« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-30 07:58:33
Temat: dostałam pomidoryod znajomej 10kg. - nie przejem tyle , czy moze ktos zna fajne przepisy na
salatki zimowe , albo nawet zwykly przecier.
Ja nie mam o tym pomidorowego pojecia ?;)
Pozdrawiam
Zuzka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-30 08:15:10
Temat: Re: dostałam pomidorywczoraj przerabialam 7 kg pomidorow. extra latwo. myjesz w/w pomidory i
kroisz w cwiartki. ciasno upychasz do sloikow (najlepiej takich 3/4 litra -
to wystarczy na 1 zupke pomidorowa na zime). pasteryzujesz 10 minut od
chwili zagotowania. w zimie wyjmujesz taki sloik, wylewasz do garnka,
dodajesz cebulki i dusisz 20 minut. przecierasz przez druszlak i wlewasz do
bulionu z warzywami. gotujesz ryz i masz pyszna pomidorowka pachnaca latem !
maja (Rzeszow)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-30 08:21:06
Temat: Re: dostałam pomidorypomidory pokroj w plastry, posol i wysusz na sloncu. Dwu - trzy dniowe wloz
do wecka i zalej olejem extra wergine. Zima uzyjesz do salatek. Maja
kwaskowo - slonawy, orzezwiajacy smak. Jezeli podsuszysz je dwa dni dluzej,
mozesz przechowac w plastikowym szczelnym opakowaniu, to pokrojone w kawalki
mozesz urzyc przy pieczeniu chleba. Mozesz tez namoszyc w odrobinie wody i
polozyc na kanapkach np. z bialym serem.....
Nieprzedstawiony:
Dario
"Zuzka" <z...@p...onet.pl> schreef in bericht
news:akn8he$t26$1@news.tpi.pl...
> od znajomej 10kg. - nie przejem tyle , czy moze ktos zna fajne przepisy na
> salatki zimowe , albo nawet zwykly przecier.
> Ja nie mam o tym pomidorowego pojecia ?;)
> Pozdrawiam
> Zuzka
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-30 08:30:00
Temat: Re: dostałam pomidory
Użytkownik "Zuzka" <z...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:akn8he$t26$1@news.tpi.pl...
> od znajomej 10kg. - nie przejem tyle , czy moze ktos zna fajne przepisy na
> salatki zimowe , albo nawet zwykly przecier.
> Ja nie mam o tym pomidorowego pojecia ?;)
> Pozdrawiam
> Zuzka
polecam przecier "razowy';-) bo z calych pomidorow, ze skorkami.
Pomidory zmielic w maszynce do mielenia, wrzucic do gara, troche odparowac i
potem albo w sloiki, zapasteryzowac i do piwnicy, albo - jesli masz duza
zamrazarke - w woreczki do mrozenia i zamrozic.
mozna z tego zimą robić sos pomidorowy, zupe.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-30 15:15:17
Temat: Re: dostałam pomidory
Zuzka wrote:
>
> od znajomej 10kg. - nie przejem tyle , czy moze ktos zna fajne przepisy na
> salatki zimowe , albo nawet zwykly przecier.
> Ja nie mam o tym pomidorowego pojecia ?;)
> Pozdrawiam
> Zuzka
z mojego archiwum:
Ja robie co roku ogromne ilosci sosu, ktory zaprawiam w pollitrowych
sloikach i uzywam do spaghetti, do duszenia mies, do zup, itd. Robie
dwa rodzaje - z czerwonych i z zoltych pomidorow. Pol litra sosu = 4 lub
5 duzych pomidorow.
Pomidory sparzyc we wrzatku i obrac ze skory, pokroic na duze kawalki.
Cebule (1 cebula na 5 duzych pomidorow) pokroic w male kawalki.
Bazylie (1/2 szklanki lisci na 10 pomidorow) pokroic w waskie paski
Czosnek (1 zabek na 5 duzych pomidorow) posiekac drobno
Ziola prowansalskie, majeran, tymianek i oregano, sol i pieprz zmiazdzyc
w mozdzierzu
Mocny rosol (1 szklanka na 10 pomidorow)
biale wytrawne wino (1/2 szklanki na 10 pomidorow)
Oliwa
Wedle gustu mozna rowniez dodac czerwona papryke pokrojona w kawalki,
uprzednio przypalona i obrana ze skory, zielony seler zeszklony na
oliwie, szalotki zeszklone na oliwie, pieczarki usmazone.
