Data: 2002-08-31 11:18:00
Temat: Re: dostałam pomidory
Od: "Dario" <D...@i...nu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jezeli slonca brakuje, to mozesz wykozystac efekt szklarni: poloz pomidory
na parapecie w naslonecznionym miejscu. Pamietaj ze jezeli chcesz przechowac
je "na sucho" to musisz dac wiecej soli i nie moga byc wilgotne, bo podejda
plesnia. Moze zeczywiscie dodaj wiecej dni na suszenie. To jest naturalny
proces konserwowania pomidora i zalezy od wielu czynnikow: od jego
wilgotnosci, ilosci slonca, temperatury. Suszenia w piekarniku nie polecam.
Temperatura nie moze przekroczyc 70-75 stopni bo pomidory sie rozciapia,
woda ktora paruje z pomidora zkrapla sie i osiada na pomidorze, wiec drzwi
od pieca musza byc uchylone. A efekt? Takie suszone "na sloncu" pomidory
mozesz kupic w sklepie. I nie maja one nic wspolnego z tymi suszonymi na
prawdziwym sloncu. To wymaga troche cierpliwosci. Ja stosuje go od wielu lat
i tez susze na wyczucie
Dario
"Sabinka" <s...@k...net.pl> schreef in bericht
news:ugrvmu0hld0blbqhr8p5s1sk26lrarbj4a@4ax.com...
> On Fri, 30 Aug 2002 10:21:06 +0200, "Dario" <D...@i...nu> wrote:
>
> >pomidory pokroj w plastry, posol i wysusz na sloncu. Dwu - trzy dniowe
wloz
> >do wecka i zalej olejem extra wergine. Zima uzyjesz do salatek. Maja
> >kwaskowo - slonawy, orzezwiajacy smak. Jezeli podsuszysz je dwa dni
dluzej,
> >mozesz przechowac w plastikowym szczelnym opakowaniu, to pokrojone w
kawalki
> >mozesz urzyc przy pieczeniu chleba. Mozesz tez namoszyc w odrobinie wody
i
> >polozyc na kanapkach np. z bialym serem.....
>
> Brzmi strasznie apetycznie, ale czy probowales Dario w naszym klimacie
> suszyc pomidory na sloncu? A moze polaczyc suszenie na sloncu z
> piekarnikiem? Bo ostatnio cos slonca troche mniej...
>
> Pozdrawiam,
>
> --
> Sabina
>
> --
> Biuro Tlumaczen
> www.stranslator.republika.pl
|