Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
ews2.glorb.com!border1.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!nx02.iad01.newsh
osting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!u
nt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Tue, 04 May 2010 17:44:36 +0200
From: medea <X...@p...fm>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: do użytkowników parowara
References: <hrjj4p$6df$1@news.onet.pl> <av45vdvis66x$.dlg@smok.wot>
In-Reply-To: <av45vdvis66x$.dlg@smok.wot>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 35
Message-ID: <4be040e1$0$19177$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.186.87.132
X-Trace: 1272987873 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 19177 79.186.87.132:1181
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327930
Ukryj nagłówki
Mark pisze:
> Od 30 do 50 minut, zalezy jakie i zalezy ile. Ilosc ma znaczenie - wiecej =
> dluzej (na ogol), i rodzaj ziemniaka takze - sa takie co po 30 minutach
> mieciutkie, a mialem i takie co po 45 twarde jak cholera.
Ilość owszem ma znaczenie. Jeżeli się ułoży więcej warstw ziemniaków, to
faktycznie mogą gotować się dłużej. Nam zazwyczaj wystarcza ilość
ziemniaków mieszcząca się w jednej warstwie i nigdy nie gotuję dłużej,
niż 30 minut. Zawsze są miękkie.
> j/w, zalezy jakie i ile.
> Np surowy brokul gotuje sie szybciej niz mrozony ( zalezy tez jak wolisz,
> bardzo miekkie czy pol twarde. Z kolei np fasolka szparagowa mrozona gotuje
> sie szybko, a swieza dluugo.
> Ja na ogol - nastawiam na dol ziemniaki, na gore warzywa, wlaczam na 40
> minut i mam wszystko miekie.
40 minut gotujesz brokuły i kalafior?? To chyba w całości?
> Zalezy od producenta. W moim zelmerze - problem jest tylko z pojemnikiem na
> wode, bo jest nieodczepialny a plukac trzeba:) pojemniki na warzywa, i
> zbiornik na skapujaca wode po prostu sie odczepia i myje.
W moim tefalu jest też taki dodatkowy pojemnik zbierający skroploną wodę
i go też można wyjąć i umyć. Bazę też da się spokojnie opłukać.
> Choc uprzedzam - moim zdaniem nadaje sie dla jednej, dwoch osob. Wiekszy
> posilek nie ma sensu
To prawda, większe ilości gotują się znacznie dłużej i nierównomiernie.
U nas parowar pracuje na 3 osoby (2 dorosłe plus dziecko) i z takimi
ilościami daje sobie radę.
Ewa
|