Niektorzy usuwaja nasiona i te galaretowata czesc pomidora, ja nie usuwam.
W duzym garnku z ciezkim dnem umiescic 2-3 lyzki oliwy, dodac cebule
(ev. seler czy szalotki) i zeszklic, dodac czosnek, podsmazyc az bialy,
dodac pomidory i podsmazyc ciagle mieszajac. Dodac biale wino,
wymieszac, dodac rosol, przyprawy, bazylie, (ev. papryke, pieczarki) i
na malym ogniu dusic az zredukowane w polowie. Doprawic pieprzem, sola,
maggi, sosem sojowym do smaku. Goracy przelac do sloikow, zakrecic i
wstawic do kapieli wodnej na 10 minut. Pol litra sosu = 4 lub 5 duzych pomidorow.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-30 22:16:01
Temat: Re: dostałam pomidoryOn Fri, 30 Aug 2002 10:21:06 +0200, "Dario" <D...@i...nu> wrote:
>pomidory pokroj w plastry, posol i wysusz na sloncu. Dwu - trzy dniowe wloz
>do wecka i zalej olejem extra wergine. Zima uzyjesz do salatek. Maja
>kwaskowo - slonawy, orzezwiajacy smak. Jezeli podsuszysz je dwa dni dluzej,
>mozesz przechowac w plastikowym szczelnym opakowaniu, to pokrojone w kawalki
>mozesz urzyc przy pieczeniu chleba. Mozesz tez namoszyc w odrobinie wody i
>polozyc na kanapkach np. z bialym serem.....
Brzmi strasznie apetycznie, ale czy probowales Dario w naszym klimacie
suszyc pomidory na sloncu? A moze polaczyc suszenie na sloncu z
piekarnikiem? Bo ostatnio cos slonca troche mniej...
Pozdrawiam,
--
Sabina
--
Biuro Tlumaczen
www.stranslator.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-31 11:18:00
Temat: Re: dostałam pomidoryJezeli slonca brakuje, to mozesz wykozystac efekt szklarni: poloz pomidory
na parapecie w naslonecznionym miejscu. Pamietaj ze jezeli chcesz przechowac
je "na sucho" to musisz dac wiecej soli i nie moga byc wilgotne, bo podejda
plesnia. Moze zeczywiscie dodaj wiecej dni na suszenie. To jest naturalny
proces konserwowania pomidora i zalezy od wielu czynnikow: od jego
wilgotnosci, ilosci slonca, temperatury. Suszenia w piekarniku nie polecam.
Temperatura nie moze przekroczyc 70-75 stopni bo pomidory sie rozciapia,
woda ktora paruje z pomidora zkrapla sie i osiada na pomidorze, wiec drzwi
od pieca musza byc uchylone. A efekt? Takie suszone "na sloncu" pomidory
mozesz kupic w sklepie. I nie maja one nic wspolnego z tymi suszonymi na
prawdziwym sloncu. To wymaga troche cierpliwosci. Ja stosuje go od wielu lat
i tez susze na wyczucie
Dario
"Sabinka" <s...@k...net.pl> schreef in bericht
news:ugrvmu0hld0blbqhr8p5s1sk26lrarbj4a@4ax.com...
> On Fri, 30 Aug 2002 10:21:06 +0200, "Dario" <D...@i...nu> wrote:
>
> >pomidory pokroj w plastry, posol i wysusz na sloncu. Dwu - trzy dniowe
wloz
> >do wecka i zalej olejem extra wergine. Zima uzyjesz do salatek. Maja
> >kwaskowo - slonawy, orzezwiajacy smak. Jezeli podsuszysz je dwa dni
dluzej,
> >mozesz przechowac w plastikowym szczelnym opakowaniu, to pokrojone w
kawalki
> >mozesz urzyc przy pieczeniu chleba. Mozesz tez namoszyc w odrobinie wody
i
> >polozyc na kanapkach np. z bialym serem.....
>
> Brzmi strasznie apetycznie, ale czy probowales Dario w naszym klimacie
> suszyc pomidory na sloncu? A moze polaczyc suszenie na sloncu z
> piekarnikiem? Bo ostatnio cos slonca troche mniej...
>
> Pozdrawiam,
>
> --
> Sabina
>
> --
> Biuro Tlumaczen
> www.stranslator.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-01 09:42:58
Temat: Re: dostałam pomidory
Dario <D...@i...nu> wrote in message
news:akn9u5$1ej6$1@news.kabelfoon.nl...
