Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news-stob.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.ne
t!news.stealth.net!news.stealth.net!news.maxwell.syr.edu!newsfeed.cwix.com!news
feed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dostałam pomidory
References: <akn8he$t26$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 42
Date: Fri, 30 Aug 2002 08:15:17 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.60.132.229
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1030720481 4.60.132.229 (Fri, 30 Aug 2002 08:14:41 PDT)
NNTP-Posting-Date: Fri, 30 Aug 2002 08:14:41 PDT
Organization: None
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122988
Ukryj nagłówki
Zuzka wrote:
>
> od znajomej 10kg. - nie przejem tyle , czy moze ktos zna fajne przepisy na
> salatki zimowe , albo nawet zwykly przecier.
> Ja nie mam o tym pomidorowego pojecia ?;)
> Pozdrawiam
> Zuzka
z mojego archiwum:
Ja robie co roku ogromne ilosci sosu, ktory zaprawiam w pollitrowych
sloikach i uzywam do spaghetti, do duszenia mies, do zup, itd. Robie
dwa rodzaje - z czerwonych i z zoltych pomidorow. Pol litra sosu = 4 lub
5 duzych pomidorow.
Pomidory sparzyc we wrzatku i obrac ze skory, pokroic na duze kawalki.
Cebule (1 cebula na 5 duzych pomidorow) pokroic w male kawalki.
Bazylie (1/2 szklanki lisci na 10 pomidorow) pokroic w waskie paski
Czosnek (1 zabek na 5 duzych pomidorow) posiekac drobno
Ziola prowansalskie, majeran, tymianek i oregano, sol i pieprz zmiazdzyc
w mozdzierzu
Mocny rosol (1 szklanka na 10 pomidorow)
biale wytrawne wino (1/2 szklanki na 10 pomidorow)
Oliwa
Wedle gustu mozna rowniez dodac czerwona papryke pokrojona w kawalki,
uprzednio przypalona i obrana ze skory, zielony seler zeszklony na
oliwie, szalotki zeszklone na oliwie, pieczarki usmazone.
Niektorzy usuwaja nasiona i te galaretowata czesc pomidora, ja nie usuwam.
W duzym garnku z ciezkim dnem umiescic 2-3 lyzki oliwy, dodac cebule
(ev. seler czy szalotki) i zeszklic, dodac czosnek, podsmazyc az bialy,
dodac pomidory i podsmazyc ciagle mieszajac. Dodac biale wino,
wymieszac, dodac rosol, przyprawy, bazylie, (ev. papryke, pieczarki) i
na malym ogniu dusic az zredukowane w polowie. Doprawic pieprzem, sola,
maggi, sosem sojowym do smaku. Goracy przelac do sloikow, zakrecic i
wstawic do kapieli wodnej na 10 minut. Pol litra sosu = 4 lub 5 duzych pomidorow.
Magdalena Bassett
|