Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!nntp1.phx1.gblx.net!nntp.gblx.net!nntp.gblx.net!newsfeed.news
2me.com!newsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv.net!colt.net!easynet-quince!easynet.ne
t!proxad.net!fr.usenet-edu.net!usenet-edu.net!bnewspeer01.bru.ops.eu.uu.net!eme
a.uu.net!newsfeed.kabelfoon.nl!newsfeed2.kabelfoon.nl!not-for-mail
From: "Dario" <D...@i...nu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dostałam pomidory
Date: Sat, 31 Aug 2002 13:18:00 +0200
Organization: Kabelfoon B.V.
Lines: 44
Message-ID: <akq8l8$16dh$1@news.kabelfoon.nl>
References: <akn8he$t26$1@news.tpi.pl> <akn9u5$1ej6$1@news.kabelfoon.nl>
<u...@4...com>
NNTP-Posting-Host: kf-sdm-tg02-0309.dial.kabelfoon.nl
X-Trace: news.kabelfoon.nl 1030792681 39345 62.45.133.54 (31 Aug 2002 11:18:01 GMT)
X-Complaints-To: a...@k...nl
NNTP-Posting-Date: Sat, 31 Aug 2002 11:18:01 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:123067
Ukryj nagłówki
Jezeli slonca brakuje, to mozesz wykozystac efekt szklarni: poloz pomidory
na parapecie w naslonecznionym miejscu. Pamietaj ze jezeli chcesz przechowac
je "na sucho" to musisz dac wiecej soli i nie moga byc wilgotne, bo podejda
plesnia. Moze zeczywiscie dodaj wiecej dni na suszenie. To jest naturalny
proces konserwowania pomidora i zalezy od wielu czynnikow: od jego
wilgotnosci, ilosci slonca, temperatury. Suszenia w piekarniku nie polecam.
Temperatura nie moze przekroczyc 70-75 stopni bo pomidory sie rozciapia,
woda ktora paruje z pomidora zkrapla sie i osiada na pomidorze, wiec drzwi
od pieca musza byc uchylone. A efekt? Takie suszone "na sloncu" pomidory
mozesz kupic w sklepie. I nie maja one nic wspolnego z tymi suszonymi na
prawdziwym sloncu. To wymaga troche cierpliwosci. Ja stosuje go od wielu lat
i tez susze na wyczucie
Dario
"Sabinka" <s...@k...net.pl> schreef in bericht
news:ugrvmu0hld0blbqhr8p5s1sk26lrarbj4a@4ax.com...
> On Fri, 30 Aug 2002 10:21:06 +0200, "Dario" <D...@i...nu> wrote:
>
> >pomidory pokroj w plastry, posol i wysusz na sloncu. Dwu - trzy dniowe
wloz
> >do wecka i zalej olejem extra wergine. Zima uzyjesz do salatek. Maja
> >kwaskowo - slonawy, orzezwiajacy smak. Jezeli podsuszysz je dwa dni
dluzej,
> >mozesz przechowac w plastikowym szczelnym opakowaniu, to pokrojone w
kawalki
> >mozesz urzyc przy pieczeniu chleba. Mozesz tez namoszyc w odrobinie wody
i
> >polozyc na kanapkach np. z bialym serem.....
>
> Brzmi strasznie apetycznie, ale czy probowales Dario w naszym klimacie
> suszyc pomidory na sloncu? A moze polaczyc suszenie na sloncu z
> piekarnikiem? Bo ostatnio cos slonca troche mniej...
>
> Pozdrawiam,
>
> --
> Sabina
>
> --
> Biuro Tlumaczen
> www.stranslator.republika.pl
|