> pomidory pokroj w plastry, posol i wysusz na sloncu. Dwu - trzy dniowe
wloz
> do wecka i zalej olejem extra wergine. Zima uzyjesz do salatek. Maja
> kwaskowo - slonawy, orzezwiajacy smak. Jezeli podsuszysz je dwa dni
dluzej,
> mozesz przechowac w plastikowym szczelnym opakowaniu, to pokrojone w
kawalki
> mozesz urzyc przy pieczeniu chleba. Mozesz tez namoszyc w odrobinie wody i
> polozyc na kanapkach np. z bialym serem.....
>
> Nieprzedstawiony:
>
> Dario
> "Zuzka" <z...@p...onet.pl> schreef in bericht
> news:akn8he$t26$1@news.tpi.pl...
> > od znajomej 10kg. - nie przejem tyle , czy moze ktos zna fajne przepisy
na
> > salatki zimowe , albo nawet zwykly przecier.
> > Ja nie mam o tym pomidorowego pojecia ?;)
> > Pozdrawiam
> > Zuzka
> >
> >
Cześć,
a czy można suszyć je w suszarce do warzyw?
iza koriat-zumis
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-01 15:20:55
Temat: Re: dostałam pomidoryPewnie tak, ale slonce, wiatr to jest dopiero zapach....
Dario
"Izabela Koriat-Zumis" <i...@p...onet.pl> schreef in bericht
news:aksose$md4$1@news.tpi.pl...
>
> Dario <D...@i...nu> wrote in message
> news:akn9u5$1ej6$1@news.kabelfoon.nl...
> > pomidory pokroj w plastry, posol i wysusz na sloncu. Dwu - trzy dniowe
> wloz
> > do wecka i zalej olejem extra wergine. Zima uzyjesz do salatek. Maja
> > kwaskowo - slonawy, orzezwiajacy smak. Jezeli podsuszysz je dwa dni
> dluzej,
> > mozesz przechowac w plastikowym szczelnym opakowaniu, to pokrojone w
> kawalki
> > mozesz urzyc przy pieczeniu chleba. Mozesz tez namoszyc w odrobinie wody
i
> > polozyc na kanapkach np. z bialym serem.....
> >
> > Nieprzedstawiony:
> >
> > Dario
> > "Zuzka" <z...@p...onet.pl> schreef in bericht
> > news:akn8he$t26$1@news.tpi.pl...
> > > od znajomej 10kg. - nie przejem tyle , czy moze ktos zna fajne
przepisy
> na
> > > salatki zimowe , albo nawet zwykly przecier.
> > > Ja nie mam o tym pomidorowego pojecia ?;)
> > > Pozdrawiam
> > > Zuzka
> > >
> > >
> Cześć,
> a czy można suszyć je w suszarce do warzyw?
> iza koriat-zumis
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-02 21:42:06
Temat: Re: dostałam pomidoryOn Sat, 31 Aug 2002 13:18:00 +0200, "Dario" <D...@i...nu> wrote:
>Jezeli slonca brakuje, to mozesz wykozystac efekt szklarni: poloz pomidory
>na parapecie w naslonecznionym miejscu.
Czy jesli slonce swieci na moj parapet przez jakies 5 godzin dziennie,
to to wystarczy? A jesli zaczne suszyc je dzis i przez dzien lub dwa
nie bedzie slonca to czy sie nie zepsuja? Slonce jest malo
przewidywalne...
(...)
>Suszenia w piekarniku nie polecam.
>Temperatura nie moze przekroczyc 70-75 stopni bo pomidory sie rozciapia,
>woda ktora paruje z pomidora zkrapla sie i osiada na pomidorze, wiec drzwi
>od pieca musza byc uchylone. A efekt? Takie suszone "na sloncu" pomidory
>mozesz kupic w sklepie. I nie maja one nic wspolnego z tymi suszonymi na
>prawdziwym sloncu. To wymaga troche cierpliwosci. Ja stosuje go od wielu lat
>i tez susze na wyczucie
Czy robisz to w Polsce?
Kiedys bralam udzial w suszeniu pomidorow i byly taaaaaaakie smaczne
ze juz mi slinka leci, ale to bylo sycylijskie lato...
Pozdrawiam,
--
Sabina
--
Biuro Tlumaczen
www.stranslator.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |