 14:10:08
Temat: Re: do użytkowników parowaraDnia Mon, 03 May 2010 11:12:51 +0200, medea napisał(a):
> Ziemniaki gotują się około 30 minut,
> warzywa typu brokuły, marchewka, kalafior - 12 minut
12 minut?:) Mo musisz miec jakis mocniejszy :) Lub wolisz takie poltwarde,
bo tk na miekko to ze dwa razy dluzej na pewno
--
Mark
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2010-05-04 15:16:20
Temat: Re: do użytkowników parowaraUżytkownik "Mark" <t...@a...w.pl> napisał w wiadomości
news:av45vdvis66x$.dlg@smok.wot...
> Dnia Sun, 2 May 2010 12:11:37 +0200, Piotr napisał(a):
>> Powidzcie na co zwrócić uwagę przy zakupie.
> Na moc.
> Na sposob wykonania pojemnikow - pierwszy arowar mialem z pojemnikami a
> odpinanym dniem, mialo to niby ulatwiac mycie. W efekcie dosc szybko
> polamaly sie zastrzaski mocujace dno. Teraz mam zelmera ze stalym dnem,
> wcale nie myje sietrudniej, za to stabilniejsze.
>> Ile czasu gotuje się ziemniaki?
> Od 30 do 50 minut, zalezy jakie i zalezy ile. Ilosc ma znaczenie -
> wiecej = dluzej (na ogol), i rodzaj ziemniaka takze - sa takie co po 30
> minutach mieciutkie, a mialem i takie co po 45 twarde jak cholera.
>> Ile czasu gotuje sie warzywa?
> j/w, zalezy jakie i ile.
> Np surowy brokul gotuje sie szybciej niz mrozony ( zalezy tez jak wolisz,
> bardzo miekkie czy pol twarde. Z kolei np fasolka szparagowa mrozona
> gotuje sie szybko, a swieza dluugo.
> Ja na ogol - nastawiam na dol ziemniaki, na gore warzywa, wlaczam na 40
> minut i mam wszystko miekie.
>> Jak się myje, chodzi mi o dostęp do cześci?
> Zalezy od producenta. W moim zelmerze - problem jest tylko z pojemnikiem
> na wode, bo jest nieodczepialny a plukac trzeba:) pojemniki na warzywa, i
> zbiornik na skapujaca wode po prostu sie odczepia i myje.
>> Ogólne informacje, wskazówki
> Ja zrobilem tak - kupilem sobie najpierw najprostsza mante za 60 zl..zeby
> sie przekonac czy po paru gotowaniach parowar nie pojdzie na polke :) Ale
> jak sie przekonalem ze to fajna sprawa, kupilem juz cos sensowniejszego.
> Jak dla mnie to swietna sprawa - wrzucam jednoczesnie ziemniaki, warzywa,
> czasem mieso tez, wlaczam i sie "samo robi". Dla takiej wygodnej osoby
> jak ja to idealne.. zwlaszczaze banalanie proste w obsludze.
> Choc uprzedzam - moim zdaniem nadaje sie dla jednej, dwoch osob. Wiekszy
> posilek nie ma sensu
dzięki :) ważne informacje
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2010-05-04 15:37:58
Temat: Re: do użytkowników parowaraMark pisze:
> 12 minut?:) Mo musisz miec jakis mocniejszy :) Lub wolisz takie poltwarde,
> bo tk na miekko to ze dwa razy dluzej na pewno
No chyba żartujesz! Brokuły i kalafior oczywiście w różyczkach, a
marchewka pokrojona w talarki gotują się 12 minut w moim parowarze do
miękkości. Nie są rozgotowane. Parowar ma moc 650W.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2010-05-04 15:44:36
Temat: Re: do użytkowników parowaraMark pisze:
> Od 30 do 50 minut, zalezy jakie i zalezy ile. Ilosc ma znaczenie - wiecej =
> dluzej (na ogol), i rodzaj ziemniaka takze - sa takie co po 30 minutach
> mieciutkie, a mialem i takie co po 45 twarde jak cholera.
Ilość owszem ma znaczenie. Jeżeli się ułoży więcej warstw ziemniaków, to
faktycznie mogą gotować się dłużej. Nam zazwyczaj wystarcza ilość
ziemniaków mieszcząca się w jednej warstwie i nigdy nie gotuję dłużej,
niż 30 minut. Zawsze są miękkie.
> j/w, zalezy jakie i ile.
> Np surowy brokul gotuje sie szybciej niz mrozony ( zalezy tez jak wolisz,
> bardzo miekkie czy pol twarde. Z kolei np fasolka szparagowa mrozona gotuje
> sie szybko, a swieza dluugo.
> Ja na ogol - nastawiam na dol ziemniaki, na gore warzywa, wlaczam na 40
> minut i mam wszystko miekie.
40 minut gotujesz brokuły i kalafior?? To chyba w całości?
> Zalezy od producenta. W moim zelmerze - problem jest tylko z pojemnikiem na
> wode, bo jest nieodczepialny a plukac trzeba:) pojemniki na warzywa, i
> zbiornik na skapujaca wode po prostu sie odczepia i myje.
W moim tefalu jest też taki dodatkowy pojemnik zbierający skroploną wodę
i go też można wyjąć i umyć. Bazę też da się spokojnie opłukać.
> Choc uprzedzam - moim zdaniem nadaje sie dla jednej, dwoch osob. Wiekszy
> posilek nie ma sensu
To prawda, większe ilości gotują się znacznie dłużej i nierównomiernie.
U nas parowar pracuje na 3 osoby (2 dorosłe plus dziecko) i z takimi
ilościami daje sobie radę.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2010-05-04 19:14:15
Temat: Re: do użytkowników parowara
>> 12 minut?:) Mo musisz miec jakis mocniejszy :) Lub wolisz takie
>> poltwarde,
>> bo tk na miekko to ze dwa razy dluzej na pewno
>
> No chyba żartujesz! Brokuły i kalafior oczywiście w różyczkach, a
> marchewka pokrojona w talarki gotują się 12 minut w moim parowarze do
> miękkości. Nie są rozgotowane. Parowar ma moc 650W.
Potwierdzam Zalety Parowaru.
Mam tefala model z 3 pojemnikami w sumie 9l. Bardzo szybko zaczyna parować i
ziemniaki potrzebują 40 minut. Marchewka świeża 30 min a mrożona ok15 min.
robie w nim warzywa ,ryż , ryby (polecam filet z łosośa) i mięsa.
z myciem nie ma problemu bo wszystko się rozkłada i można włożyć do
zmywarki. Poza tym można w trakcie dostawiać bądź zdejmować pojemniki
Cezar
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2010-05-04 20:36:34
Temat: Re: do użytkowników parowaramedea pisze:
> W moim tefalu jest też taki dodatkowy pojemnik zbierający skroploną wodę
skroploną _parę_ oczywiście (bo zaraz się ktosik przyczepi)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2010-05-07 10:12:02
Temat: Re: do użytkowników parowara
"Sierp" <s...@n...netgrr> wrote in message
news:hrk9mc$bjv$2@ochlapek.sierp.net...
> Piotr pisze:
> Sierp
A ty jesteś ten sierp od sieci?
Jak tak, to z 10 lat temu mi na newsach pomogłeś - dzięki ;)
Pozdr
C
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |